Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Fas Türk Kültür Günleri Kapsamında Fas’a Gidiyor

Son yıllarda hızla yükselişe geçen Fas-Türk ilişkilerine daha da güçlü bir ivme kazandırmak için planlanan Fas Türk Kültür Günleri kapsamında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki üst düzey bir Türk heyeti, 2-5 Mart...

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2015 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2015 11:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Son yıllarda hızla yükselişe geçen Fas-Türk ilişkilerine daha da güçlü bir ivme kazandırmak için planlanan Fas Türk Kültür Günleri kapsamında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki üst düzey bir Türk heyeti, 2-5 Mart 2015 tarihleri arasında Fas’a resmî ziyarette bulunacak.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AYK), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek ve işbirliğinde; Türk Hava Yolları’nın (THY) da kısmî desteğiyle gerçekleşecek etkinlik bugün Rabat’ta başlayacak; 5 Mart 2015 Perşembe günü Fes şehrinde tamamlanacak.
RABAT’TA YOĞUN KÜLTÜREL FAALİYETLER
İlk iki günü Rabat’ta öngörülen program, TİKA tarafından tefrişatı yapılan V. Muhammed Üniversitesi Rektörlük binasındaki oditoryumun, bugün, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından açılışı ile başlayacak.
Akşam 19.30’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 25 kişilik bir sanatçı heyeti Rabat’ta V. Muhammed Tiyatro salonunda Türk Sanat Musikisi konseri icra edecek. Konserin ardından yine tiyatroda T.C. Rabat Büyükelçiliği tarafından bir kokteyl verilecek ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen “Panorama Türkiye”sergisinin resmi açılışı yapılacak
FAS MAKAMLARIYLA ÜST DÜZEY İKİLİ GÖRÜŞMELER
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ziyaretin ikinci günü olan 3 Mart Salı günü, Fas Krallığı kabine üyeleriyle bir dizi üst düzey ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Bu kapsamda Kurtulmuş; Fas Başbakanı Abdelilah Benkiran, Fas Yükseköğrenim Bakanı Lahcen Daoudi, Fas Kültür Bakanı Amine Sbihi ve Fas İslam İşleri ve Vakıflar Bakanı Ahmed Toufiqtarafından ağırlanacak. İkili görüşmeler arasında T.C. Rabat Büyükelçiliği’nin vereceği öğle yemeği kapsamında YTB’nin “Faslı mezun öğrencileri” ile bir buluşma tertip edilecek.
Uzun yıllar Türkiye ve ABD’de akademisyen olarak görev yapmış olan ve uzmanlık alanlarının başında “medeniyet tasavvuru” da bulunan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fas ziyareti vesilesiyle vereceği konferansta Faslı akademisyen ve öğrencilerle de bir araya gelecek. Siyasi görüşmeleri müteakip Rabat’taki Milli Kütüphane’ye geçecek olan Kurtulmuş, burada “Medeniyet Perspektifi” konulu bir konferans verecek ve ardından Türkiye’den getirilen “Osmanlı Kaftanları” ve “Osmanlı Fermanları” adı sergilerin de açılışını yapacak. “Osmanlı Kaftanları Sergisi” Türkiye ve Fas’taki giyim-kuşam kültürünün ortak yanlarını vurgularken, “Osmanlı Fermanları Sergisi” ise beş asır öncesinde dayanan Türkiye-Fas ilişkilerinin yüzyıllar boyunca gelişimini gözler önüne serecek.
Kurtulmuş, Milli Kütüphane’deki temaslarının ardından V. Muhammed Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Rabat Türk Kültür Merkezi’nin resmî açılışını yapacak; bu kapsamda Türk dili ve kültürüne ilgi duyan öğrencilerle bir araya gelecek. Etkinlik kapsamında ayrıca Yunus Emre Enstitüsü ile Fas Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığı arasında, Bakanlık personeline Türkçe öğretimi konusunda hazırlanan protokol, Kurtulmuş ve V. Muhammed Üniversitesi yönetimi nezaretinde Enstitü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından imzalanacak.
TİKA’DAN FAS’TA BÜYÜK İŞBİRLİĞİ PROJELERİ
Türkiye’nin dünyanın en çok yardım yapan 3. ülkesi olmasına öncülük eden Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), Fas’ın kadim ilim ve irfan geleneği ile bağlantılı olarak bu ülkede yürüttüğü proje ve faaliyetleri yükseköğretim alanına yoğunlaştırıyor. İlk olarak 2013 yılı içerisinde başkent Rabat’ta yer alan ülkenin en eski Üniversitesi olan V. Muhammed Üniversitesi içerisinde hizmet veren ve Türk dilinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin kurulmasına destek veren TİKA, ülkedeki 2015 yılı faaliyetlerine iki büyük proje ile devam ediyor. Yine Rabat’taki V. Muhammed Üniversitesi’nde yer alan çok amaçlı toplantı salonunun tadilat ve tefrişatını gerçekleştiren TİKA, bu salonu 33 bin öğrencisinin kullanımına açacak ve proje kapsamında Türk kültürünü tanıtıcı bir “Türk Odası” tasarlayacak.
MARAKEŞ’E TÜRK DAMGASI
İkinci proje kapsamında ise TİKA, yine Fas’ın en köklü üniversitelerinden biri olan ve Marakeş şehrinde bulunan Kadı Ayyad Üniversitesi ile büyük bir işbirliğine imza atacak. Dünyanın ilk 400 üniversitesi içerisinde yer alan ve toplamda 65 bin öğrencisi olan üniversite bünyesinde 3 bin metrekare kapalı alana sahip modern bir Üniversite Kütüphanesini inşa ve tefriş edecek olan TİKA, ayrıca kütüphanenin bitişiğinde bir “Türkiye Araştırmaları Merkezi” kuracak.
4 Mart Çarşamba günü Marakeş’e geçecek olan Türk heyeti, TİKA’nın bu büyük sosyal sorumluluk projesine yönelik protokolün imzası için Kadı Ayyad Üniversitesi’ni ziyaret edecek. İşbirliği protokolü, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Üniversite Rektörü Abdellatif Miraou tarafından, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Fas Başbakanı Benkiran ve Fas Yükseköğrenim Bakanı Daoudi nezaretinde imzalanacak. Programın ardından ise Marakeş’te bir kültür turu gerçekleştirilecek.
TASAVVUFUN MERKEZLERİNDEN FES
5 Mart Perşembe günü Fes’e hareket edecek olan Numan Kurtulmuş, Yurtdışında Yaşayan Faslılar Bakanı Anis Birrouve ardından Fes-Boulemane Valisi Mohamed Dardouriikili görüşmeler gerçekleştirecek. Fes’te, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün Fas Kültür Bakanlığı ile el yazması eserlerin restorasyonu, karşılıklı eğitim ve donanım destekleri gibi hususlarda bir iyi niyet mutabakat zaptı imzalamaları öngörülüyor. Benzer şekilde yine Al-Karavin Üniversitesi’nde Türk Dil Kurumu ile Fas Kültür Bakanlığı arasında karşılıklı eserlerin çevrilmesine dair iyi niyet protokolü imzalanacak. Protokollerin ardından Dar Batha Belediye Salonu’nda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı heyetin vereceği Tasavvuf Musikisi konseri ile program son bulacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.