Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yıldırım: “UNESCO’nun 2017-2021 dönemi Yürütme Kurulu adaylığına Türkiye talip olmuştur”

Başbakan Binali Yıldırım, “UNESCO ideallerine güçlü bir şekilde inanan Türkiye, örgütün onayladığı önemli rolün daha da güçlenmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle 2017-2021 dönemi Yürütme Kurulu adaylığına Türkiye talip olmuştur” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2017 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2017 18:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Başbakan Binali Yıldırım, “UNESCO ideallerine güçlü bir şekilde inanan Türkiye, örgütün onayladığı önemli rolün daha da güçlenmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle 2017-2021 dönemi Yürütme Kurulu adaylığına Türkiye talip olmuştur” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çırağan Sarayında düzenlenen Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı’na katıldı. Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki eğitim çalışmalarına değinerek, "Küreselleşen dünyada bir bölgenin veya birkaç ülkenin tekeli artık devam etmeyecek. Bütün insanlığın daha iyi yaşam standartına kavuşmak için adeta bütün ülkeler bir araya gelecek ve dünyamızı küresel köy şeklini alacak. Afrika ülkelerinin kalkınma girişimlerine Türkiye olarak destek vereceğiz. Türkiye, Afrika’nın gerçek dostudur. Türkiye Afrika’nın gelecek umutlarına her alanda desteğini sürdürecektir. Kendi desteğimizi, her türlü imkan ve kaynaklarımızı Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Türkiye ve Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerimizin daha ileriye taşınması öncelikli hedefimizdir. 2002 yılında kıtada sadece 12 büyükelçiliğimiz var iken, 39 büyükelçiliğine sahibiz. 2002’de Ankara’da 10 iken, bugün 33’e yükseldi. Türkiye ve Afrika arasındaki iletişim günden güne artmaya devam etmektedir” dedi.

“FETÖ sadece Türkiye’ye zarar vermez, imkanlar oluşursa sizin ülkenize de zarar vereceğinden şüphemiz yok”

Afrika ülkelerinin FETÖ ile mücadelesinden dolayı teşekkür eden Başbakan Yıldırım, “Yurt dışında eğitim faaliyetlerine rehberlik etmesi için Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Yurt dışını açılmayı belirlediğimiz toplumlarla ilgili çok önemli bir görevi var. Hepinizi şahit olduğu, geçmişte bildiği gibi ülkemiz 15 Temmuz 2016, bir alçak darbe girişimine maruz kaldı. O gece vatandaşlarımızın hakkına, hukukuna, milli iradeye karşı yapılan bu saldırıya, milletimiz sahip çıktı. Vatana ihanet eden bu terör örgütü mensuplarına gereken cevabı verdi. 250 şehit verdik, 2 bin 193 gazimiz oldu. Tabi bu ihanetin sorumluları olan FETÖ ile mücadele hem yurt içinde hem de yurt dışında hiç kesintiye uğramaksızın devam ediyor. Bu bağlamda yurt içinde örgütle ilgili bütün kurumlar kapatıldı. Yurt dışında da özellikle Afrika’daki dost ve kardeş ülkelerden Türkiye’nin bu terör örgütüyle mücadelesine verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederiz. Ama henüz iş bitmemiştir. Bunu açıklıkla söylemek istiyorum ki bu örgüt sadece Türkiye’ye zarar vermez, imkan ve şartlar oluştuğunda sizin ülkenize de zarar vereceğinden zerre kadar endişemiz yok. Bu bakımdan bu örgütle bağlantılı yapıların dikkatle izlenmesi ve bunların teröre sağladıkları finansal kaynağın önlenmesi çok ama çok önemlidir” diye konuştu.

“100’ü Afrika’da olmak üzere 200’ün üzerinde FETÖ iktisatlı okullar kapatılmıştır”

Afrika’da bulunan FETÖ okullarının kapatıldığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Kurduğumuz Maarif Vakfı 15 Temmuz’un hemen ardından özellikle Afrika ülkelerinde yurt dışında FETÖ’nün açtığı okulların devralması konusunda hareket geçti. Bazı Afrika ülkelerinde bu devir işlemleri tamamlanmış ve öğrencilerin ve velilerin mağdur olmaması için okullar açılmıştır. Vakfın yurt dışında örgün ve yaygın eğitim vermek için 30’u Afrika kıtasında olmak kaydı şartıyla toplam 60 ülkeyle görüşme yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda 30 ülkeye görevli atanmış ve çalışmalar başlamıştır. İlk yılda Afrika’da 5 ülkede FETÖ bağlantılı toplam 32 okul devralınmış. Buralarda Türkiye bünyesinde eğitim ve öğretimler başlamıştır. Mali ve Moritanya’da eğitim ve öğretimler başlamıştır. Bazı ülkelerde de protokoller yapılmış ve ayın sonuna kadar eğitimler başlayacaktır. 100’ü Afrika’da olmak üzere 200 FETÖ iktisatlı okulların faaliyetlerine sınırlandırılma getirilmiş, ya kapatılmış, ya Maarif Vakfına devredilmiş ya da devletin kontrolüne geçmiştir” şeklinde konuştu.

“UNESCO’nun 2017-2021 dönemi Yürütme Kurulu adaylığına Türkiye talip olmuştur”

Türkiye’nin UNESCO Yürütme Kuruluna aday olduğunu açıklayan Başbakan Yıldırım, “Afrika ülkeleriyle dış politikada birçok konuda birlikte hareket ediyoruz. Bu hareketler aramızdaki bağları daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Bu bağı daha da kalıcı hale getireceğine inanıyoruz. UNESCO ideallerine güçlü bir şekilde inanan Türkiye örgütün onayladığı önemli rolü daha da güçlenmesine amaçlamaktadır. Bu nedenle 2017-2021 dönemi Yürütme Kurulu adaylığına Türkiye talip olmuştur. UNESCO’da Afrika adına faaliyet yürütmek için 8 Kasım 2017 tarihinde yapılacak seçimlerinde yürütme kurulu adaylığımıza siz değerli ülkelerden destek talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Somali halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu söylemek isterim”

Somali’de yaşanan saldırıyla ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, “Dost ve kardeş ülke Somali’de 14 Ekim günü alçak bir saldırı oldu. Bu saldırıda yüzlerce kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Saldırı haberinin hemen arkasından Cumhurbaşkanımızın talimatıyla temasa geçilmiş ve Sağlık Bakanımız Somali’ye intikal etmiştir. Durumu ağır olan kardeşlerimiz Türkiye’ye zamanlı bir şekilde getirilmiştir. Türk halkının Somali halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu söylemek isterim. Hatırlayın Somali’de yaşanan ıstıraplı dönemde oraya ziyarette bulunmuştu. Bütün dünyanın dikkatini çekmiştir. O günden sonra Türkiye, terörün sonlandırılması ve diğer ihtiyaçların karşılanması için önemli destek vermiştir. Bundan sonra da aynı şekilde orada var olmaya devam edeceğiz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.