Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Böke, TL’deki düşüşü OHAL’in uzatılmasına bağladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Türkiye’de vatandaşların son 14 yılda 60 kat borçlandığını ve son bir yıl içerisinde 500 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi.Ekonomist...

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2016 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2016 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Türkiye’de vatandaşların son 14 yılda 60 kat borçlandığını ve son bir yıl içerisinde 500 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi.
Ekonomist Doç. Dr. Böke, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde “Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor” konulu konferans verdi.
Türkiye’nin zenginleşmesi ve istihdam sağlamasının kolay olduğunu belirten Doç. Dr. Böke, işsizlik ve kötü ekonominin sebebinin Türkiye’nin kötü siyaset ile yönetilmesinden kaynaklandığını kaydetti.
Türk lirasındaki düşüşü değerlendiren Böke, bunun sebebini OHAL’in uzatılmasına bağladı. Türk lirasının küresel kriz nedeniyle değer kaybetmediğini ileri süren Böke, son 2 ayda Türk lirasının Rus rublesi ve Güney Afrika randına göre 3 kattan daha fazla değer kaybettiğini söyledi.
“Çok kötü bir ekonomik krizin eşiğindeyiz”
Türkiye’deki istihdama yönelik de konuşan Böke, son bir yıl içerisinde 500 bin kişinin işsiz kaldığını vurgulayarak, Türkiye’de 6 milyon 7 bin kişinin işsiz olduğunu, bunların 2.5 milyonunun ise iş bulmakta karamsarlık çektiğini anlattı. Böke, Türkiye’nin 6 yıl sonra ilk kez bu çeyrekte küçüleceğini de kaydederek şunları söyledi:
“Yavaş büyüyen bir ekonomi eğer 6 milyon işsiz ordusu yarattıysa varın siz düşünün küçülen bir ekonominin işsizlik boyutu ne olur? Eşiğinde durduğumuz ekonomik krizin çok kötü olacağı endişem bu yüzden. 2002 yılında bu iktidarın, iktidarı devraldığında Türkiye’de vatandaşın borcu 6.6 milyar liraydı. 14 yıl sonra bugün vatandaşın borcu 400 milyar lirayı geçmiş yani 60 kat artmış. Her birimiz borçluyuz. Ya cebinizdeki kredi kartıyla ya tüketici, ihtiyaç kredisiyle, onu da alamadıysanız bakkal defterinde hepimiz borçluyuz. Borç 60 kat arttı da biz 60 kat zenginleştik mi? Yüksek faizin de tek sebebi siyasi risk. Siyasi risk olmazsa yüksek faiz de olmaz Türk lirası değer de kaybetmez”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Türkiye ekonomisinin iktidar yüzünden kötüye gittiğine dikkat çekerek, OHAL’in durdurulması ve KHK’ların kaldırılması için AK Parti’ye çağrıda bulundu.
Konferansa, CHP’li belediye başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra çok sayıda partili katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.