Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Canikli: “Suçsuz oldukları anlaşılan şirketler sahiplerine verilecek”

GİRESUN (İHA) – Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yargılama neticesinde suçsuz bulunan, herhangi bir terör örgütüne para aktardığı, destek sağlandığı şeklinde bir bulgu ortaya çıkmayan şirketlerin mahkeme kararıyla sahiplerine...

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2017 22:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2017 22:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Canikli: “Suçsuz oldukları anlaşılan şirketler sahiplerine verilecek”

GİRESUN (İHA) – Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yargılama neticesinde suçsuz bulunan, herhangi bir terör örgütüne para aktardığı, destek sağlandığı şeklinde bir bulgu ortaya çıkmayan şirketlerin mahkeme kararıyla sahiplerine iade edileceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, memleketi Giresun’da bir dizi açılış ve ziyaretler gerçekleştirdi. Programların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Canikli, TMSF’ye devredilen şirketlerin satıldığı yöndeki iddialara yanıt verdi. Canikli, “Burada birkaç farklı şirket ve varlık söz konusu, önce onu bir netleştirelim. Bir tanesi şu daha önce Fetullahçı terör örgütüne iltisaklı nedeniyle kapatılan ve bütün varlıkları değerleri maliye bakanlığına aktarılan yani hazineye aktarılan şirketler de var. Bunların içerisinde bir seçenek birincisi bu. İkincisi mahkemeler tarafından yine terör örgütü bağlantısı olması nedeniyle yönetimlerine kayyum atanan ve bu kayyum işi TMSF tarafından yürütülen şirketlerin durumu söz konusu. Şimdi birinci grupta olanlarla ilgili onlar artık tümüyle hazineye devretmiştir o varlıklar o değerler devlete geçmiştir onların satışı da normalde maliye bakanlığı tarafından yapılır ve yönetilir fakat burada maliye bakanlığı özel bir yetki devriyle bunların satışının TMSF tarafından yapılması noktasında bir karar verildi ve bu uygulama başladı” dedi.

Kanun Hükmünde Kararnameler ile FETÖ bağlantılı birçok kuruluşun kapatıldığını hatırlatan Canikli, “İlk KHK’larla bu örgüte ait olduğu veya bu örgütle bağlantısı olan birçok kurum kapatılmıştı. Bunların içerisinde vakfılar var, şirketler var, yurtlar vardı yine sağlık tesisleri, hastaneler, öğretim kurumları bu kapatma neticesinde bütün bu gayrimenkuller, varlıklar, menkuller hepsi hazineye aktarılmış oldu, hazineye intikal edilmiş oldu ve bunların satışı da biraz önce söylediğim gibi TMSF tarafından yürütülecek. TMSF bunları ilana çıkıp satıyor bunun belli yöntemi onlarda herhangi bir problem yok bir de kayyum atanan şirketler var kayyum atanan şirketler bunlar ceza soruşturması tamamlanana kadar TMSF tarafından yönetilecekler. Çünkü bunların henüz varlıkları hazineye intikal etmiş değil, yargılama neticesinde mahkeme tarafından bu karar verilecek. Mahkeme iki karar verebilir, bunlara kayyum atanması, terör örgütlerine finansman destek sağladığı ya da onlar adına kara para akladığı şeklindeki şüphelerden dolayı bunları yönetimleri alınıyor ve şirketleri yönetmek üzere kayyum tayin ediliyor. Bunlarla ilgili olarak yargılamalar sürüyor. Yargılama sonucunda mahkemeler bu şirketler kullanılarak bu şirketler üzerinden teröre finansman sağladığı şeklinde kanaati varırsa o zaman bunlar müsadere edilecek bütün varlıkları bu şirketlerin devlete gecikecek. Devlete geçtikten sonra da genel hükümlere göre satışlar yapılacak” ifadelerini kullandı.

“Suçsuz oldukları anlaşılan şirketler sahiplerine verilecek”

Şirketler hakkında kararın yargı tarafından verileceğini ifade eden Canikli, şunları kaydetti:

“Yargılama neticesinde suçsuz bulunursa yani bu şirketler üzerinden herhangi bir terör örgütüne para aktardığı, finansman destek sağlandığı şeklinde bir bulgu ortaya çıkmaz ve suçsuz oldukları anlaşılırsa o zaman şirketler mahkeme kararıyla sahihlerine iade edilecek. Dolayısıyla şu anda bunu bilmiyoruz. Yani suçlu olup müsadere kararı mı verilecek yani devlete mi geçecek yoksa sahiplerine iade mi edecek, on bilemiyoruz onu mahkeme sonunda göreceğiz. Mahkeme sonuçlanana kadar biz bunları yöneteceğiz. Basiretli tüccar gibi ticari tahammüllere uygun bir şekilde yöneteceğiz. Genel kural bunlar satılmayacak ancak bunlar içerisinde zarar eden mali yapısı bozulmuş finansal dengesi bozulmuş içi boşaltılmış ve bu nedenle ticari faaliyetinin sürdürülmesinin anlamı kalmamış olanlar elden çıkartılacak, satılacak ya da tasfiye edilecek. Tasfiye sonucunda elde bir para kalırsa sahihleri adına ziraat bankasında mahkeme sonuna kadar bloke edilecek. Onun dışındakiler karlı olanlar ki büyük bölümü karlı zaten onlar mahkeme sonuna kadar yönetilmeye devam edecek.”

“Dolandırıcıların yeni oyunu TMSF’nin el koyduğu şirketler”

TMSF’nin yönettiği şirketleri ucuz fiyata satmak gibi yollarla ile vatandaşları son zamanlarda bu durumu kullanarak dolandırmak isteyen çok sayıda sahtekarlık olayı ortaya çıkarıldığını vurgulayan Canikli, “Özellikle bu şekilde TMSF’ye intikal eden ya da TMSF’nin yönettiği şirketleri kendilerine daha ucuz fiyatla satma vadiyle bir çok vatandaşımızın dolandırıldığını gördük ve bu şekilde piyasaya çıkıp yetkili olduklarından bahiste, TMSF tarafından yetkilendirildikleri ya da bunların varlıklarının satışıyla ya da bunların varlıklarının satışıyla ilgili olarak TMSF tarafından yetkilendirildiklerini iddia ederek vatandaşı dolandıran dolandırıcılar türedi onlarla da ilgili olarak hem uyarıyoruz sürekli bunlar tespit ettiğimiz zaman savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz bu şekilde tutuklanan gözaltına alınan bir çok kişi var vatandaşımızın dikkatli olması gerekiyor, sahtekarlar her türlü alanı her türlü platformu kullanıyorlar her fırsattan istifade etmeye çalıyorlar şimdi de bunu kullanıyorlar. Yani orada ilginç olan şu vatandaşa ya da yatırımcıya almak isteyenlere piyasa fiyatının altında satma vaadiyle onlardan para koparıyorlar haksız kazanç sağlıyorlar onları dolandırıyorlar hiç kimse böyle bir şeye girmesin kesinlikle. Bunlar satılacağı zaman açık bir şekilde ilan edilir. TMSF tarafından satılacağı zaman ilan edilir, kamuya ait hiçbir gayrimenkul el altında satılmaz kesinlikle. Bunu herkesin çok iyi hatırlaması bilmesi gerekiyor aksi halde paralarını kaptırırlar, bu sahtekarların oyunlarına alet olmuş olurlar” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.