Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’tan Bakanlar Kurulu Sonrası Açıklama

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Biz kendimize göre parti içerisinde tartıştığımız, olgunlaştırdığımız, önümüzdeki dönemde de Nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız anayasa taslağımızı TBMM’ye sunar ve bu taslağın...

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2016 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2016 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Biz kendimize göre parti içerisinde tartıştığımız, olgunlaştırdığımız, önümüzdeki dönemde de Nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız anayasa taslağımızı TBMM’ye sunar ve bu taslağın TBMM’den geçmesi için gerekli çalışmayı yaparız. Bulamazsak 330’u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız” dedi.
Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un ’Başkanlık Sistemi’ne ilişkin yaptığı açıklamayla ilgili bir basın mensubunun sorduğu soruya Kurtulmuş, şu cevabı verdi:
“Yeni anayasa meselesi sadece AK Parti’nin boynunun borcu değildir. Yeni anayasa meselesi parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin en önemli siyasi sorumluluğudur. Eğer bu parlamento anayasa meselesini savsaklar, anayasa meselesini bir başka parlamentoya devrederse aslında bu parlamento siyaseten çok fazla bir şey yapmış olmaz. Herkesin samimiyetle, demokratik, sivil, katılımcı, çoğulcu bir Anayasa yapma zorunluluğunun farkına varması lazım. Hiç kimse bu görevden kaçamaz. Bu görevin hep birlikte yerine getirilmesi esastır. Biz AK Parti olarak bu konuda diğer partilerle uzlaşı sağlanması, ortak bir noktaya gelinmesi konusunda da samimiyetle biz önümüze düşeni yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam ederiz. Biz kendimize göre parti içerisinde tartıştığımız, olgunlaştırdığımız, önümüzdeki dönemde de Nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız Anayasa taslağımızı TBMM’ye sunar ve bu taslağın TBMM’den geçmesi için gerekli çalışmayı yaparız. Bulamazsak 330’u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız. Anayasa çalışmalarında partiler grup kararı alamazlar. Her bir milletvekili kendi hür vicdanıyla kendi yorumu ve kendi aklıyla Anayasa tekliflerine oy verir. Bizim üzerimize düşen bunu parlamento içerisinde çözebilecek bir çalışmayı ortaya koymaktır. Bu sadece parlamento içerisinde yapılacak bir çalışma da değildir. Aynı zamanda da toplumdaki yeni anayasa algısının artırılması için, STK’ların, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin toplumda fikir ve kanaat sahibi olan herkesin ne tür bir anayasa istiyorlarsa bunları toplumla paylaşabilecek çoğulcu bir hareket etmelerini öngörürüz. Bu çalışmalar sonucunda ümit ederim parlamentoda sonuç alınır ve en kötü millete gidip bunun milletten geçmesi mümkün olur."
Başkanlık sistemine de değinen Kurtulmuş, “Başkanlık sisteminin tipi, nasıl bir başkanlık sistemi olacağıyla ilgili olarak parti içerisinde tartışılacak. Genel İdare Kurulumuzla bu konu bir kere daha gündeme gelecek. İlgili komisyondaki arkadaşlarımız çalışıyorlar. Sonuç olarak parti en sonunda net bir formu ortaya çıkaracak. Ondan sonra da parlamentoda gerekli çalışmaları yapacağız” diye konuştu.
“Terörle mücadele kapsamında AB ile ortak hareket kapsamında Türkiye’de bir büro açılacak mı?” sorusu üzerine Kurtulmuş şu cevabı verdi:
“Zaten Türkiye ile çeşitli AB ülkeleri arasında teröristler bakımında ortak bir bilgi alışverişi zaten oluyor. Bu çerçevede özellikle terörizmin finansmanı ile ilgili olan alanda AB’nin vizesiz Avrupa sürecinde öngördüğü adımlardan bir tanesi de bu yasanın çıkartılmasıdır. Ancak bu yasa Türkiye’de bir ofis kurulmasını veya Türkiye’de bu süreci kontrol edecek bir takım elemanların bulundurulmasını ve bürolar açılmasını öngörmüyor. Böyle bir hazırlık yoktur."
Amerika’da tutuklanan Rıza Sarraf hakkında ise Kurtulmuş, şu bilgileri verdi:
“Söz konusu dava ABD’de başlamış olan hukuki bir süreçtir. Bu hukuki süreçle ilgili söz konusu ülkeden bu dava ile ilgili resmi bir bilgi talebi veya resmi bir talep Türkiye’ye gelmiş değildir."
PYD’nin Münbiç’in batısına yerleşmesi ile ilgili tavrın çok net olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, “Türkiye, PYD’nin Fırat’ın batısında yerleşmesini Türkiye’nin milli menfaatleri bakımından son derece sakıncalı olduğunu başından beri ifade etmektedir. Gelişen olaylarda bizim bu tedirginliğimizde, bizim bu hassasiyetimizde ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymuştur. ABD’nin Türkiye ile dostluk ilişkilerini uzun yıllardır sürdüren bir devlet olarak Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetine saygı göstereceğini ümit ediyoruz. PYD’nin de Türkiye bakımında özellikle Kuzey Suriye’de tehlikeli bir örgüt olduğunun bilinmesini ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Rusya-Türkiye ilişkilerine de değinen Kurtulmuş, “Rus uçağının düşürülmesinde sonra Türkiye-Rusya ilişkileri gerginleşti, diğer taraftan da çeşitli vesilelerle Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler sürdürülmeye çalışıldı. Ne Türkiye Rusya’yı ne de Rusya Türkiye’yi gözden çıkarır. Türkiye olarak tansiyonun düşürülmesi hususunda üzerimize düşenleri yapmaya gayret ettik. Bu çerçevede görüşmeler oldu. 2-5 Şubat tarihleri arasında rutin olarak her yıl yapılan sınır bölgelerimizde yapılan Rus uçaklarının uçuşları rotada ki bir anlaşmazlık nedeniyle o zamanlar yapılmamıştı. Şimdi Rus askeri heyetinin gelmesi, önümüzdeki dönemde yapılacak uçuşların yapılması bakımından da meselenin normalleşmesine katkıda bulunur diye ümit ediyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.