Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozdağ: “Avrupa Konseyi Cumhurbaşkanımıza Dönük Bu Kirli Oyunu Oynayanların Çalışmalarına Alet Olmuştur”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin yaklaşık 90 yıldır ceza kanununda olduğunu, bu maddenin bir benzerinin İtalya’da, Fransa’da, Avusturya’da, Hollanda’da,...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin yaklaşık 90 yıldır ceza kanununda olduğunu, bu maddenin bir benzerinin İtalya’da, Fransa’da, Avusturya’da, Hollanda’da, İspanya’da ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin neredeyse tamamında var olduğunu söyledi.
Yozgat’ta Venedik Komisyonunun Cumhurbaşkanına hakaretle ilgili 299’uncu maddenin kaldırılmasını istemesini değerlendiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesi yaklaşık 90 yıldır bizim ceza kanunumuzda var. Bundan önceki cumhurbaşkanları için de aynı, Sayın Cumhurbaşkanımız için de aynıdır ve bu madde cumhurbaşkanının şahsına değil cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığını korumaya dönük olarak konulmuş bir maddedir. Bu maddenin bir benzeri İtalya’da var, Fransa’da var, Avusturya’da var, Hollanda’da var, İspanya’da var, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin neredeyse tamamında var. Dünyanın pek çok ülkesinde de benzer maddelerin olduğunu görüyoruz. Ancak Avrupa Konseyi ilk defa Türkiye ile ilgili 299’uncu madde kapsamındaki maddeleri inceleme görevini Venedik Komisyonu’na verdi. Bildiğim kadarıyla Venedik Komisyonu’nun görevi sadece Anayasa ve Anayasa yapım süreçleri ile ilgili taraf ülkelere, hükümetlere görüş bildirmektir. Venedik Komisyonu Başkanı ile daha önce yaptığım bir görüşmede bana kendi görev alanlarını, görev sınırlarını sadece anayasa ile ilgili ve sınırlı olduğunu söyledi, başka konularına bakmayacaklarını ifade ettiler. Ama baktığınız zaman sadece 299’uncu madde değil, Türk Ceza Kanunu’nun 16’ncı maddesi, 301’inci maddesi gibi başka maddelerle ilgili de bir görev alanı genişletilmesini görüyoruz. Kendilerine sorduğumuzda bunu Avrupa Konseyi bize görev verdi diyorlar. Ben de buradan soruyorum o zaman siz Fransa’daki, Almanya’daki, Avusturya’daki, İspanya ve İtalya’daki 299’uncu madde ve benzeri düzenlemeleri incelemekle de Avrupa Konseyi tarafından görevlendirildiniz mi? Görevlendirilmediler. Avrupa Konseyi’ne de soruyorum, Türkiye’nin Cumhurbaşkanına sinkaflı küfürler yapmayı ifade hürriyeti kapsamında mı değerlendiriyorsunuz? İçinde düşüncenin en ufacık kırıntısı olmayan ama küfürleri içeren bir konuda bir görevlendirme yapıyorsunuz. Başka ülkelerle ilgili bu görevlendirmeyi yapıyorlar mı? Yapmıyorlar. Buradan çok açık söylüyorum Türkiye’nin içinde ve dışında başta terör örgütü, paralel devlet yapılanması ve Sayın Cumhurbaşkanımıza ve AK Partimize karşı itibar suikastı yapanlar ve dışarıdaki destekçileri hep beraber 299’uncu madde üzerinden Sayın Cumhurbaşkanımız hem içeride hem dışarıda yıpratmak için gayret ediyorlar. Avrupa Konseyi de Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük bu kirli oyunu oynayanların çalışmalarına alet olmuştur” dedi.
Avrupa Konseyi bir ülkenin cumhurbaşkanının itibarını yok etmek isteyen, ona karşı algı operasyonu yapmak isteyen suç örgütlerinin veya kirli odakların propagandasında kendini kullandırmaması gerektiğini vurgulayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Venedik Komisyonu da Avrupa Konseyi de bu konularda hassas olmalıdır. Ortaya koydukları raporu biz Türkiye olarak kabul etmiyoruz. Bu rapor Türkiye’nin aleyhine hazırlanmış, Türkiye’nin cumhurbaşkanının saygınlığına gölge düşürmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmek üzere hazırlanmış bir rapor olarak görülüyor. Venedik Komisyonu veya Avrupa Konseyi istediği gibi rapor yazma hakkına sahip değildir. Objektif olmak zorundadır, Türkiye Avrupa konseyinin en büyük altıncı destekçisidir, hem Avrupa Konseyi’ne Türkiye böyle bir destek sunacak hem de Türkiye’nin aleyhine her türlü faaliyeti Avrupa Konseyi destek verecek, onay verecek bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Biz tarafsız olmaya, objektif olmaya, hukukun içinde kalmaya, başka ülkelere nasıl bakıyorlarsa Türkiye’ye de öyle bakmaya herkesi davet ediyoruz. Hem Türkiye’ye taraflı bakacaklar hem Türkiye’ye şaşı bakacaklar sonra da bizden bu konularla ilgili farklı tavırlar bekleyecekler. Bunu ortaya koymamız söz konusu olamaz. Onun için bu rapor Venedik Komisyonu’nu mutlu edebilir, kendileri iyi bir iş çıkardık diyebilirler ama bizim açımızdan kıymeti yoktur” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.