Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan ‘Fırat Kalkanı’ ve ‘AİHM’ açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye hattında gerçekleştirdiği ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun Suriye’ye karşı sürdürülen siyasi diplomasi ayağının...

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye hattında gerçekleştirdiği ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun Suriye’ye karşı sürdürülen siyasi diplomasi ayağının olmadığını söyledi. Yılmaz, "Onun için askeri stratejinin siyasi bir ayağı olmadığı zaman, askeri olarak elde ettiğiniz kazanımlar, siyasi olarak kazanıma dönüşemez ve dönüşemediği zaman da kaybolur" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Öztürk’e Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan ile parti yöneticileri eşlik etti.
"KHK’nın etkisi OHAL dönemini aşıyorsa, bu anayasanın içtihatlarına aykırıdır"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bazı kanun hükmündeki kararnameleri AİHM’e taşıyacakları ile ilgili söylemleri hakkında da konuşarak, "Kanun hükmündeki kararnameler, olağanüstü hal dönemini kapsamak zorundadır. Eğer kanun hükmündeki kararnamenin etkisi olağanüstü hal dönemini aşıyorsa, bu anayasanın içtihatlarına aykırıdır. Biz şimdi bunlarla ilgili hazırlık yapıyoruz. Şu anda devlet adeta yeniden şekillendiriliyor ve kanun hükmünde kararnamelerle şekillendiriliyor. Parlamento baypas edilmiş durumda. Olağanüstü hal dönemine münasırhan çıkartılan kanun hükmünde kararnamelere bir şey demiyoruz. Ama gerekir miydi? Gerekmez miydi? Bu ayrı bir konu ama biz OHAL yasasına gerek yok dedik. Ama bize rağmen çıktı" ifadelerini kullandı.
"Askeri kazanımlar, siyasi kazanımlara dönüşemezse kaybolur"
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Fırat Kalkanı operasyonları ve sonrası ile ilgili gelişmeler ve beklentilerle alakalı yaptığı açıklamada, "Bu operasyonun bizim için iki önemi vardı. Bir tanesi katil terör örgütü IŞİD’in sınırlarımızdan kovulmasıydı, bu gerçekleşmiş oldu. İkincisi ise PYD’nin sınırın hemen güneyinde Cerablus’tan Afrin’e bir koridor oluşturmasının engellemesiyle ki bu da sağlanmış oldu. Burada soru şudur; ‘Bu operasyon ne kadar derinliğe gidecek?’, ‘Suriye’de ne kadar derine inecek?’. İkincisi, ‘Türk askeri burada ne kadar kalacak?’. Üçüncüsü, ‘Ne kadar asker bu alanı kontrol edecek?’. Dördüncüsü, ‘Bu operasyonun siyasi bir ayağı var mı? Türkiye’nin elini güçlendirsin ve Suriye’nin geleceğinde Türkiye’nin tekrar söz hakkı tanısın’. Şimdi burada diğerleri genel olarak askeri alanlarla alakalı ama son soru Türkiye’nin Suriye’nin genelinde, toprak bütünlüğünde, o bölgede kaybettiği irtifayı tekrar kazanabilmek için ve Suriye’nin geleceğinde söz hakkı elde edebilmek için bir siyasi ayağı var mı? Bu maalesef eksik görülüyor. Onun için askeri stratejinin siyasi bir ayağı olmadığı zaman, askeri olarak elde ettiğiniz kazanımlar, siyasi olarak kazanıma dönüşemez ve dönüşemediği zaman da kaybolur" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.