Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Gürsel Dönmez:

Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Gürsel Dönmez, Alman gazetecilere, “Son dönemde Almanya’da sistematik bir şekilde Türkiye düşmanlığı başladı. Spiegel dergisinin 2001’den bu yana kapaklarına baktığınızda bir İslam karşıtlığı,...

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2016 20:25
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2016 20:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Gürsel Dönmez, Alman gazetecilere, “Son dönemde Almanya’da sistematik bir şekilde Türkiye düşmanlığı başladı. Spiegel dergisinin 2001’den bu yana kapaklarına baktığınızda bir İslam karşıtlığı, Türk düşmanlığı, dostlar arasında olmaması gereken bir üslup görüyorsunuz. Bütün bunları üzüntüyle takip ediyoruz. Bu tutum yakın gelecekte olumlu sonuçlara yol açmaz” dedi.
Antalya’nın Serik Belediyesi ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından organize edilen Türk-Alman Medya Forumu, Belek’te bir otelde yapıldı. Foruma AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Gürsel Dönmez, Serik Belediyesi Avrupa Almanya Danışmanı Dr. Latif Çelik, Almanya’nın farklı bölgelerinde yayın yapan gazetelerin önde gelen yazarları, bürokratlar ve Türk gazeteciler katıldı. Serik Belediye Başkanı Prof. Dr. Ramazan Çalık, bu tür toplantı ve diyalogların devam edeceğini belirterek, Türk-Alman dostluğunun gelişmesine katkı koymaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Çalık, “Avrupa deyince benim aklıma ilk Almanya gelir. Alman dostlarla ilişkilerimiz yeni değil uzun yıllara dayanır. Türk Alman Medya Forumu’nun hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
“Almanya’nın yeniden inşasında Anadolu’dan gelenlerin alın teri var”
Alman gazetecilere seslenen AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise, Anadolu’nun dünyanın en önemli medeniyetlerinin merkezi olduğunu ifade ederek, “Anadolu topraklarında farklı farklı inançlara sahip insanlar yüzyıllarca yan yana barış içinde yaşadı. Bugün Hatay’a gidin, Mardin’e gidin, cami, kilise ve havra görürsünüz. Yahudi, Müslüman, Hristiyan vatandaşlar asırlarca bir arada yaşamış. İşte vakit ayırarak teşrif ettiğiniz bu topraklarda böyle bir dünya var. Özgürlüğün, hukukun, dostluğun, birlikte yaşamanın en güzel örneklerinin bulunduğu Belek böyle bir dünya. Türkiye ve Almanya’nın asırlara dayanan dostluğu var. 1. Dünya Savaşı’nda Türk-Alman dostluğu ile savaşa girildi, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’nın yeniden inşasında Anadolu’dan gelen insanların da alın teri var. İki ülke vatandaşları birbirleriyle evlilikler yaptı. Kız alıp verildi, akraba olundu. Almanya’da 50 yılı aşkın süredir bulunan Türkler de artık göçmen veya yabancı değil birer Alman yurttaşıdır” dedi.
“3 yıldır Alman dostlarımızın medya mahallelerinden taciz yapılıyor”
Alman halkının Türk tekstilini kullandığını, Türkiye’deki insanların rüyalarına giren otomobilleri Almanlar’ın yaptığını belirten Külünk, sosyal ve iktisadi temelleri bu kadar güçlü olan iki devletin birbirini çok daha iyi anlaması gerektiği bir süreçte bulunulduğunu dile getirdi. Türkiye’nin bugün geldiği nokta itibarıyla birçok Avrupa ülkesinden daha ileri bir demokrasiye sahip bulunduğunu, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve milletin egemenliğinin içselleştirildiğini, Almanya’da medya mahallesinden çok fazla taciz yapıldığını ifade eden Külünk, “İfade özgürlüğünün arkasına saklanılarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik (karikatürlerle aşağılama, hakaret) edildi. Saygıya dayalı eleştiri olur, herkesin düşüncesine saygı duymak gerekir. Ama her gün aşağılama, her gün hakaret, her gün tahkir. 3 yıldır Alman dostlarımızın medya mahallesinden bu ülkedeki halkın iradesine o kadar çok taciz yapılıyor ki. Benim gördüğüm bu dostlarımız Türkiye’yi hiç bilmiyor, hiç gelmemişler. Şansölye Angela Merkel’i her dönem iktidar yapan milletin egemenliği, Erdoğan’ı da her dönem iktidar yapan milletin egemenliği. Benim ülkemde Şansölye Merkel’e her gün hakaret edilse siz ne dersiniz? Ama biz bunu yaptırmayız, çünkü Alman dostlarımızın buna üzüleceğini bilir, izin vermeyiz" şeklinde konuştu.
“Almanya’da sistematik bir şekilde Türkiye düşmanlığı başladı”
Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Gürsel Dönmez de Alman medyasının 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de neler oluyor sorusunu merak ettiğini, kendilerinin de Almanya’da neler oluyor sorusunun cevabını merak ettiğini söyledi. Almanya’yı büyük bir endişe içinde izlediklerini ifade eden Dönmez, “Benim neslim Bayern Münih hayranı olarak yaşadı. Almanya ile iyi ilişkilerimiz vardı. Son yıllarda çok sistematik bir şekilde Türkiye düşmanlığı başladı. Spiegel dergisinin 2001’den bu yana kapaklarına baktığınızda bir İslam karşıtlığı, Türk düşmanlığı, dostlar arasında olmaması gereken bir üslup görüyorsunuz. Bütün bunları üzüntüyle takip ediyoruz. Bu tutum yakın gelecekte olumlu sonuçlara yol açmaz. 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece Başbakanlık’ta görev yerindeydim. Bulunduğumuz yere tankla saldırıldı. Kendisini cemaat olarak takdim eden yapı o gece karşımıza Nazi subayları gibi dikildi. Bunun karşısında devlet olarak hangi tedbirler alınması gerekiyorsa onlar alındı” dedi.
Konuşmaların ardından devam eden forumda gazeteciler geçmişten bu yana süren ilişkileri değerlendirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.