Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Davutoğlu: Bizim şu andaki hedefimiz koalisyonu kurmak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şu andaki hedeflerinin koalisyonu kurmak olduğunu belirterek, "Zihninizde hep bu yoldan sapma olursa zaten o yolda ilerlemeniz mümkün değil. Önce istikametinizi düzgün tutar, ilkenizi doğru oturtur, o yolda ilerlersiniz...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Davutoğlu: Bizim şu andaki hedefimiz koalisyonu kurmak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, şu andaki hedeflerinin koalisyonu kurmak olduğunu belirterek, "Zihninizde hep bu yoldan sapma olursa zaten o yolda ilerlemeniz mümkün değil. Önce istikametinizi düzgün tutar, ilkenizi doğru oturtur, o yolda ilerlersiniz ama o yolda sizinle yürüyecek bir ortak bulamazsanız işte o zaman düşünülmeye başlanır." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na seçilen İsmet Yılmaz'ı Meclis'teki makamında ziyaret etti. Yaklaşık 20 dakika süren görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Meclis Başkanı Yılmaz'a tebrik ziyaretinde bulunduklarını söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti: "Gerçekten çok nezih bir seçim süreci içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi olan TBMM’nin başkanlığı görevini alma şerefini yaşadı Sayın Yılmaz. Tecrübesiyle, devlet birikimiyle herkesle son derece iyi ilişkiler kuran, iletişim kabiliyetiyle eminim TBMM’deki başkanlığı görevini çok büyük bir dirayetle yürütecektir. Başarılar diledim. Meclis çalışmalarına katkıda bulunmaktan çok büyük bir onur duyacağız."

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İÇİN VECDİ GÖNÜL ADINI ARZETTİM

'Milli Savunma Bakanlığı'na kimin atanacağının' sorulması üzerine Davutoğlu, şu cevabı verdi: "Dün zaten Meclis Başkanlığı seçimi olurken yeni bir atama olacağını söylemiştik. İçinde bulunduğumuz süreci de gözönünde bulundurarak geçmişte bu konuda tecrübesiyle, birikimiyle Milli Savunma Bakanlığı görevini yapmış olan Sayın Vecdi Gönül’ü Milli Savunma Bakanlığı görevine dün itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arzettim. Bugün de işlemler tamamlanıyor. Kendisi herhalde en kısa zamanda görevine başlayacaktır. Özellikle bu koalisyon görüşmeleri sürerken, inşallah zaten bir koalisyon oluşması halinde kısa süreli bir görev olacak ama kritik bir dönemde bilgisine, tecrübesine güvendiğimiz ve TSK ile geçmişte Milli Savunma Bakanı olarak çalışmış bir arkadaşımızı yapmayı uygun gördük. Ona da başarılar diliyorum. Dönünce kendisiyle de şu anda Ankara’da değil, Sabah telefon ederek haberdar ettim kendisini. En kısa zamanda Ankara’ya intikal edecek. Cumhurbaşkanı'mızdan da öğleden sonra yazının çıkmasını bekliyoruz. Bu makamlar boşluk götürmeyecek makamlardır, hiçbir zaman geçici vekaletle yürütülmesini öngörmediğimizi ifade etmiştim. İnşallah en kısa zamanda aramıza katılacak."

UZLAŞMAMA DÜŞÜNCESİ MİLLETE SAYGISIZLIK OLUR

'CHP ve MHP liderlerinin son açıklamasından sonra erken seçim ihtimalinin' sorulması üzerine de Davutoğlu, "Bir yola çıktınız mı alternatif çıkışları düşünmemek lazım. Bizim şu andaki hedefimiz koalisyonu kurmak. Zihninizde hep bu yoldan sapma olursa zaten o yolda ilerlemeniz mümkün değil. Önce istikametinizi düzgün tutar, ilkenizi doğru oturtur, o yolda ilerlersiniz ama o yolda sizinle yürüyecek bir ortak bulamazsanız işte o zaman düşünülmeye başlanır. Daha görüşmeden 'böyle bir ortak yok' demek de muhataplara haksızlık olur. Bütün parti liderleriyle görüşeceğiz, birlikte bir çözüm bulma çabasında olacağız. Hepimize milletin verdiği görev açıktır. Şimdi başlarken uzlaşmama düşüncesi millete saygısızlık olur." diye konuştu.

İLK TURDA BU İŞ BİTER DİYEN REDDETMEYE ŞİMDİDEN HAZIR ANLAMINA GELİR

'İlk turda koalisyon kurulma konusunda netice alınıp alınmayacağına' ilişkin soruya karşılık Davutoğlu, şunları kaydetti: "Hiçbir şey bir turda bitmez. Bir tur, birbirini karşılıklı sınama, birbirimizi tanıyoruz ama koalisyon ve niyetler anlamında yaklaşımı görme imkanı veren bir unsurdur. Daha sonra herkes mutlaka kendi çalışma arkadaşlarıyla durumu değerlendirecek. Dolayısıyla 'ilk turda bu görüşmede netice alınır’ diyen çok kolaycı bir yolu seçmiş olur. 'İlk turda bu iş biter’ diyen de reddetmeye şimdiden hazır anlamına gelir. Bir tur yaparız, kanaatlerimizi paylaşırız. İlkesel tutumlarımızı karşılaştırırız, sonra herkes kendi ekibiyle, parti kurullarıyla istişare eder, daha sonra ikinci bir turda durum daha netleşir. Hangi partinin koalisyona daha yakın olduğu konusunda bizim de zihnimizde bir tablo ortaya çıkar, billurlaşır. Ondan sonra teknik detaylar konusunda arkadaşlar görevlendirilir. O yolda başarılı olunmazsa yine bir başka turda diğer alternatiflerde değerlendirilir. Niyet iyi olursa şu ana kadar da herkesin düşünme imkanı oldu. Yani, sıfırdan başlamıyoruz. Temas itibarıyla sıfırdan başlıyoruz ama herkes kendi durumunu, 7 Haziran’dan bu yana neredeyse bir ay oluyor. Herkes kendi durumunu gözetti. Neyi yapacağını, neyi yapamayacağını, nerede ne mesafe alınacağını herkes biliyor. Dolayısıyla zihnen bir hazırlık içinde olması lazım herkesin. Ben, 45 gün böyle bir çaba için yeterli olduğu kanaatindeyim. Yeter ki herkes iyi niyetle ve olgunluk içinde bu göreve yaklaşsın."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.