Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozdağ'a "34 sivilin ölümünde 'makul inancı' ile ne ifade edilmektedir" sorusu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. Uludere'de savaş...

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2015 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2015 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi.

Uludere'de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin ölümüyle ilgili Genelkurmay Askeri Savcılığının takipsizlik kararı vermesi üzerine, dava Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındığını dile getiren Tanrıkulu, "Adalet Bakanlığı AYM'ye gönderdiği savunmada 'Olayın içinde bulunduğu koşullar, güç kullanılmasını gerektiren makul bir inancın varlığını göstermelidir' dedi. 28 sayfalık görüşünde Adalet Bakanlığı; 'Güvenlik güçleri, bir terör veya yakalama operasyonunda, henüz fiili saldırıyla karşılaşmamış olsalar bile AİHM Sözleşmesinin 2’nci maddesi 2’nci fıkrasındaki amaçları gerçekleştirmek için güç kullanabilirler. Ancak bu durumsa güç kullanmalarının o sırada geçerli gibi görünen sağlam sebeplere dayandığına dair samimi bir inançları bulunmalıdır. Daha sonra bir hata olduğunun anlaşılması, kullanılan gücü otomatik olarak haksız hale getirmez. Aksini düşünmek, devlete ve kanun adamlarına görevlerini yaparlarken, belki de kendilerinin ve diğerlerinin yaşamlarına zarar verebilecek gerçekçi olmayan bir külfet yüklemek olur. Bununla birlikte olayın içinde bulunduğu koşullar, güç kullanılmasını gerektiren makul bir inancın varlığını göstermelidir.' şeklinde ifadelere yer vermiştir." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: "34 sivili öldüren güvenlik güçlerinin 'makul inancı' ile ne ifade edilmektedir?

AYM’ye gönderdiğiniz görüşünüzde herhangi bir çatışma olmadan, devletin kendi yurttaşlarını topluca katletmesini 'samimi bir inançla' izah etmektesiniz. 'Samimi bir inanç' ile ifade edilen nedir?

'Daha sonra bir hata olduğunun anlaşılması, kullanılan gücü otomatik olarak haksız hale getirmez' diyerek, bundan sonra da 'kaza' süsü verilmiş katliamlara açık kapı mı bırakılmaya çalışılmaktadır?

AYM’ye gönderdiğiniz görüşten anlaşıldığı gibi Roboski katliamını 'makul' bulmaktasınız. Bu durumda Adalet Bakanlığı’nın da söz konusu katliama, katliamcılar lehine taraf olduğunu mu ifade etmiş bulunmaktasınız?

AYM’ye gönderilen 28 sayfalık görüşünüzdeki bazı ifadelerle yeni katliamların zemini mi oluşturulmaya çalışılmaktadır?"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.