Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP Ankara Milletvekili Nazlıaka: Son 5 yılda toplam bin 134 kadın öldürüldü

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Mecliste basın toplantısı düzenledi. Türkiye, kadınlar için can ve hak mücadelesi alanına dönüştüğünü dile getiren Nazlıaka, hükümet temsilcilerinin ve STK yöneticilerinin söylemlerinin, erkek...

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2015 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2015 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Mecliste basın toplantısı düzenledi. Türkiye, kadınlar için can ve hak mücadelesi alanına dönüştüğünü dile getiren Nazlıaka, hükümet temsilcilerinin ve STK yöneticilerinin söylemlerinin, erkek şiddetinin artmasının en önemli nedenlerinde biri olduğunu söyledi.

Erkek şiddetine ilişkin bazı rakamları paylaşan Nazlıaka, "Erkekler 2014 yılında en az 281 kadın öldürdü, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti / tecavüz girişiminde bulundu, 560 kadını yaraladı, 140 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Kadın cinayetlerinde 2013’e göre yüzde 31’lik artış yaşandı. Erkekler 2010'da 271, 2011'de 257, 2012'de 165, 2013'te 214, son beş yılda toplam 1134 kadın öldürdüler. 2014 yılında erkekler tarafından öldürülen 281 kadının yüzde 20.64’ü boşanmak/ayrılmak istediği için öldürüldü. Kadınların yüzde 8.9’u devlet koruyamadığı için öldürüldü. Kadın cinayetlerinin yüzde 3.9’unda katiller daha önce başka şiddet vakaları nedeniyle yargılanmış, beraat ederek, afla ya da denetimli serbestlikle cezaevinden çıkmıştı: Toplam 11 kadın cezasız kalan saldırganlar tarafından öldürüldü. Şiddete maruz kalan 560 kadının yüzde 12.85’i boşanmak istediği için, yüzde 4.5’i 6384 nolu yasa kapsamında yasal girişimde bulunduğu halde şiddete maruz kaldı. 2014 yılında tecavüz mağdurlarının yüzde 32.11’ini çocuklar oluşturdu: 2014’te 12-17 yaş arası 35 kız çocuğu tecavüze uğradı."

Bu rakamların bir kez daha sadece rakamlardan ibaret olmadığını vurgulayan Nazlıaka, "AKP’nin beden politikalarına gündem değiştirme olarak bakanlar olmasına rağmen o politikalarının bedelini canıyla ve bedeniyle ödeyen kadınları işaret eder her bir rakam. Kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum cümlesinden başlayarak son yıllarda kadınların bedenleri üzerinden kararlar alan zihniyet, kadınları tutsak etmeyi ana gündem maddelerinden biri olarak belirlemiştir." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın gizli araştırmasının basına sızmasıyla kadına şiddetle bir kez daha yüzleşildiğini belirten Nazlıaka, "Türkiye’de her 10 kadından 4’ü şiddete maruz kalmaktadır. Yüzde 89’u ise şiddete maruz kaldığında hiçbir yere başvurmuyorlar çünkü nereye başvuracaklarını bilmiyorlar. Ayrıca yasa uygulayıcılar da şiddete uğrayan kadın kendilerine başvurduğunda ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bakanlığın elindeki rakamlar, aynı zamanda Türkiye’nin ilk imzalayan ülke olmaktan gurur duyduğu İstanbul Sözleşmesi’nin de uygulanmadığını ispatlar niteliktedir. Kadınlar, karanlık bir zihniyetin kıskacı altına alınmaya çalışılmaktadırlar. Bakanlar, din adamları, STK yöneticilerinin söylemleriyle şiddet sarmalının içinde var olma savaşı vermektedirler." şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun Diyarbakır'daki açıklamalarıyla ilgili bir soruya ise Nazlıaka, "Hükümetin bugüne kadar birçok alanda olduğu gibi samimiyetsizliğin bir göstergesidir. Beden bir yerde kafa bir yerde olunca farklı bir durumla karşılaşıyoruz." karşılığını verdi.

Davutoğlu'nun Kürtçe öğrenecek olmasıyla ilgili de Nazlıaka, "Hadi bir öğrensinde görelim. Söylenen ve yapılanlar arasındaki uyumu zaman içinde göreceğiz. Bugüne kadar hep uyumsuzluklarla karşılaştık. İsteyen istedği dili öğrenebilir. Bu özgürlüğe sahiptir." dedi.

Suriyeli kız çocuklarıyla ilgili bir soruya Nazlıaka, "Aile ve Sosyal politikalar yok bakanlığı diye tanımlıyorum. Kendisine ilk fırsatta Medeni Kanun kitapçığı da hediye edecem, bunu okursa iyi olur." ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.