Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yıldırım, 65. Hükümetin ilk 100 günü ile ilgili değerlendirmede bulundu

Başbakan Binali Yıldırım, “Doğrudan terör örgütüne karışmış, onlara destek olmuş belediyeler ve yerel yönetimlere kayyum atanabilecek ve yönetimleri kayyum marifeti ile sürdürülebilecek. Valilik il özel idareleri, belediyelerin erişemediği...

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2016 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2016 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Binali Yıldırım, “Doğrudan terör örgütüne karışmış, onlara destek olmuş belediyeler ve yerel yönetimlere kayyum atanabilecek ve yönetimleri kayyum marifeti ile sürdürülebilecek. Valilik il özel idareleri, belediyelerin erişemediği yerlere hizmet yapabilecek ve onlara bütçe tahsis edilecektir” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, “65. Hükümetin İlk 100 Günü’ isimli değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, mahallelerde ve çarşılarda bekçi sistemine geçileceğini belirterek konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“Kalıcı ve geçici koruculuk sistemini özellikle bölgede yaygınlaştırıyoruz. Terörden zarar gören vatandaşlarımızın zararlarını da ödemeye devam ediyoruz. Yasadışı göçü engelleme konusunda da hiç taviz vermedik. Biz verdiğimiz sözlerin arkasındayız. AB’nin de verdiği sözlerin arkasında durmasını bekliyoruz. Darbe gecesi bile Sahil Güvenlik Komutanlığı 2 bin tane göçmenin hayatını kurtardı. İnsan hayatına bu kadar önem veriyoruz.”
“DAEŞ denen terör örgütü maalesef dünyanın başına bela oldu” diyerek sözlerini sürdüren Yıldırım, “DAEŞ ile mücadelede Türkiye zayıf kalıyor diyenlere cevabım 145 ülkenin vatandaşı olan 52 bin DAEŞ’li şüphelisine giriş yasağı konuldu. Ülkemizden 3 bin 800 kişiyi sınır dışı ettik. Ne zaman vize serbestisi olursa geri kabul de yürürlüğe eş zamanlı olarak girecek. Göçmenlerin yakalanma işi ve bunların barınma işleri aynı şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Terör örgütüne yardım ve yataklık yapan belediyelere kayyum atanması
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise dün akşam itibariyle çıkan 674 sayılı KHK ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Yurt dışından Türkiye’ye yatırım yapacak vatandaşlara yönelik, aynı zamanda yabancı vatandaşlara ve maddi kaynak getirecek vatandaşlara yönelik vatandaşlık verme hakkı. Bu çok özel bir şey. Dünyada gelişmiş ülkelerde yapılan ve Türkiye’de ilk kez uygulanan, Türkiye’nin cazibesine yönelik bir olayı ortaya koyabilecek bir süreci gerçekleştiriyor. Dün akşam itibariyle 674 sayılı KHK’da çıkan terör örgütlerine yataklık yapan belediyelere kayyum atanması. Teröre yataklık yapmış bazı işletmeleri var. O işletmelere el konulduğu zaman kimin yöneteceği ve bunları kimin yöneteceği de 674 sayılı KHK ile düzeltilmiş oldu.”
“Doğrudan terör örgütüne karışmış belediyeler ve yerel yönetimlere kayyum atanabilecek”
Sadece FETÖ terör örgütünün ülkemize verdiği zararlarla mücadele edilmediğinin altını çizen Başbakan Yıldırım, “Aynı zamanda bölücü terör örgütünün özellikle bölgede yerel yönetimlerin ciddi destek verdiğini biliyoruz ve bunlara yönelik tedbir almış bulunmaktayız. Doğrudan terör örgütüne karışmış, onlara destek olmuş belediyeler ve yerel yönetimlere kayyum atanabilecek ve yönetimleri kayyum marifeti ile sürdürülebilecek. Büyükşehir yasaları ile birlikte valiliklerin büyükşehirlerdeki faaliyetleri hemen hemen sıfıra gelmişti. Şimdi tekrar valilik il özel idareleri belediyelerin erişemediği yerlere hizmet yapabilecek ve onlara bütçe tahsis edilecektir” dedi.
Elektronik Kimlik Uygulaması
Elektronik kimlik ile ilgili de bilgi veren Yıldırım, “2017’den itibaren elektronik kimlik vereceğiz. Bütün vatandaşlarımıza dağıtılacak. Şu anda pilot uygulama yapılıyor. Kimlik kartınızı vereceksiniz ve içinde her türlü bilgi var. Bütün bilgiler bulunacak. Bu bilgilere kimse erişemeyecektir. Herhangi bir işlem yapılacağı zaman o bilgileri sağdan soldan soruşturmak yerine karttan bakacaklar ve bürokrasi ortadan kalkmış olacak” açıklamasını yaptı.
“Turizmde ciddi canlanma oldu”
Turizmde kötü bir başlangıç yapıldığının altını çizen Yıldırım, iç ve dış turizmde bir canlanmanın olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“O zaman Rusya ile ilişkilerimiz iyi değildi. Rusya ve İsrail ile ilişkileri normalleştirdik. Şimdi Mısır, Suriye ile de kısa sürede ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Dış politikada prensibimiz dostlukları arttırmak ve düşmanlıkları azaltmaktır. Bunun gereğini de adım adım yapıyoruz. Türkiye bölgede herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye’deki güven ve istikrar bozulursa bölgenin değil dünyanın dengesi değişir. Bunun nelere mal olacağını 15 Temmuz gecesi hep beraber milletimiz yaşadı. Bütün aziz milletimize o gece ortaya koyduğu büyük kahramanlıktan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Turizm de işler yavaş yavaş toparlanıyor. Geçen sene ilk yarı 20 milyondu. Bu sene 14 milyon civarında oldu. Sezonun en yüksek dönemindeyiz ve artış başladı. Hem dışarıdan gelişler hem de Kurban Bayramı da uzun olduğu için iç turizmde de ciddi canlanma oldu. Bu dışarıdan gelen misafirler için verilen uçak şirketlerine destekleri yıl sonuna kadar uzatacağız. O da sonuçlara olumlu yansıyacaktır.”
“Devlet tiyatroları önümüzdeki sezonda tamamen Türk sanatçıların eserleri ile sahne açacak”
100 gün içerisinde UNESCO’nun önemli bir toplantısının İstanbul’da gerçekleştiğini sözlerine ekleyen Yıldırım, “Bin 400’den fazla delege katıldı. Tarihi ve kültürel miraslar anlamında Türkiye’nin listeye alınan eser sayısı 16’ya çıktı. Devlet tiyatroları önümüzdeki sezonda tamamen Türk sanatçıların, yazarların eserleri ile sahne açacak” diye konuştu.
“Terör örgütü ile bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri değiştiriyoruz”
19 Eylül’de ilk ders zilinin çalacağını belirten Yıldırım, şunları dedi:
“19 milyon öğrenci ders başı yapacak. Allah yavrularımıza zihin açıklığı versin. Çocuklarımıza başarılar diliyorum. Bu sene Milli Eğitim’de yeni bir uygulamaya gidiyoruz. Sözleşmeli öğretmen. İlk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen iş başı yapacak. Bunlar baştan nereye gideceğini biliyor. Hangi şartlarda görev yapacağını biliyor. Bu bağlamda Doğu ve Güneydoğu’da maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütü ile bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri değiştiriyoruz. Bu 14 bin civarında öğretmeni maalesef oradan başka yerlere almak mecburiyeti var. Bunlar eğitim yerine terör örgütünün amaçlarına hizmet eder bir noktaya gelmişler. Bu dönemde 5 tane yeni üniversite kurduk. Ayrıca 498 tane engelli öğretmen ataması yapıldı. Bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. Böylece 60 bini geçmiş oluyor. 7 bin 800 tanede özel okul bunun içinde var. Özel okul miktarı yüzde 14’e erişmiş durumdadır. Organize sanayi bölgeleri içinde meslek okulları vardı. Bu meslek okullarını Organize sanayi bölgeleri dışında da açılsa aynı haklardan yararlanacak.”
“Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz”
Çıraklık eğitiminde yeni bir yönteme geçildiğini kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:
“Öğrenci başına 4 bin 270 ile 6 bin 675 TL destek vereceğiz. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz. Bu gerçekten çalışma hayatıyla eğitimle iş yerinin arasındaki uyumu sağlamak adına çok önemlidir. Buraya giden öğrencilerimize net asgari ücretin yüzde 30’unun 2 bölü 3’ü ile çalıştığı işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak bir bölü 3’ü arasındaki bir miktarı devlet olarak biz karşılayacağız. Buraya giden öğrencilerimiz iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olacak. Mezun olan öğrencilerimize teknisyen unvanı vereceğiz. İsteyenler de okula devam edip mühendis unvanı alabileceklerdir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.