Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bülent Arınç: Demirtaş, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını istemiyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını istemediğini iddia etti. Arınç, "Demirtaş, çözüm süreci konusunda iyi niyetli çaba gösteren ve bu sürecin başarıya...

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2015 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 20:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını istemediğini iddia etti. Arınç, "Demirtaş, çözüm süreci konusunda iyi niyetli çaba gösteren ve bu sürecin başarıya ulaşmasını arzu eden birisi değildir. Buna yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı. Arınç, Pervin Buldan için ise “Bu işlerin (çözüm sürecinin) buraya gelmesinde de çok olumlu katkısı olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Arınç, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çözüm süreci hakkındaki açıklamaları için "Demirtaş, çözüm süreci konusunda iyi niyetli çaba gösteren ve bu sürecin başarıya ulaşmasını arzu eden birisi değildir. Buna yürekten inanıyorum. Bana ulaşan bilgilerin gerçekliğini çok iyi bildiğim için bunu söylüyorum. Dilerim ki, bu noktadan sonra bu süreci baltalayacak hareketin içerisinde olmaz. O şimdi önümüzdeki seçimler için iyi, verimli bir proje gibi görünüyor. Bu proje üzerinde Türkiye'de çalışanlar var. Ben 40 yıldır siyasetin içerisindeyim. Hangi projenin kimler tarafından parlatıldığını siyasete sürüldüğünü az çok tahmin ederim. Bu proje sadece Demirtaş'ın şahsında değil, içinde kızıl yıldızı barındıran Vatan Partisi için de bir noktadır. Bir proje var. Bu benim şahsi görüşümdür. Ben kendisinin başarılı bir siyasetçi olacağını düşünüyorum. En büyük engelin egosu olduğunu söylemiştim. Çözüm sürecine bugüne kadar ne kadar engel çıkarılmışsa bunlardan sorumlu olanların en başta geleni Selahattin Demirtaş'tır." diye konuştu.

"ÜÇ HDP’Lİ VEKİLE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

2013 yılının Nevruz ayında da benzer şekilde Öcalan'ın silahların bırakılması çağrısında bulunduğunu hatırlatan Bülent Arınç, "2 yıllık bir gecikme var denilebilir. Terör eylemleri bitecektir. Çözüm süreci ancak bundan sonra konuşulmaya başlanacaktır. Hükümetimiz bu konuda kararlıdır. HDP legal bir partidir. Çözüm sürecinde bizim partnerimizdir. Partnerimizle iyi ilişkiler kurmak ve onlarla çözüm süreci konusunda müşterek çalışmayı dürüst bağlamda çalışmayı arzu ederiz.” dedi. Birilerinin beklediği ve ümit ettiği gibi çözüm sürecinin ‘çözülme süreci’ olmadığını savunan Arınç, “Bugüne kadar HDP'li milletvekillerinin hiçbirisi beni çözüm sürecini engellemeye çalışmakla itham etmedi. Cumartesi günkü açıklamada üç tane HDP'li milletvekilleri var. Onlara ben teşekkür ediyorum. Onlar samimi olarak çözüm süreci konusunda ellerinden geleni yapmaktadırlar. Bu kişiler aynı zamanda İmralı Adasına giden görüşme heyeti arasında iki yıldan beri yer alıyorlar. Görüşmeye gidip de bir daha gidemeyenler de vardır. Kim olduklarını az çok tahmin edersiniz. Niye gidememişlerdir, gelmelerini kim istememiştir, hangi sebeplerle bu soğukluk ya da sıcaklık söz konusudur ben bunları bilirim. Çünkü bu süreci yakından takip eden, görevi icabı istihbaratın verdiği bilgiler yanında çok özel bilgilere sahip bir insanım ben." dedi.

ARINÇ: PERVİN BULDAN SELAM GÖNDERMİŞ, ALEYKÜM SELAM

Demirtaş'ın 6-7 Ekim olaylarından sonraki tutumunu eleştirdiğini kaydeden Arınç, "Bazı konuları istemeyerek de olsa gündeme getirmiştim. Bunlara cevap alabilmiş değilim. Bugün o üç tane arkadaşımıza içlerinde Pervin Buldan da var. Sağ olsun bana selam göndermiş. Ben de ‘Aleykümselam’ dedim. Demirtaş, çözüm süreci konusunda iyi niyetli çaba gösteren ve bu sürecin başarıya ulaşmasını arzu eden birisi değildir. Buna yürekten inanıyorum. Bana ulaşan bilgilerin gerçekliğini çok iyi bildiğim için bunu söylüyorum. Dilerim ki bu noktadan sonra bu süreci baltalayacak hareketin içerisinde olmaz. O şimdi önümüzdeki seçimler için iyi, verimli bir proje gibi görünüyor. Bu proje üzerinde Türkiye'de çalışanlar var. Ben 40 yıldır siyasetin içerisindeyim. Hangi projenin kimler tarafından parlatıldığını siyasete sürüldüğünü az çok tahmin ederim. Bu proje sadece Demirtaş’ın sahsında değil içinde kızıl yıldızı barındıran Vatan Partisi için de bir noktadır. Bir proje var. Bu benim şahsi görüşümdür. Ben kendisinin başarılı bir siyasetçi olacağını düşünüyorum. En büyük engelin egosu olduğunu söylemiştim. Çözüm sürecine bugüne kadar ne kadar engel çıkarılmışsa bunlardan sorumlu olanların en başta geleni Selahattin Demirtaş'tır." değerlendirmesinde bulundu.

“ÖNÜMÜZE GELEN VE KABUL EDİLMESİ İSTENEN METİN, OKUNAN METİN DEĞİL”

Başbakan Yardımcısı Arınç 4 Şubat’ta açıklanması gereken 10 maddenin neden 24 gün sonra açıklandığı hususunda ise şunları söyledi: "İçinde kabul edemeyeceğimiz şeyler vardı. Biz oradan gelen her şeyi kabul edemeyiz. Biz devleti temsil ediyoruz. İtiraz ettik bunun üzerine turizm gelişti maşallah. Bir kısmı apar topar İmralı’ya gitti, bir kısmı Kandil’e gitti. 24 gün böyle geçti. Şimdi Bülent Arınç'ı eleştirmek için hiçbir hakkınız yok. Bizim önümüze gelen ve kabul edilmesi istenen metin, okunan metin değildir. Gelinen nokta beni teyit ediyor. Eğer 4'ünde elimize getirilen noktayı kabul etmiştik olsaydık ben bunların hiçbirini söylememiş olurdum. Yapmamız gerekenler konusunda el birliğiyle metin yüzde 60 değiştirilerek bu noktaya geldi. İyi de oldu."

“İŞLERİN BURAYA GELMESİNDE PERVİN BULDAN’IN ÇOK OLUMLU KATKISI OLDU”

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın ortak basın açıklamasından önce Twitter üzerinden kendisine gönderdiği selam için ise Bülent Arınç, "O iyi niyetle çaba gösteren bir hanımefendidir. Acı çekenlerden birisidir. Çözüm sürecinin samimi destekçisidir. Bu işlerin buraya gelmesinde de çok olumlu katkısı olmuştur. Benim söylediğim konu 4 Şubat'taki metin üzerinde tasarlanmışsa Sayın Buldan o tarihte hükümetle HDP Heyeti yan yana açıklama yapacak, demişse ben de bunu inkâr etmişsem o zaman mesele yok. Benim eleştirdiğim konu cumartesi günü okunan konu değildir. Yüzde 60 değişen metin hükümet üyeleri ve HDP Heyeti ile birlikte okunmuştur. Ne Demirtaş, ne Buldan ‘4 Şubat'ta önümüze getirilen metin bu değil’ diyorsa benim sözlerim de o kadar haklıdır." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.