Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Binali Yıldırım: “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi maalesef var olan potansiyeli yansıtmaktan uzaktır”

Başbakan Binali Yıldırım, “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi maalesef var olan potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Şu anda ticaret hacmimiz 2 milyar doların altındadır. 173 milyon gibi bir nüfusun, iki ülkenin nüfusunun potansiyeliyle hiç de orantılı bir değer değildir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2017 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2017 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Başbakan Binali Yıldırım, “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi maalesef var olan potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Şu anda ticaret hacmimiz 2 milyar doların altındadır. 173 milyon gibi bir nüfusun, iki ülkenin nüfusunun potansiyeliyle hiç de orantılı bir değer değildir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım “Vietnam-Türkiye İş Forumu” programında konuştu. Yıldırım, iki ülke arasındaki ticaret hacminin var olan potansiyeli yansıtmadığını belirterek, “5 Ağustos günü gerçekleştirilen ASEAN toplantısında Türkiye’nin sektörel diyalog ortağı kabul edilmesinde Vietnam’ın önemli bir katkısı desteği olmuştur, bunun için teşekkür ediyoruz. Türkiye ve Vietnam 2016’da bütün dünyayla ticaret yapan ve 683 milyar dolar ticareti olan 1 trilyon doları aşan gayrisafi hasılası, 173 milyon nüfusa sahip iki ülkedir. İki ülkenin gücünü birleştirdiğimizde ortaya muazzam bir sinerji çıkmaktadır. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi maalesef var olan potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Şu anda ticaret hacmimiz 2 milyar doların altındadır. 173 milyon gibi bir nüfusun iki ülkenin nüfusunun potansiyeliyle hiç de orantılı bir değer değildir” diye konuştu.

“İkili ilişkilerimiz sadece ticaretten ibaret değil, karşılıklı yatırımlara da yoğunlaşmamız gerekiyor”

İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımların güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, “İlk etapta 2020 yılına kadar ikili ticaretimizi en azından 4 milyara çıkarmayı hedefliyoruz. 2017’nin ilk yarısında Vietnam’a ihracatımız yüzde 16, Vietnam’ın Türkiye’ye ihracatı da yüzde 33 oranında artmıştır. Her ne kadar ticaret dengesi Türkiye lehine olmasa da biz ilerde ticaret arttıkça ticaretin çeşitlendirilmesi sağlandıkça dengenin de gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bunun için gayret gösteriyoruz. Siz iş adamları bir araya geldikçe, birbirinize güvendikçe, birbirinizi daha iyi tanıdıkça yeni ortaklıklar kuracaksınız. Ülkelerimiz arasındaki etkileşimi geliştireceksiniz ve böylece gerek Vietnam gerek Türkiye halklarının mutluluğu, refahı için önemli bir görevi yerine getirmiş olacaksınız. Sayın başbakan, değerli iş adamları elbette ki ikili ilişkilerimiz sadece ticaretten ibaret değil, öncelikle karşılıklı yatırımlara da yoğunlaşmamız gerekiyor. Ancak ortak yatırımlarımızın yeterli düzeyde olmadığını da ifade etmek isterim. Gerçi Türk yatırımcılar yavaş yavaş Vietnam’ı keşfetmeye Vietnam’da iş yapmaya başlamış bulunuyorlar. Ancak önümüzde çok büyük hedefler var. Çok büyük imkanlar var. Özellikle Türkiye alt yapı yatırımlarında, sağlık yatırımlarında ve birçok alanda küresel tecrübeye sahip firmaları mevcuttur” ifadelerini kullandı.

“Türk hükümeti olarak küresel yatırımları, dünya ekonomisiyle bütünleştirme sürecinin olmazsa olmazı olduğunu düşünüyorum”

Bu ziyaretin sadece başbakan düzeyinde ilk ziyaret olmasının haricinde Vietnam’a zengin bir iş adamı heyetiyle geldiğini belirten Yıldırım, “Bir yandan siyasi ilişkileri daha da ileriye taşımak diğer yandan da iş hayatında karşılıklı yatırımlarda gereken gecikmiş adımları atmaktır. Türk hükümeti olarak küresel yatırımları, dünya ekonomisiyle bütünleştirme sürecinin olmazsa olmazı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de 2003-2016 yılları arasında doğrudan küresel yatırım tutarı 180 milyar dolar civarında gerçekleşmiştir. Bu çerçevede yatırımların arttırılması için 2012 yılında yeni bir teşvik sistemini hayata geçirdik. Türkiye’nin küresel yatırımlara ilişkin mevzuatı yerli ve yabancı yatırımlara aynı hakları sağlamakta kar, ücret, hakkediş transferlerini garanti altına almaktadır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.