Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Zeybekci’den Hollanda ve İtalya ziyareti

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz’da yaşanan gelişmelerden sonra Türkiye’nin ikili ticari ve ekonomik durumunu gözden geçirmek üzere Hollanda ve İtalya’yı ziyaret edecek.Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Ekonomi Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2016 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2016 15:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz’da yaşanan gelişmelerden sonra Türkiye’nin ikili ticari ve ekonomik durumunu gözden geçirmek üzere Hollanda ve İtalya’yı ziyaret edecek.
Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, beraberinde iş dünyası temsilcileriyle birlikte, özellikle 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan gelişmelerden sonra, ülkemizin ikili ticari ve ekonomik ilişkilerinin mevcut durumunu gözden geçirmek, yeni işbirliği olanaklarını tespit etmek, ülkemizde ve bölgede yaşanan son ticari ve ekonomik gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunmak ve muhatap ülkelerin hükümetleri, iş çevreleri ve basın kuruluşlarına gerekli mesajları vermek üzere, 2016 yılı Ağustos-Eylül döneminde çeşitli ülkelere bir dizi ziyaret gerçekleştirmektedir. Bu çerçevede, Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ilk ziyaretini 11 Ağustos 2016 tarihinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a gerçekleştirmiştir. Bu defa, Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, 23 Ağustos’ta Hollanda’nın başkenti Lahey ve 24 Ağustos’ta İtalya’nın başkenti Roma’yı ziyaret edecektir. Söz konusu ziyaretler sırasında, Sayın Bakanımıza, milletvekilleri, TOBB, TİM, DEİK, TÜSİAD, MÜSİAD, Borsa İstanbul Başkanları ve önde gelen Türk işadamlarından oluşan bir özel sektör heyeti de eşlik edecektir" denildi.
Söz konusu program kapsamında, Zeybekci’nin ilk olarak 23 Ağustos’ta Lahey’de, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Lilianne Ploumen ile ikili bir görüşme gerçekleştireceğinin belirtildiği açıklamada, "Hollanda’nın önde gelen yatırımcıları, firmaları ve özel sektör temsilcileri ile bir araya gelecek, ayrıca Hollanda basını ile de bir toplantı düzenleyecektir. Bakan Zeybekci, müteakiben 24 Ağustos’ta Roma’da, bu defa, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile ikili bir görüşme gerçekleştirecek, İtalya’nın en önde gelen yatırımcıları ve iş dünyası yetkilileri ile bir araya gelecek, ayrıca, İtalyan basını ile de bir toplantı yapacaktır. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başkanlığındaki Türk heyeti, temaslarının ardından 24 Ağustos 2016 Çarşamba günü Türkiye’ye geri dönecektir" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, 2015 yılına ait veriler ise şöyle:
"2015 yılında, Hollanda’ya ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında azalarak 3,2 milyar Dolar, Hollanda’dan ithalatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 18 azalarak yaklaşık 3 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Hollanda, 2015 yılında, toplam ihracatımızda yüzde 2,2’lik pay ile 13. sırada yer alırken, toplam ithalatımızda ise yüzde 1,4’lük pay ile 19’uncu sırada yer almaktadır. 2016 yılının ilk altı aylık döneminde ise, Hollanda’ya ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,2 artarak 1,9 milyar Dolar, Hollanda’dan ithalatımız ise yine aynı döneme göre yaklaşık yüzde 3 oranında azalarak 1,5 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Öte yandan, 2015 yılında, İtalya’ya ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde oranında azalarak 6,9 milyar Dolar, İtalya’dan ithalatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 12 azalarak yaklaşık 10,8 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. İtalya, 2015 yılında, yüzde 4,7 oranında pay ile Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 4’üncü ülke durumundayken, ithalatımızda ise yüzde 5,2 pay ile 5’inci sırada bulunmaktadır. 2016 yılının ilk altı aylık döneminde ise, İtalya’ya ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 seviyesinde artarak 3,7 milyar Dolar, İtalya’dan ithalatımız ise yine 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,2 oranında azalarak 5,2 milyar Dolar olarak kaydedilmiştir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.