Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beşir Atalay: Çözüm süreci yol haritası uygulamasında sorun var

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin tarafların yol haritası üzerinde uzun süre çalıştıklarını belirterek, yol haritası üzerinde büyük bir sorun olmadığını sadece bunun uygulamasına...

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2014 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2014 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin tarafların yol haritası üzerinde uzun süre çalıştıklarını belirterek, yol haritası üzerinde büyük bir sorun olmadığını sadece bunun uygulamasına ilişkin sorun yaşandığını söyledi.

Beşir Atalay, AK Parti Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Atalay, sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Atalay, gazetecilerin "Çözüm sürecine ilişkin dün önemli bir açıklama gerçekleştirmiştiniz. ‘Yol haritası kesinleşti’ ifadesini kullandınız. Bu ifadenizin ardından bundan sonraki atılacak adımlar çerçevesinde ne bekleyelim? Akillerden bir izleme heyetine ılımlı baktınız bu konudaki çalışmaların yürüdüğünü aktardınız bu konu ile ilgili yeni gelişme var mı? Hafta sonu İmralı heyetinin İmralı’ya gitmesi bekleniyor. Heyetin genişleyeceği ve heyette Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık’ın olacağı ifade edilmişti. Bu isimler kesinleşti mi? Heyet bu şekilde mi Ada'ya gidecek?" şeklindeki sorularına muhatap oldu.

Tarafların yol haritası üzerinde uzun süre çalıştıklarını belirten Beşir Atalay, yol haritası üzerinde büyük bir sorun olmadığını sadece bunun uygulaması ile ilgili sorun olduğunu söyledi. Atalay, "Yani bunun yol haritasının ilk safhası da hükümetimizin önemsediği önce alanda güvenliğin tam olarak sağlanması, kamu düzeninin sağlanması yasadışı herhangi bir faaliyetin asla görülmemesi ve ondan sonraki safhaları da biliyorsunuz. Dolayısıyla sorun bundan sonra yol haritasının uygulanması ve bunun takvimi ile ilgili hükümetin önündeki çalışılan konular bunlar." ifadelerini kullandı.

Atalay, akillerden bir izleme heyetinin oluşması konusunda da şunları dile getirdi:
"Bu konularda tabi hükümetimizin açıklamalarını esas alıyoruz. Bu konularda çalışmaların olduğunu biliyorum. Bu hafta sonu ziyaretleri gerçekleşecek ama oranın üyeleri ile ilgili doğrusu bir genişleme olacak ama ne kadar kim onu tam olarak bende hükümet açıklamadığı için bilmiyorum. Diğer taraftan çözüm sürecinde 'üçüncü göz'ün akil insanlar içinden oluşması, öyle bir grubun oluşması, akil insanlar bu konuda hem bilgi sahibi ve Türkiye’yi iyi temsil eden bir grup. Dolayısıyla bu birikimli grup içinden böyle bir şey oluşturulabilir, zaten akil insanlar Türkiye’ye has orijinal bir uygulama, bu oluşturulurken de o zaman da biz ilerde farklı fonksiyonları da bunların taşıyabileceği yerine getirebileceği gibi planları yapmıştık. Dolayısıyla önümüzdeki çalışmalar bu çerçevede yürüyor ama bu son iki söylediğim husus doğrusu hükümetin açıklamaları ile teyit edilmiş olabilir ancak."

'ALEVİLER İÇİN AKİL İNSANLAR HEYETİ KURULMASINA YÖNELİK BİR KARAR YOK'

Bir basın mensubunun, "Hükümetin alevi sorunlarının yer aldığı çözüm paketini ve hükümetin politikalarını anlatmak adına Aleviler için de bir akil insanlar heyeti kurulması gündemde mi böyle bir çalışma olabilir mi?" şeklindeki sorusuna ise Atalay, "Akil insan olarak bir karar yok öyle bir değerlendirme duymuş değilim ama Alevi kesimi içinde hemen hemen bütün ileri gelenler ile görüşmeler yapıldı ve şu anda da görüşülüyor." cevabını verdi.

Atalay sözlerini şöyle sürdürdü: "Yakın zamanda Türkiye genelinde ileri gelenler gerek dede konumunda gerek Alevi eliti önderleri konumunda olanlar ile toplantılar yapılacak. Bu konudaki gecikmenin, ben kendim o çalışmaların yürütenlerden biri olduğum için yani demokratik açılım süreci içinde şunu çok iyi biliyorum, bu zor bir konu. Yani çok tarafı var ve çok parçalı ve kendi aralarında mutabakatı sağlamak en önemli hedefimiz. Bir kesimi memnun ederken diğerleri memnuniyetsizlik ifade etmesin. Mümkün olabildiğince Alevi vatandaşlarımızın en azından büyük ekseriyetini memnun eden bir uygulama olsun. Geçen yıl açıkladığımız çok kapsamlı 30 maddeden oluşan demokratik iyileşme paketimizde bu konu vardı, çıkarmamızın sebebi bu. Yani bazı hususlar vardı sonra kendi aralarındaki mutabakat olmayınca, bize itirazlar gelince son anda biz çıkarmış olduk. Bu defa ben hükümetimizi kararlı görüyorum. Bu işin sonuçlandırılacağı yönünde bir kanaate sahibim. Çok da gecikmeyeceği yönünde bir tespitimi söyleyebilirim."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.