Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yıldırım’dan 'yeni anayasa' değerlendirmesi

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, yeni anayasa teklifiyle ilgili İstanbul’da gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2016 19:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2016 19:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yıldırım’dan 'yeni anayasa' değerlendirmesi

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Necip Fazıl Kısakürek Ödül Töreni’ne gelen Yıldırım, kongre merkezine girişte konuşan Başbakan Yıldırım, "Bu çalışmanın bu safhaya gelmesinde MHP’nin büyük katkısı var. Devlet Bahçeli’ye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Titiz yoğun bir çalışma sonucu sınırlı diyebileceğimiz bu anayasa değişikliği teklifini hazırladık. Bundan sonra ne olacak? İş Meclis’te. Anayasa komisyonunda teklif görüşülecek. Daha sonra anayasada belirtilen esaslara uygun olarak genel kurul görüşmeleri tamamlanacak. Genel kurulda her bir madde 330 ve üzerinde kabul oyu ile geçmesi halinde tamamı oylanacak. Ondan sonra da artık referandum için gün sayılacak.Son kararı millet verecek. Karar, hepimizin başı gözü üstüne bir karar olacak" dedi.

"TOPLAM 21 MADDE. BU 21 MADDENİN YANILMIYORSAM 18’İ ESAS MADDELERDEN OLUŞUYOR"

Anayasa teklifine ilişkin Pazar günü öğle saatlerinde çok kapsamlı bir değerlendirme yapacağını belirten Yıldırım, "İçerik ile ilgili Pazar günü öğle saatlerinde çok kapsamlı bir değerlendirme yapacağım. Ayak üstü bu içerikle ilgili şu, bu var dememe eksik olur. Şu kadarını söyleyeyim; getirilen değişiklik teklifinde bir esas maddeler bir de uyum maddeleri var. Geçici maddeler ve geçiş hükümleri var. Toplam 21 madde. Bu 21 maddenin yanılmıyorsam 18’i esas maddelerden oluşuyor. Diğerleri de geçiş, uyum ve geçici maddelerden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

"MHP, AK PARTİ VE CHP’NİN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI VE UZLAŞMAYA VARDIKLARI 7 MADDEDEN EN AZ 5’İ DE YER ALIYOR" 

Yıldırım, "Belli başlı yargının bağımsız olduğu anayasada yazıyor. Bağımsız ve tarafsız yargıya vurgu yapıyor. Esasında getirilen bu değişiklik teklifinde, başlangıçta MHP, AK Parti ve CHP’nin birlikte çalıştığı ve uzlaşmaya vardıkları 7 maddeden en az 5’i de yer alıyor. Dolayısıyla bir anlamada CHP’nin de mutabık olduğu maddeler var" dedi.

"YETKİ KARGAŞASI SONA ERİYOR HER TÜRLÜ DÜZENLEMEYİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE YAPAR HALA GELİYOR" 

Başbakan Yıldırım, "En önemli düzenlemeler yasama ve denetleme görevi sürdüren Meclis güçlendiriliyor. Aynı şekilde yürütme görevini yerine getirecek olan Cumhurbaşkanlığı o da yetki kargaşası sona eriyor. Yürütme için ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapar hala geliyor. Böylece, Meclis’in yürütme üzerinde, yürütmenin de Meclis üzerindeki bir anlamda etkisi asgari düzeye indirilmiş oluyor. Bu da Meclis’i ve yürütmeyi güçlendiriyor" diye konuştu.

"KOALİSYONLAR DÖNEMİNE SON VERİLMİŞ OLUYOR" 

Teklifle birlikte koalisyonlar dönemine son verileceğini vurgulayan Yıldırım, "Hepsinden önemli bu getirilen değişiklik ile artık koalisyonlar dönemine son verilmiş oluyor. Sürekli güçlü siyasi iktidar çıkaran istikrarı da beraberinde getiren bir süreci başlatmış oluyoruz. Yapılacak değişikliğin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.