Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozdağ: 1932 Yılında Açılan Dava Şu Ada Devam Ediyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bakanlar Kurulu’nun onayıyla TBMM’ye yeni Noterlik Yasa Tasarısını sevk edeceğiz. 2016 yeni noterlik yasasının TBMM’ye sevk edildiği tarih olacaktır. Parlamentonun gündemi izin verirse de 2017’ye girmeden...

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2016 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bakanlar Kurulu’nun onayıyla TBMM’ye yeni Noterlik Yasa Tasarısını sevk edeceğiz. 2016 yeni noterlik yasasının TBMM’ye sevk edildiği tarih olacaktır. Parlamentonun gündemi izin verirse de 2017’ye girmeden bu yasayı çıkarmayı planlıyoruz" dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye Noterler Birliği’nin Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, noterliğin bir güven müessesi olduğunu anlatarak, “Türkiye Noterler Birliği önleyici hukuk bakımından son derece önemli tarihi görevleri ifa etmektedir. Önümüzdeki süreç içerisinde noterlerimizin bu önleyici görevlerini daha iyi yapabilmeleri için bakanlık olarak daha iyi noktaya getirmek için çalışacağımıza söz vermek istiyorum. Çünkü noterlerimizin imkanlarının arttırılması, işlerinin daha iyi bir şekilde yürütmelerinin sağlanması Türkiye’de önleyici hukukun gelişmesine son derece katkı sağlar” diye konuştu.
Vatandaşların noterde bir işlem yaptığı zaman T.C kimlik numarasına kayıtlı bütün telefon numaralarına SMS gidecek olmasıyla ilgili Bozdağ, “Bu SMS sistemiyle bu dolandırıcılığın sahtekârlığın masum insanların hakkına hukukuna tecavüz eden alçakların yakalanması yargıya teslim edilmesi, böyle olumsuzlukların ortadan kalkması bakımından son derece önemli görev ifa edeceğinden şüphe yoktur” ifadelerini kullandı.
“2016 YENİ NOTERLİK YASASININ TBMM’YE SEVK EDİLDİĞİ TARİH OLACAKTIR”
Yeni noterlik yasasıyla ilgili sona gelindiğini ve ilgili bakanlıklarla yapılan istişarelerden sonra konunun Bakanlar Kuruluna geleceğini bildiren Bozdağ, “Bakanlar Kurulu’nun onayıyla TBMM’ye yeni Noterlik Yasa Tasarısını sevk edeceğiz. 2016 yeni noterlik yasasının TBMM’ye sevk edildiği tarih olacaktır. Parlamentonun gündemi izin verirse de 2017’ye girmeden bu yasayı çıkarmayı planlıyoruz. 2016 parlamento gündemi yoğunluğu buna izin vermezse 2017 yılı içerisinde bu yasasının yürürlüğe girdiğine şahit olacaksınız” açıklamasında bulundu.
“YARGIYA GÜVENİ TESİS EDECEK GÜÇLENDİRECEK YAKLAŞIMLAR ORTAYA KOYMALIYIZ"
Yargının siyasetin, medyanın gündeminde olduğunu aktaran Bozdağ, şunları kaydetti:
“Yargıya güven tartışmaları, yargının yaptığı faaliyetleri maalesef gölgelemektedir. Türk yargısı gerçekten büyük bir fedakarlık ve özveri içerisinde çalışmalarını yürütmektedir. Şuanda yaklaşık 15 bin hakim ve savcı milletimize adalet dağıtma hizmetini yürütmektedir. Zaman zaman yanlış kararlar olabilir. Ama bu anlayış kararları bütün yargının yanlışlığı şeklinde yorumlamak, değerlendirmek büyük bir yanlıştır. Yargıya güveni tesis edecek en önemli şey, yargı görevi yapanların verdikleri adil kararlarla bunu tesis etmemiz. Kararın izahı gerekçede vardır. O gerekçeyi okuyan doğru karar vermiştir. Çünkü o gerekçeyi okuyan herkesi gerekçe kararın doğruluğuna ikna eder. Eğer sizin verdiğiniz kararın gerekçesi onu dinleyenleri kararın doğruluğuna ikna etmiyorsa ya kararda yanlışlık var ya da gerekçede eksiklik yanlışlıklar var. Yargıya güveni hepimiz tesiste gayret etmemiz lazım. Biz savcıya hakaret ediliyor, hakime ediliyor. Yargıyla ilgili konularda herkesin belli bir ölçüyü tutturmasında o ölçü içerisinde değerlendirme yapmasında çok büyük faydalar olduğunu ifade etmek isterim. Medyanın, siyasetin veya başka kişi ve organların yargıya dönük değerlendirme yapmaları yaparken de bu güveni tesis edecek, güçlendirecek yaklaşımlar ortaya koymaları son derece önemlidir. Bir lider çıkıyor, ‘beni tutuklamayan şerefsizdir’ diyor böyle bir laf olmaz.”
“GERÇEĞE AYKIRI RAPOR TANZİM EDEN BİN DEFA DÜŞÜNECEK”
Bilirkişilik konusunun Türkiye’de ciddi sorunlara neden olduğunu ifade eden Bozdağ, “Bir kişiye bir senede 3 bin 500 civarında bilirkişi dosyası geliyor. Bir kişi bir yılda 3 bin 500 dosyası okuyabilir mi? Şimdi biz bir düzen getiriyoruz. Düzen ve intizam gelecek. Bu alandaki kokuşmuşluğu yüzde 100 yok edemeyiz, ama bu alana bir intizam kazandırma, güven alanına çevirme noktasında adım atmaya kararlıyız. Kota gelecek. Senede bir kişinin yapabileceği makul sayı neyse onu ilan edeceğiz. Bilirkişi sahte rapor verdi. Alacağı ceza hapse girmesini gerektirmiyor. Para cezasına çevrilebilir, ertelenebilir. Şimdi gerçeğe aykırı rapor tanzim eden bin defa düşünecek eğer böyle bir şey yaptığı zaman bir daha bu ülkenin sınırları içerisinde bilirkişilik yapamayacak, hapishaneye gidip cezasını tıpış tıpış çekecek” dedi.
“20 TEMMUZ 2016 TÜRKİYE İSTİNAF YARGILAMASINA BAŞLAYACAK”
“20 Temmuz 2016 Türkiye istinaf yargılamasına başlayacak” diyen Bozdağ, şöyle konuştu:
“Türkiye’de Cumhuriyet döneminde yargı alanında iki büyük değişim olmuştur. Bana göre birinci büyük değişimi Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde 1920’li ve 30’lı yılların başında yapılmıştır. Şeri hukuktan yeni hukuka Türkiye geçmiş. Büyük bir devrim. İkinci köklü değişim, istinafın fiilen başlamasıdır. Türkiye gerçekten 20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle Cumhuriyet döneminde ikinci büyük değişim sürecini başlatmış olacaktır. Ceza yargılamalarının yüzde 91’i, hukuk yargılamalarının yüzde 89’u, idari yargılamaların yüzde 80’i istinafta kesinleşecek. Yargıtay ve Danıştay gerçek anlamda içtihat mahkemesine dönüşecek. Uzayan yargılamalar kısalacak, adaletin zamanında tecelli etmesi sağlanacak.”
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE HUKUK SİGORTASI BİLİNCİNİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Yeni dönemde atılacak önemli adımlardan bir tanesinin de yargıda zaman yönetimi olduğunu belirten Bozdağ, “Hepimiz şikayet ediyoruz uzun yargılamalardan. Türkiye’de şuanda en eski dava 1932 tarihli Çanakkale’de bir vatandaşımızın açtığı davadır. Hala karara bağlanmamış. Bu kadar uzun davaları çözecek bir adımı atacağımızı ifade etmek istiyorum. Bir yerde kararla bu işi bitirmek gerektiğini düşünüyoruz. En önemlisi zaman yönetimiyle vatandaş savcıya geldi bir şikayette bulundu. Dilekçesini verdiği an şikayetinin kaç gün içinde neticelendirileceğini, davasının kaç gün içinde sonuçlandırılacağına dair bir belge verilecektir. Vatandaş açtığı davanın yaptığı şikayetin ne kadar süre içinde neticelendireceğini bilecek, konusunu daha iyi takip edecek. Hukuki sigortası dediğimiz bir sigorta anlayışını Türkiye’de yaygınlaştırmayı ve önümüzdeki dönemde hukuk sigortası bilincini arttırmayı hedefliyoruz. 2017 içerisinde bu konuda önemli bir adım atacağımızı ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.