Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BDP’li kadınlar: Kadına şiddetin artması AKP politikalarından bağımsız değil

BDP Kadın Meclisleri, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü" dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 2013 yılının kadına yönelik her türlü cinsel, fiziksel, psikolojik,...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BDP Kadın Meclisleri, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü" dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 2013 yılının kadına yönelik her türlü cinsel, fiziksel, psikolojik, politik ve ekonomik şiddetin uygulandığı, kadın katliamlarının, taciz ve tecavüzlerin katlanarak yaşandığı bir yıl olduğuna işaret edilen açıklamada, bu yılın sadece ilk 10 ayında 192 kadının katledildiği, yüzlerce kadının taciz ve tecavüze uğradığı, yine yüzlerce çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı ifade edildi.

Kadına yönelik şiddetin sürekli artmasının en önemli nedenlerinden birini, bütün otoriter ve baskıcı yönetimler gibi, AKP hükümetinin de otoriter ve baskıcı yapısının yanında ahlak bekçiliği ile kadın bedeni üzerinden tahakküm kurma politikası olduğu ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:
"Kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artması, günde ortalama 5 kadının katledilmesi ve Türkiye’nin bir kadın mezarlığına dönüşmesi AKP hükümetinin bu cinsiyetçi ve kadın düşmanı politikalarından bağımsız değildir. Kadınlar en fazla aile içerisinde şiddete maruz kalmaktadır. Kadın katillerinin tamamına yakını eş, baba, çocuk ve sevgili gibi birinci dereceden akrabalar oluşturmaktadır. Mevcut baskıcı ve otoriter aile yapısı kadın ve çocuk emeğinin sömürüsüne ve tahakkümüne dayanmaktadır. Devletin aile kurumunun cinsiyetçi rollerin aşılmasını ve gelenekselleşmiş aile yapısını daha demokratik ve daha eşitlikçi bir yapıya dönüştürmesi gerekirken, mevcut geri aile yapısını güçlendirerek ve kadını bu yapıya hapsederek kadına yönelik şiddeti meşrulaştırmakta ve azmettirmektedir. Kadına yönelik cinsel, fiziksel şiddet ve katliamlarının korkunç boyutlara ulaşması ve biz kadınların öncelikle bunları durdurma mücadelesi, kadınların ekonomik, psikolojik ve politik olarak gördükleri şiddetin ve sömürünün gündeme getirilmesini dahi zorlaştırmaktadır. Devletten güç alan erkekler kadınların yaşamına savaş açarken, eş güdümlü olarak devlet de kadın haklarına savaş açmaktadır. AKP iktidarı şimdiye kadar kadın haklarına ve kadın kazanımlarına en fazla saldıran, yok sayan ve ihlal eden iktidar olmuştur."

"ŞİDDETSİZ BİR DÜNYA İÇİN İSYANDAYIZ"

BDP’li kadınlar, "Kapitalist modernitenin, her türlü sömürünün ve şiddetin zirvesi olan neoliberal evresi kadınlar açısından çok kritik bir süreçtir. AKP iktidarı neoliberal politikalar bağlamında kadını modern köleliğin en verimli unsuru haline getirmek için kadının mevcut haklarını sürekli budamaktadır. Bu süreç kadınlar için ne kadar kritik ise kadınların güçlü duruşu noktasında da o kadar kritiktir. Kadınlar olarak kadın kimliğini ve iradesini yok sayan bu politikalara asla geçit vermeyeceğiz. Her gün yükselttiğimiz sesimizi ve mücadelemizi bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde şiddetsiz bir dünya için isyandayız şiarıyla daha da yükselteceğiz." diyerek kararlılık dile getirdi.

Açıklama, "Kadınlara dayatılan köleliği asla kabul etmeyeceğiz. Kadın mücadelesinin kazanımlarını daha da ileriye taşıyacağız. Cinsiyetçiliğe, ayrımcılığa sömürüye ve savaşa karşı her zamanki kararlı ve güçlü duruşumuzda ısrar edeceğiz. Cins bilinci ve mücadelesi başta kadın- erkek eşitsizliği olmak üzere bütün eşitsizlikleri temelden sarsacak bir mücadeledir. Bugün kadının yaşam hakkı olmak üzere kadına yönelik bütün saldırıları bu mücadelemizle boşa çıkaracağız. Kürt kadın hareketi olarak güçlü mücadele geçmişimiz ve kararlı duruşumuzla iddialıyız: Beritanlarla doğduk, Zilanlarla büyüdük, Sakinelerle özgürleşeceğiz. Şiddetsiz bir dünya için isyandayız." diye sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.