Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Canikli: "Ülkemizde 3 milyon Suriyeli var ve bu insanların kısa vadede ülkelerine dönme ihtimalleri gözükmüyor"

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Ülkemizde 3 milyon Suriyeli var ve bu insanların kısa vadede ülkelerine dönme ihtimalleri gözükmüyor" dedi.Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ramazan Bayramı için geldiği memleketi Giresun’da...

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2016 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2016 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Ülkemizde 3 milyon Suriyeli var ve bu insanların kısa vadede ülkelerine dönme ihtimalleri gözükmüyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ramazan Bayramı için geldiği memleketi Giresun’da partilileriyle bir araya geldi. AK Parti Giresun İl Başkanlığı’nda konuşan Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli vatandaşlar için ’vatandaşlık’ çağrısı yaptığını belirtti.
Canikli, " Suriye’deki kargaşa nedeniyle ülkemizde 3 milyona yakın civarında kardeşimiz misafir ediliyor şu anda. Bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız vatandaşlığa alınması noktasında bir açıklaması oldu. Aynı zamanda çağrısı oldu. Bunun üzerine bazı çevrelerden sert saldırılar geldi. Şimdi bakın değerli kardeşlerim, bu insanlar Türkiye’deler kısa vadede ülkelerine dönme ihtimalleri gözükmüyor en azından tahmin edebileceğimiz kısa vadede yani Suriye’de her şey normale dönüp bu insanların tekrar vatanlarına topraklarına dönmeleri kısa vadede gözükmüyor. Bu insanlar burada kalacaklar onları misafir ediyoruz bu şekilde yürütülmesinin Türkiye açısından da hem maliyeti yüksek hem de o insanlar açısından da sıkıntılı durumların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Daha akılcı politikalar üretilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Türkiye’de bazı alanlarda elemana ihtiyaç var"
"Türkiye’de bazı alanlarda elemana ihtiyaç var" diyen Canikli, "Ekonominin insan gücüne ihtiyacı var iki alanda. Bir kalifiye yetişmiş işte mühendisinden tutun buna benzer alanlarda doktoruna kadar yetişmiş elemanlara ihtiyacı var ve bu Suriyeli kardeşlerimiz arasında da kalifiye olarak ciddi sayıda insan var. Ekonomimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda o insanlar şu anda çalışmıyorlar oturuyorlar bir katkısı sağlamıyorlar. İkincisi bir de bizim eleman bulmakta zorlandığımız bizim istihdam piyasamızın çok tercih etmediği alanlar var zor alanlar diyelim bunlara, zor şartlar. Bazı alanlarda Türkiye’de eleman bulmakta ciddi problem yaşanıyor. İşte bu alanda da hem kalifiye eleman noktasında Türkiye’ye ciddi katkı sağlayacak insanlar var şu anda biz onlara her türlü desteği sağlıyoruz ama onlar oturuyorlar. Bu kapasitelerini bu birikimlerini üretime katkı olarak dönüştüremiyorlar. Diğer tarafta bizim insanların tercih etmediği alanlarda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İşgücü, işçi bulma noktasında bu iki alanda orada çok ciddi bir kaynak var. Kaçan olarak bazı çalışmaların olduğunu biliyoruz çalışanların olduğunu biliyoruz ekonominin ihtiyacı var. O alanlarda çalıştırılıyor özellikle bazı illerde bazı bölgelerde, şimdi bunu legal daha koordineli bir şekilde ekonominin ihtiyaç duyduğu bölge alanlara kanalize ederek ve tamamen legal şekilde yapmaya çalışıyoruz. Son derece akılcı bir politikadır" diye konuştu.
"Barış havzasının oluşturulması için çok önemli ve başarılı bir başlangıç oldu"
Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusuna da değinen Canikli, "Barış havzasının oluşturulması için çok önemli ve başarılı bir başlangıç oldu. Bu iki ülkeyle normalleşmenin belli bir noktaya gelmiş olması Türkiye’nin aktif girişimleriyle gelmiş olması psikolojik olarak bölgede ve Türkiye içerisinde daha barışçıl bir ortama ulaşılabilir oluğu algısını insanlarda daha kuvvetli bir şekilde oluşturmaya başladı. Yani bundan birkaç ay önce böyle bir barış havzası oluşturulmasının bu bölgede çok zor hatta imkansız olduğu şeklinde genel bir kanaat vardı ama bu hamleden sonra düşünceler daha olumlu olarak önümüzdeki sürece yönelik değişmeye başladı içeride ve dışarıda. Sadece Türkiye içerisinde değil bütün coğrafyamız başta olmak üzere bütün uluslararası alanda da bu noktada barışın gerçek anlamda tesis edilebileceğini, yıkımların durdurabileceğini, ölümlerin ortadan kaldırılabileceğini ve tarihin en büyük dramatik bu hadiselerin savaşın, kargaşa, kaosun ortadan kalkabileceğine dair yeniden umutlar yeşermeye başladı. Bu son dönemde hükümetimizin attığı adımlar yaptığı hamlelerin sonucu olarak ortaya çıktı" dedi.
Suudi Arabistan’a geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerini de ileten Canikli şöyle devam etti:
"Kardeş halkımız dostumuz. Tabi bu saldırılar ifade etmeye çalıştığım gibi bölgedeki birçok ülkeye yapılıyor. İşin en ilginç tarafı bu saldırıların muhatap olduğu kesim Müslümanlar. Bu gerçekten çok üzerinde düşünülmesi gereken bir hadise bir konu. İslam adına yola çıktıklarını iddia edenler tarafından biliyorsunuz IŞİD tarafından gerçekleştiriliyor bu saldırılar ama bu saldırıların hedefinde hep Müslümanlar var. Müslümanlar katlediliyor, Müslümanlar şehit ediliyor. Yani bununla diğer taraflara niye yapılmıyor anlamında söylemiyoruz ama bu önemli bir hadisedir. Şuanda IŞİD ile mücadele konusunda en etkili mücadeleyi yapan Türkiye. Hem hedef olarak en büyük hedef Türkiye şuanda ama mücadeleyi yapan da Türkiye."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.