Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu: "Türkiye Somali'de önemli adımlar atmıştır"

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Türkiye, Somali’de açlıkla ve sefaletle boğuşan mazlumların makus talihinin değişmesi için çok önemli adımlar atmıştır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2018 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2018 19:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu: "Türkiye Somali'de önemli adımlar atmıştır"

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Türkiye, Somali’de açlıkla ve sefaletle boğuşan mazlumların makus talihinin değişmesi için çok önemli adımlar atmıştır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu resmi temasları kapsamında TİKA tarafından inşaatı yaptırılan Askeri Eğitim Tesisleri Komutanlığı Ana Ulaşım Yolu Temel Atma Töreni’ne katıldı. Somali Askeri Eğitim Tesisleri Komutanlığı Ana Ulaşım Yolu Temel Atma Töreni’nde açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Ülkemizin yüz akı kuruluşu olan Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) eliyle Somali’de yürütülen projeler ve çalışmalar ikili ilişkilerimizin güçlenmesinde ciddi rol oynamaktadır. 2011 yılında yaşanan büyük kuraklık sonrası BM’nin yaptığı acil insani yardım çağrısına Başbakanlığı döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hızlı ve etkili bir cevap verilmiş, tüm dünya olup biteni izlerken Türkiye Somali’de açlıkla ve sefaletle boğuşan mazlumların makus talihinin değişmesi için çok önemli adımlar atmıştır. Somali’nin kökleşmiş sorunlarının çözümü amacıyla 13. 08. 2011 tarihinde TİKA Program Koordinasyon Ofisi faaliyetlerine başlamıştır. TİKA ofisimizin açıldığı günden bu yana Somali’de 70 kapsamlı proje hayata geçirilmiştir. 2016 yılında 21 proje tamamlanmış, 2017 yılında ise 23 proje ve faaliyet gerçekleştirilmiştir. Ülkemizin Somali’ye yönelik gerçekleştirdiği toplam kalkınma yardımı miktarı yaklaşık 771 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında 315 milyon dolar, 2016 yılında 60 milyon dolar iki taraflı resmi kalkınma yardımı yapılmıştır. Resmi Kalkınma Yardımları raporuna göre, Somali ülkemizin kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ülkeler arasında yer almıştır” dedi.

“Somali’de yaşanmakta olan kuraklığa ülkemiz yine sessiz kalmamış” diyen Çavuşoğlu, ‘Umudu Ol’ kampanyası 2017 yılı Mart ayı başında Sayın Cumhurbaşkanımızın tarafından başlatılmıştır. Bu kapsamda TİKA, AFAD ve Kızılay başta olmak üzere hâlihazırda Somali’de aktif faaliyet yürüten birçok STK faaliyetlerine başlamıştır. Bu kapsamda TİKA tarafından Somali’nin birçok noktasına gıda yardımları ulaştırılmaktadır. Bizim medeniyetimiz insanlığa zulmü değil kardeşliği öğütleyen ve yayan bir medeniyettir. Örneğin İslam kelimesi, barış, huzur ve esenlik anlamına gelen “Silm” kökünden türetilmiştir. Buradaki mananın özü itibarıyla; bizler tüm dünyaya barış ve huzur istiyoruz. Bizler Türkiye olarak bu medeniyete yaraşır şekilde hakkı savunmaya, hakkı söylemeye devam edeceğiz. Bugün Afrin’de yürütülen harekat da bu doğrultuda başlatılmıştır. Hepinizin bildiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başkomutanımızın talimatıyla, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından “Zeytin Dalı Harekatı” başlatılmıştır. Türkiye sınırlarında oluşturulmak istenen terör kuşağına son vermek, bu terör kuşağını oluşturan unsurların özellikle son günlerde hedef gözetmeksizin hastaneleri ve dolayısıyla sivilleri de hedef alan saldırılarına son vermek amacıyla bu harekatı başlatmak mecburiyetinde kalmıştır. Kürt, Arap ve Türkmen kardeşlerimiz zulüm altındayken sessiz kalmak, duyarsız kalmak gibi bir seçenek düşünemeyeceğimize göre bu karar mutlaka alınacaktı. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi 51. maddesi gereği Türkiye’nin meşru müdafaasını kullanmak üzere yaptığı ve BM Güvenlik Konseyinin 1624, 2170, 2178 sayılı terörle mücadeleye ilişkin kararlarına ilişkin gerçekleştirdiği bir harekattır” ifadelerini kullandı.

“Dini, dili, ırkı ne olursa olsun bütün insanlara karşı merhamet duygusu içinde olmak bizim kadim medeniyetimizin köklerinden gelir” diyen Çavuşoğlu, “Hemen sınırlarımızda yaşanan şiddet, çatışma sarmalı ile terör örgütlerinin faaliyetleri sonucunda yaklaşık 370 bin Kürt kardeşimiz başta olmak üzere 3 buçuk milyon masum insan yerlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda kalmış ve gidecek tek yer, sığınılacak tek güvenli liman olarak Türkiye’yi görmüştür. Sürgüne yollanan, soykırımla muhatap olan Kürt kardeşlerimizin huzurunu temin için Zeytin Dalı adıyla bu harekata girişilmiş, başarıyla icra edilmektedir”

Çavuşoğlu, “Somali’nin, geçtiğimiz yıl yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında bizlerle dayanışmasını asla unutmayız. Sizler kardeşliğin gereği neyse onu yaptınız. Bu çerçevede Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed Farmajo nezdinde tüm Somalili kardeşlerimize şükranlarımızı sunuyorum. Darbe girişiminin haberini alır almaz Somali sokaklarında gösteriler düzenlenerek, mescitlerde, camilerde ellerini açarak Türkiye’deki kardeşleriniz için ettiğiniz dualar çok mukaddestir. 15 Temmuz’dan sadece bir gün sonra FETÖ iltisaklı tüm oluşumları kapatma kararı almanız ve bu teröristlere karşı gösterdiğiniz net duruşun tüm dünyaya örnek olmasını temenni ederim” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.