Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM Genel Sekreteri: “Dünyadaki Bütün İnsanlar Kararlar İçin Bize Bakıyor”

Dünya İnsani Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyor. Ortak önceliklerimize dayalı olarak çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya İnsani Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyor. Ortak önceliklerimize dayalı olarak çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın ihtiyacına cevap vermeliyiz" dedi.
Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi Türkiye’nin ev sahipliğinde başladı. 60’a yakın devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirvenin açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptı.
“DÜNYADAKİ BÜTÜN İNSANLAR 5 ALANDA KARARLILIK İÇİN BİZE BAKIYORLAR”
Küresel insani eyleme olan önemden bahsederek konuşmasına başlayan Ban Ki-moon, “Küresel insani eyleme bugüne kadar hiç görülmemiş şekilde ihtiyaç var. Ben 4 yıl önce bu zirveyi önerdiğimde insani ihtiyaçların artması ve siyasi iraden azalması nedeniyle söylemiştim. Bugün aciliyet daha da artmıştır. 130 milyon kişi bugün artık yardıma muhtaç hayatta kalmak için. Daha fazla insan evinden uzaklaştı. 2. Dünya savaşının sonunda görmediğimiz kadar insan. Her yıl ihtiyaçlar artıyor. İhtilaftaki taraflarız uygulanan savaş yasaları ihlal ediyorlar. Doğan afetler de daha sık yaşanıyor. BM’nin 21. Yüzyıldaki bir toplantısıdır ve gündemimiz insani gündeme dayanıyor. Bu gündem 150 farklı ülkeden 23 bin kişi ile istişare yapılarak tespit edildi. Dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyorlar. İhtilafların önlenmesi ve çözümlenmesi. İhtilafların önlenmesi için daha fazlasını yapmalıyız; çünkü insani fonların yüzde 80’ini bu ihtilaflar almakta. Sivillerin korunası çok önemli. Bugüne kadar olmadığı şeklide saldırı altındalar. Bugün uluslararası insan hakları hukuklarını muhafaza etmek zamanı” dedi.
“ARTIK İNSANİ İHTİYAÇLARA SON VERELİM”
“Hiç kimseyi geride bırakmamalıyız” diyen Ban Ki-moon, “2020’de kendi ülkesinde yerinden yurdundan edilmiş insanlara çözüm bulalım ve nihayet mültecilere daha iyi fonlar tahsis edelim. Artık insani ihtiyaçlara son verelim, ortak önceliklerimize dayalı olarak çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın ihtiyacına cevap vermelidir. İnsaniyete yatırım yapmalıyız. Bugün doğrudan yerel insanlara fonlar tahsis edilmelidir. İnsani yardım fonlarındaki uçurumu kapatmalı ve kapsayıcı toplumları istikrar için buna yatırım yapmalıyız” ifadesini kullandı.
“İNSANLARA HAYATTA KALMA İMKANI VERMELİYİZ”
İnsanları hayatta tutmak için bir karara varmalarını gerektiğini söyleyen Ki-moon, “Ekvator’da depremde yüzlerce insan öldü, binlerce kişi Suriye’de bombalandı ve milyonlarca kişi Afrika’da açlıkta öldü. Yaşam topyekün değişiyor. Sevdiklerimizin bir günde kaybediliyor. Çok acı şeklide hastalıklar bütün dünyaya yayılıyor. Çünkü tarım yok ve bugün genç kuşaklar yollarını kaybetmiş hissediyorlar. İnsan hayatı aslında önemsiz gibi geliyor. İşte bugün artık bazı insanlar için para, şöhret güç çok önemli olabilir ama biz adaleti ve umudu temsil ediyoruz. Ortak bir gelecek mimarisi yapmaya çalışıyoruz. Biz tek bir insanlığız ve ortak sorumlulukları paylaşmaktayız. Şu saniyede bir karara varalım. Sadece insanları hayatta tutmak için değil, insanlara hayatta kalmak ve onur içinde yaşama imkanı da vermeliyiz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.