Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP bayramda nöbet tutacak

CHP’nin, ’Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun şekil yönünden reddedilmesini eleştiren CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel,...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2016 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2016 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP bayramda nöbet tutacak
CHP’nin, ’Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun şekil yönünden reddedilmesini eleştiren CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Biz bayramda uyanık kalacağız, ayaktayız, bekliyoruz. Cumhurbaşkanı onaylayıp, Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra bir saat içinde başvuruda bulunacağız" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Şehzadeler İlçe Teşkilatında düzenlediği basın toplantısında ’Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvurunun reddedilmesini değerlendirdi.
Yeniden başvuracaklar
CHP Milletvekili Özgür Özel, "Gece gündüz sabahlara kadar Yargıtay’ın yapısını değiştiren ve bizlerin bütün muhalefetin parlamento içi ve dışı bütün dinamikleri bunu yüksek yargıya karşı bir darbe olarak nitelendirdikleri değişiklikler meclisten geçmişti. Meclisten geçen değişiklikler cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe giriyor ve Anayasa Mahkemesine 60 günlük başvuru süresi var. Ama iktidarın hesap içinde hesap, aklının arka tarafında öyle bir hesabı var ki kanunlarla ilgili Anayasa Mahkemesine gittiğinizde bunu Anayasa Mahkemesi iptal etse de kararları geriye doğru işlemiyor. Bu yüzden değişikliği yaptılar şimdi bayramda cumhurbaşkanına onaylatıp Resmi Gazetede yayınlatacaklar ve Adalet Bakanının cebinde olan listeyle Yargıtay ve Danıştay’ın yeni üyelerinin hepsi atanacak. Bu kanunla eski üyeleri sıfırlıyorlar, yerine yeni üyeleri getirecekler. Sözde paralel yapıyla mücadele. Biz hep söyledik. Paralellerle ilgili suç işleyenlerle ilgili bir sorununuz varsa bunlara disiplin soruşturmaları açılır bu konuda ne gerekiyorsa hep birlikte yapılır. Amaç Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulunu bir dakikada sıfırlayıp yerine yandaş hakimleri atamak. Bu yüzden Cumhuriyet Halk Partisi olarak Resmi Gazetede yayınlanmasını beklemeden, bunun bir hukuka karşı darbe girişimi olduğunu görerek ve söyleyerek Cuma günü Anayasa Mahkemesine başvurmuş ve bu kararın yok hükmünde kabul edilmesi gerektiğini ve bu konuda Anayasa Mahkemesinin geçmişte birkaç örnek kararında olduğu gibi Resmi Gazetede yayınlanmadan yürütmenin durdurulmasını istemiştik. Böyle yapılırsa Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu kurtulabilirdi. Yoksa, hükümet yeni atamaları yapacak, Anayasa Mahkemesi, Anayasaya bu kadar açıkça aykırı olduğunu kabul ettiği düzenlemeyi iptal edecek ama AYM’nin kararları geriye doğru işlemediğinden AKP’nin yapmış olduğu hukuk darbesi ve yeni atamalar yerine gelmiş olacaktı. Cuma günü bu başvuruyu yaptık. Bugün Anayasa Mahkemesi toplandı ve verdiği kararda bizim bu başvurumuzu Resmi Gazetede ilandan sonra yapılması gerektiğini uyararak hatırlattı. Bunu dünya alem biliyor ama geçmişte birkaç farklı örnekte doğuracağı derin sıkıntılar ve iktidarın yürütmeyi azmettirmesiyle, yasamanın yaptığı bir yargı darbesi olduğu için ve kuvvetler arasında bir yetki aşımı olduğu için bu başvuruda bulunmuştuk. Şimdi yapacak bir şey yok. Resmi Gazetede yayınlandığı anda bir saat içinde Ankara’da Grup Başkanvekilimiz gidecek başvuruyu yapacak Anayasa Mahkemesine” dedi.
"Yargıtay mı, Yargıçay mı?"
Anayasa Mahkemesinden beklentilerini de açıklayan Özel, “Anayasa Mahkemesinden beklentimiz şudur: Bu başvuruya karşı derhal toplanmalı ve gereğini yapmalıdır. Bayramdayım, seyrandayım, şimdi toplanamam derseniz hukuk elden gider. Bugün yapılan bu darbe girişiminin bir sonraki perdesi, ikinci perdesi Anayasa Mahkemesini ortadan kaldırmaktır. Anayasa Mahkemesi vereceği kararla şu kararı verecek: Yargıtay, Yargıtay olarak mı kalacak çay toplamaya gidenlerin yükseldiği, muhaliflerin, farklı düşünenlerin, iktidarın kölesi olmayanların bertaraf edildiği yer mi olacak? Yani Yargıtay’ın adı Yargıçay olarak değişecek mi? Danıştay, Danıştay olarak mı kalacak yoksa kendileriyle birlikte çay toplamaya gidenlerin terfi ettiği, yükseldiği, bütün atamalarda olduğu, geri kalanın bertaraf edildiği bir noktaya mı gelecek? Adını Danışçay olarak mı değiştireceksiniz? Anayasa Mahkemesi bu AKP’nin hamlesinin dur demezse önce Yargıtay ve Danıştay sonra da Anayasa Mahkemesi AKP’nin arka bahçesi, çay bahçesi olacak” diye konuştu.
Darbe girişimi
Hukukun içinde çok farklı farklı yapılanmalar olduğunu savunan Öze açıklamasını şöyle tamamladı:
“Demokratik hukukçular var farklı isimlerde olan hukukçular var, çağdaş hukukçular var ama bundan sonra varsa yoksa çaydaş hukukçular. Çay bahçesine gidip cumhurbaşkanının etrafında pervane olan, ona bağlılığını bildirenlerin yargıda var olduğu ve ona göre kararlarını verdiklerini ilan ettikleri, geri kalanın yok hükmünde sayıldığı bir yargıyla karşı karşıyayız. Herkes aklını başına alsın. Biz bayramda uyanık kalacağız, ayaktayız, bekliyoruz. Cumhurbaşkanı onaylayıp, Resmi Gazetede yayınlayıp el çabukluğu marifetiyle Danıştay’a, Yargıtay’a darbe yapacak olan AKP. Biz bir saat içinde başvuruda bulunacağız. Anayasa Mahkemesinin de bu hukuksuzluğa başvurumuzdan sonra ivedilikle toplanıp görüşmeye, karara bağlama sorumluluğu vardır. Öncesinde yaptığımız başvuruyu şekil yönünden reddediyorlarsa, şekli mekli bir kenara bırakıp yayınlandığı anda bu esaslı darbe girişime, esas yönünden bir karar vermelerini hepimiz bekliyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.