Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozüyük Şehir Müzesi açıldı

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde belediye tarafından ilçeye kazandırılan Şehir Müzesi’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2017 23:03
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2017 23:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde belediye tarafından ilçeye kazandırılan Şehir Müzesi’nin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı konuşmasında müzelerin önemine değinerek genç nesillerin bu müzeleri gezerken kendi tarihleri hakkında daha doğru daha derinlikli bilgi edineceklerini söyledi. Bakan Avcı, “Şehir müzelerini çok önemsiyoruz. Çünkü daha önce Milli Eğitim Bakanlığı yaptığım dönemde de bazı üniversite ve liselerde şehir kültürü derslerimiz vardı çocuklarımız bu dersi seçmeli olarak aldı. Maksadımız her çocuğun içinde yaşadığı ortamı, şehri ve orada tarihi kültürel değerleri birebir tanımasını sağlamaktır. Bu uygulamalarda çok başarılar aldık. Bu derslerin tamamlayıcı öğesi işte bu tür şehir müzeleridir. Bu müzeler olmadan çocuklarımızın bu kültürel mirasları benimsemeleri ve hayatlarının bir parçası haline getirmeleri o kadar kolay olmazdı. Dolayısıyla hem Bilecik’te yaşayan şehir müzesi hem de Bozüyük Şehir Müzesi’nin yapımına katkıda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çocuklarımız gençlerimiz bu müzeleri gezerken kendi tarihleri hakkında daha doğru daha derinlikli bilgi edinecekler. Bilginin de ötesinde duygu edinecekler. Vatan duygusu edinecekler. Vatan duygusu başlangıçta soyut bir duygudur ama işte böyle tarihi mekânlarla o soyut duygu insanlar içinde karşılıklıdır. Bu da eğitimin çok önemli parçasıdır. Bu müzenin özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize hayırlı olsun diliyorum” dedi.

Vali Elban da, “Bugün ilimizde ikinci müze açılışımızı yapıyoruz. Milli mücadelede düşmanla göğüs göğüse savaşmış Gazi İbrahim Çolak adına bir müzenin açılıyor olması özelliklede bu binanın sahiplerinin bu beldede yaşayan insanlara burayı hibe ediyor olması kendisinin kahraman kişiliğine ve ailesinin asaletine yakışır bir durum olmasının da ayrı bir anlam ve önem taşıdığını düşünüyorum. Sizlere müzeler ile ilgili uzun uzun şeyler anlatacak değilim. Ama bizden önceki yaşamış olan atalarımızın bizden sonraki nesillere de neler yaşadıklarını, ne kullandıklarını o kültürü taşıması açısından çok kıymetli bir mekân olacağına inanıyorum. Bu müzenin yapımında emeği geçen, bağışta bulunan herkese ve bu binayı bağışlayan Çolak ailesinin değerli mensuplarına teşekkür ediyorum. İnşallah nesillerimiz için gelecekler kuşaklar için hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ise, “Bugün mübarek 3 ayların başlangıcı. İlçemiz için en önemli projelerimizden biri olan müzemizin açılışının böyle mübarek bir güne denk gelmiş olması bizleri ayrıca sevindirdi. Bu tarihi topraklarda yaşamış, bize çok değerli nasihatler bırakmış, Allah dostu Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye nasihatinde yer alan ‘Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın’ sözlerini kendimize ilke edinerek, Kurtuluşun şehri Bozüyük’ümüz için, bizlere EVET diyenleri mahcup etmemek için, her gün bir önceki günden daha fazlasını ve daha iyisini yapabilmek için büyük bir gayret gösteriyoruz.

Öncelikle Toplam 33 dönüm arazi içerisinde bulunan tarihi değerimiz Albay İbrahim Çolak Köşkü’nü korumaya alarak 1 yıl içerisinde restore ettik ve yeniden hayat verdik. 1450 metrekarelik bir alandaki çevre düzenlemesini 4 ayda tamamladık. Ardından burada; geçmişimizi bu güne taşıyan, bu günümüzü de geleceğe taşıyacak bir müze için işe koyulduk. Albay İbrahim Çolak, “Türk’ün Makus Talihinin yenildiği” 2. İnönü savaşında vatan savunmasında mücadele etmiş, Albay olarak emekli olduktan sonra sivil hayatta da 1926 yılında Bozüyük Kereste Fabrikasını kurarak bölgenin ekonomik gelişiminde büyük rol oynamıştır. Biz müze kurulum çalışmalarına başladığımızda şehir müzemiz, Bozüyük’ten ve Bozüyük insanından izler taşısın istedik. Tarih yapan bir millet olarak, tarihimizi kayda geçirme, yaşatma ve gelecek nesillere aktarmak istedik.

Bozüyük’ümüz için, yavrularımızın geleceği adına attığımız her adımda, ilçemiz ile ilgili olarak başvuru yaptığımız her projede Bakanlığınızca sağladığınız hibe destekleri için burada değerli Bozüyüklülerin huzurunda sizlere bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Nabi Avcı tarafından şehir müzesinin oluşturulmasında emeği geçenlere, Albay İbrahim Çolak’ın torunu ve yakınlarına plaket takdim edildi. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından Bozüyük Şehir Müzesinde incelemelerde bulunuldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.