Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Başkanlık modelini dayatmak Türkiye'yi diktatörlüğe ve iç çatışmaya sürükler'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi açıklamalarına siyasilerin tepkisi devam ediyor. Başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendiren İzmir Bağımsız Milletvekili, Kültür ve Turizm eski Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2015 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2015 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi açıklamalarına siyasilerin tepkisi devam ediyor. Başkanlık sistemi tartışmalarını değerlendiren İzmir Bağımsız Milletvekili, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, başkanlık modelini dayatmanın Türkiye’yi diktatörlük ve iç çatışmaya sürükleyeceğini söyledi. Günay, Cihan’a yaptığı değerlendirmede Türkiye'de iyi yönetim için yapılması gerekenin, sistemi bir diktatörlüğe ve giderek iç çatışmalara sürükleyecek olan başkanlık modelini dayatmak olmadığını belirterek, “Yapılması gereken, milletvekillerinin genel merkezlerce değil, halk tarafından belirlenmesini ve böylece Meclis'in özgür çalışmasını sağlamak, anayasal organlar arasında görev ve yetki paylaşımına saygılı, demokratik hukuk devletini kurmaya çalışmaktır.” dedi.

Türkiye'de parlamenter sistemin işleyişine ilişkin haklı itirazlar olduğunu dile getiren Günay, şöyle devam etti: “Hükümetle Meclis çoğunluğunun aynı partiden olması halinde yasama yürütme kuvvetleri arasında ayrımın kalmadığı, Meclis'in hükümetin emrinde çalıştığı ileri sürülüyor ancak bu itiraz parlamenter sistemden değil, parlamentonun bağımsızlığını ortadan kaldıran seçim sistemi uygulamasından kaynaklanıyor.” Bugün uygulanan seçim sisteminde hiçbir milletvekillerinin, parti merkezlerinden belirlendikleri için özgür oy kullanamadığını, böylece Meclis'in parti merkezlerinin, hattâ genel başkanların talimatına göre çalıştığını söyleyen Günay, bu işleyiş içinde de hükümetin güdümündeki iktidar çoğunluğunun karar ve onay mekanizmasına dönüştüğünü kaydetti.

‘KUVVETLER AYRIMINI İŞLEMEZ KILAN BİR SİSTEM DEMOKRASİ DEĞİL, DİKTATÖRLÜK OLUR’

“Yasam yürütme organları arasında kuvvetler ayrımını işlemez kılan bu modelin üzerine başkanlık sistemini getirirseniz, yönetimin kişi merkezli bir otokrasiye dönüşmesi kaçınılmazdır.” diyen Günay, “Hele bugün yapıldığı gibi yargıyı da iktidarın güdümüne sokmaya çalışırsanız bu sistem artık demokrasi değil, diktatörlük olur.” ifadelerini kullandı.

Başkanlık sisteminin bugün dünyada oldukça düzgün işlediği tek ülkenin ABD olduğunu söyleyen Günay, “ABD'de başkan, meclis ve yargı üzerinde hiçbir yetkiye sahip olmadığı gibi ayrıca ABD üniter değil, federal bir devlettir ve birçok yetki merkezde değil, yerel yapılardadır. Yetkilerin bizim gibi merkezde toplandığı Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yaşanan otoriter, yolsuzluk ve kayırmacılığın arşa çıktığı yapılar, Türkiye için öngörülen modelin ne olduğu konusunda yeterince öğretici ve uyarıcı örnekler oluşturmaktadır. Türkiye kişisel hesaplar, kaygılar ve korkularla kapalı ve otoriter bir rejime sürüklendikçe, bugünkünden daha sorunlu ve sıkıntılı günler yaşayacağımız açıktır. Bu sorun ve sıkıntılardan tez zamanda kurtulmanın tek yolu, demokrasiye ve hukuk devletine inançla ve inatla sahip çıkmaktır.” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.