Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Canikli: “Başkanlığa Millet Adına TBMM Karar Verirse Herkeste Buna Kuzu Kuzu Uymak Zorundadır”

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, başkanlık sistemi ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kıılçdaroğlu’nun tepkisine vurgu yaparak, "Konuştuğumuz tabi bir sistem sorunudur, onunda kararını millet adına önce TBMM karar verir, daha sonra...

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2016 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2016 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Canikli: “Başkanlığa Millet Adına TBMM Karar Verirse Herkeste Buna Kuzu Kuzu Uymak Zorundadır”
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, başkanlık sistemi ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kıılçdaroğlu’nun tepkisine vurgu yaparak, "Konuştuğumuz tabi bir sistem sorunudur, onunda kararını millet adına önce TBMM karar verir, daha sonra milletimizin de onayını aldıktan sonra böyle bir kararın karşısında kimse duramaz. Bu karar uygulanır ve milletimizin takdir ettiği sistem hayata geçirilir. Herkeste buna kuzu kuzu uymak zorundadır" dedi.
Başbakan Yardımcısı olduktan sonra ilk kez memleketine gelen Nurettin Canikli, Van’da şehit olan Polis Memuru Osman Bodur’un Giresun’un Eynesil ilçesindeki cenaze törenine katılmak için geldiği Ordu-Giresun Havaalanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ülkemizin topyekun bir terör saldırısı ile karşı karşıya olduğunu belirten Canikli, “Türkiye son 40 yıldır terörle mücadele ediyor ama son dönemde Türkiye’nin yüz yüze geldiği terör hadisesi çok daha büyük boyutlu, küresel ölçeklidir. Sadece içeride taşeronlarla yürütülen terör saldırısı söz konusu değil. Türkiye şu anda yeniden egemenlik mücadelesi ile karşı karşıya, bunun mücadelesini veriyoruz. Terör örgütünü destekleyenler, tahrik edenler, onları piyasaya sürenler, hepsi birlikte Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne yönelik bir saldırı peşindeler. Şu andaki terörün gerçek boyutu sadece PKK terörü gibi değil çok daha karmaşık ve büyük boyutlu, hain emelleri olan terör saldırısı ile karşı karşıyayız” diye konuştu.
Bu olayın Türkiye’nin de merkezinde ve içinde bulunduğu yeniden şekillenme projesinin bir parçası olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Canikli, “Herkes bunun farkında. Terör ve onu destekleyenlerle mücadele bütün imkanlar ve kaynaklar kullanılarak en etkin şekilde kullanılarak sürdürülüyor. Terör ve onu destekleyenler bu topraklardan ellerini çekene ve tamamen ortadan kaldırılana kadar içeride ve dışarıda terörün nefesi tüketilene kadar bu mücadele devam edecek. Bu Türkiye’nin birlik beraberlik, beka mücadelesidir. O yüzden bu mücadeleyi bu kararlılık ve anlayışla yürütüyoruz. Bu mücadele sırasında maalesef bedeller ödüyoruz. Özellikle toprağa düşen yiğitlerimiz, kahramanlarımız var. Yüreğimiz yanıyor, acısını en derin şekilde hissediyoruz. Bu milletin kahramanlarıdır. Onların sayesinde bu topraklarda özgürce yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Bu şehitlerimiz, gazilerimiz ve kahramanlarımızın sayesinde Allah’a şükür özgürce bu topraklarda yaşamaya devam edeceğiz. Hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Bu terör tamamen bitene kadar devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIMIZIN ÇOK BÜYÜK DESTEĞİ VAR”
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle terörle mücadelede vatandaşların çok büyük desteğinin söz konusu olduğunu vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:
“Bölgedeki vatandaşın desteği takdire şayan bir durumdur. Türkiye’nin birlik ve beraberliği, geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak önemli unsurlardan bir tanesidir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın terör örgütüne prim ve destek vermemesi, tam tersine yönünü Ankara olarak belirlemesi son derece önemlidir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Devletin yanında milletin yanında birlik bütünlük içerisinde. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın terör örgütünün hain ve saldırıları sonucu bir mağduriyetleri söz konusudur. Başbakanlarımız ve Cumhurbaşkanımız daha evvel ifade ettiler. Mağduriyetlerin giderilmesi için çok hızlı bir çalışma yapılıyor. Terörün amaçlarından bir tanesi de bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı bıktırmaktır. Ona fırsat vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında çok yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar daha da hızlanacak. İnşallah bu beladan Türkiye tümüyle kurtulacak.”
“KILIÇDAROĞLU’NUN SARFETTİĞİ SÖZLER, DİKTATÖR KİŞİLER TARAFINDAN İFADE EDİLEBİLECEK CÜMLELERDİR”
Bir soru üzerine başkanlık konusuna da değinen Başbakan Yardımcısı Canikli, “Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Başkanlık ancak kan dökülerek gelir’ anlamına gelen açıklamasına gelince onun kararını verecek olan millettir. Türkiye’de sistemin nasıl olacağının kararını verecek olan millettir. Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi ya da başka bir model mi yönetim sisteminin nasıl şekilleneceğine millet karar verecek. Kılıçdaroğlu’nun ya da bir başkasının bunu ne engellemesi mümkün ne de bu şekilde bir yöntemle geciktirmesi ya da korkutması mümkün” şeklinde konuştu.
Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının hiçbir şekilde demokratik bir hukuk devleti ve uygulaması mantığıyla bağdaşmadığını kaydeden Canikli şunları söyledi:
“Böyle bir mantık ve anlayış sadece totaliter ve faşist rejimlerde diktatör kişiler tarafından ifade edilebilecek cümlelerdir. Usulüne uygun olarak anayasa değişikliği yapılır ve milletimizin de onayını alırsa buna ne Sayın Kılıçdaroğlu, ne onu destekleyenler ne de başkaları karşı çıkabilir, onu engelleyebilir. Milletimiz sözünü söyledikten sonra herkes kabul etmek zorunda kalır. Konuştuğumuz tabi bir sistem sorunudur, onunda kararını millet adına önce TBMM karar verir, daha sonra milletimizin de onayını aldıktan sonra böyle bir kararın karşısında kimse duramaz. Bu karar uygulanır ve milletimizin takdir ettiği sistem hayata geçirilir. Herkeste buna kuzu kuzu uymak zorundadır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki açıklamaları gerçekten talihsizliktir. Sonuç itibariyle ana muhalefet partisi genel başkanıdır. Ana muhalefet Partisi genel başkanından Türkiye’nin birlik ve bütünlüğüne katkı sağlayacak demokratik standartların ve ilkelerin daha da kökleşmesi ve yerleşmesi için katkı sağlayacak açıklamalar yapması beklenmektedir. Buna rağmen maalesef başından beri hep terör, sokak, kan, şiddet, son dönemlerde de ağırlıklı şekilde küfür Sayın Kılıçdaroğlu’ndan en çok duyduğumuz sözler bunlar. Üzüntü vericidir. Demokratik sistem ve ülkede ülkenin gücünün artırılması, kardeşliğin pekiştirilmesi, huzur ortamının sağlanması ve daha da güçlendirilmesi noktasında ana muhalefet partisinin de görevleri fonksiyonları vardır. Maalesef Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi bölmek ve adeta kamplara ayırmak ve gerilimi artırmak şeklinde kullanıyor. Vatandaşımızda buna artık itibar etmiyor. Bir ana muhalefet partisi genel başkanının vatandaş nezdinde itibarının ve saygınlığının kalmaması üzücü bir durum ama gelinen nokta bunu gösteriyor. Bunların kıymeti harbiyesi yoktur, söz ve karar milletindir. Ondan sonra kimsenin bunun engelleme kabiliyeti ve kapasitesi olamaz.”
“DOKUNULMAZLIKLAR HALKIN İSTEĞİ ÜZERİNE TBMM’DE KALDIRILDI, ŞİMDİ SÖZ YARGININ”
Dokunulmazlıklar konusuna da değinen Canikli, “TBMM’de dokunulmazlıkların kaldırılmasının hemen sonrasında Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı üzerinden ilgili yargı merciine gönderilecek. Bundan sonra karar verecek olan yargıdır. Vatandaşımızdan böyle bir yoğun talep vardı, TBMM bunun önünü açtı. Özellikle doğrudan terörü destekleyen, teröre katkı sağlayan, hatta terör örgütlerine yardım ve yataklık yapan bazı milletvekillerinin dokunulmazlık zırhını kullanarak bu faaliyetleri yürüttükleri biliniyor. Bu kararı milletimizin bu talebi üzerine adeta terörist faaliyetlerin TBMM’den çıkartılması gibi algılamak lazımdır. TBMM’de milletvekilleri olarak bizler bu kararı verdik. TBMM olarak bizim görevimiz bunların yargılamalarının önünü açmaktır, onu da yaptık zaten. Bundan sonraki süreç bağımsız yargı tarafından yerine getirilecek. Dosyalar gönderilecek ve yargılamalar yapılacaktır. Söz yargınındır” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.