Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakanlıktan Soma Maden Kazası İle İlgili Eleştirilere Cevap

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2014 yılında Soma maden ocağında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine verilen sözlerin yerine getirilmediği iddialarına yanıt verdi.CHP Genel Başkanı...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2016 09:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2016 09:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2014 yılında Soma maden ocağında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine verilen sözlerin yerine getirilmediği iddialarına yanıt verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki konuşmasında 2014 yılında Soma maden ocağında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine verilen sözlerin yerine getirilmediği eleştirileri üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Soma maden kazası sonrası madendeki işçilere ve ölenlerin hak sahiplerine 6 ay aldıkları maaş yardımı yapıldı. Bu kapsamda 24 milyon 64 bin 770 TL ödendi, ayrıca çalışanların alamadıkları maaşları da ödendi. Aynı işverene ait Atabacası ve Işıklar maden ocağı bakanlık iş müfettişleri tarafından inceleme yapılmak üzere kapatılmış, bu ocaklarda çalışan işçilerin 6 ay ücretleri işsizlik sigortası fonundan ödendi. Dolayısıyla bu işçiler madenlerde çalışmaya zorlanmamışlardır. Ölüm aylığı bağlama şartını kolaylaştırdık. Daha önce 5 yıl sigortalık ve 900 gün prim şartı aranıyordu, bu şartı kaldırdık. Anne-babalara maaş bağlanması için muhtaçlık şartı aranıyordu, bu şartı da kaldırdık. Vefat eden işçilerimizin SGK’ya olan borçlarını sildik. Vefat eden madencilerimizin yakınlarından birine kamuda istihdam hakkı getirdik” denildi.
Yaşanan facianın ardından madenciler için yapılan düzenlemelerin de anlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Madencilerimizin emeklilik yaşını 55’ten 50’ye düşürdük. Yıpranma hakkı ile birlikte emeklilik yaşı 43’e indi. Çalışanların alamadıkları maaşları ödendi. Bu kapsamda yine 53 milyon 684 bin 803 TL ödeme yapıldı. Kaza sonrası işçilere TMSF tarafından kıdem ve ihbar tazminatı olarak toplam 11 milyon 191 bin 397 TL ödendi. Yer altı maden işlerinde çalışma süresi haftalık 37,5 saate düşürüldü. Böylece hafta tatili süresi iki güne çıkarıldı. İş Kanunu’nda belirtilen istisnalar dışında yer altı maden iş yerlerinde fazla çalışma yasaklandı. Kanun gereği yapılan fazla çalışma süreleri için verilecek ücret miktarı artırıldı. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücretin normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere artırılması suretiyle ödenmesi esası getirildi. Linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarının asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükmü getirildi. Oksijenli Ferdi Kurtarıcılar (OFK) ile bunların dolum istasyonlarının zorunlu olması, yer altında personelin takibi için ÇİP sisteminin kurulması, sığınma odalarının oluşturulması, acil durumda çıkışı kolay bulmak için hayat hattı döşenmesi, üretim zorlamasında işin durdurulması, durdurulan iş yerinde çalışma yaptıran işverene hapis cezasının uygulanması, ölümlü iş kazasında kusuru olan işverenlerin 2 yıl ihalelerden yasaklanması, standarda uygun CE’li KKD vermeyen işverene para cezasının uygulanması, idari para cezalarının yüzde ila yüzde 200 arttırılarak uygulanması, kamu ihale sözleşmelerine İSG maliyetlerinin eklenmesi, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmesi, yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresinin en çok yedi buçuk saat, haftalık çalışma süresinin ise en çok 37,5 saat olarak belirlenmesi düzenlemeleri yapılmıştır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.