Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Tüfenkci: "çek Yasası İle İlgili Düzenlemeyi Bitirdik"

Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor 2016 Konferansı ve Fuarı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Çek yasasıyla ilgili düzenlemeyi bitirdik. Çeke yeniden itibar kazandırarak sizlerin daha kolay ve güvenli ticaret yapabilmenizin...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor 2016 Konferansı ve Fuarı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Çek yasasıyla ilgili düzenlemeyi bitirdik. Çeke yeniden itibar kazandırarak sizlerin daha kolay ve güvenli ticaret yapabilmenizin de önünü açmış olduk” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor 2016 Konferansı ve Fuarı’nın açılışına katıldı. Verimlilik temasıyla düzenlenen fuarın açılışı sonrası konuşan Bakan Tüfenkci, Bakanlık olarak perakendecileri önemsediklerini belirterek, “Biz perakendecilerin, esnafın, tüccarın bakanlığıyız ve onların her karşılaştığı sorunda da kendilerinin yanındayız. Perakendecilik sektörünün 2002 yılından bu yana sürekli çift haneli olarak büyüdüğünü görüyoruz. 2015 yılında da yüzde 9 oranında büyüme gösterdi. Tabi bu büyüme sizlerin gayretleriyle oldu” dedi.
“ÇEK YASASI İLE İLGİLİ DÜZENLEMEYİ BİTİRDİK”
Çek yasası ile ilgili düzenlemeyi bitirdiklerini belirten Bakan Tüfenkci, “Önümüzdeki günlerde Meclis’e sevk edeceğiz. Çeke yeniden itibar kazandırarak sizlerin daha kolay ve güvenli ticaret yapabilmenizin de önünü açmış olduk. Ben biliyorum ki artık üretken firmalar birçok perakendeci arkadaşımızdan çek kabul etmiyor. Ne yapıyor, bankalarda krediler açarak onun üzerinden işlemlerini yürütüyor. Niye, bu çeke olan güvensizliğinden. Biz bununla ticareti kolaylaştırmak istiyorsak, arttırmak istiyorsak bankaların dışında da kredi imkanları oluşturmamız lazım. Yani kredi derken, çek noktasında şu anda Türkiye’de bir ödeme aracı olarak değil bir kredi aracı olarak kullanılıyor ve sektörün birbirine açtığı kredi anlamına geliyor. Onun için bu alanda ciddi düzenlemeler yaptık. Kamuoyuyla inşallah önümüzdeki günlerde paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
“İŞÇİNİN HAKKI ALIN TERİ KURUMADAN VERİLSİN İSTİYORUZ”
"İşgücünün niteliği noktasında verimliliği esas almamız lazım" diyerek sözlerine devam eden Tüfenkci, “İşgücü verimlilik düzeyini yükseltmemiz lazım. Burada çok ciddi sıkıntılar var. Perakendecilik sektörü emeğin yoğun olduğu bir sektör ve istihdam olaylarının yoğun olduğu bir sektör. Ama burada yapısal birtakım sıkıntılar var. Sirkülasyonun yoğun olduğu bir sektör. Nitelikli elaman bulabilme sorunu var, iş yasalarından kaynaklanan sorunlar var. Siz işçi ile helalleşiyorsunuz, seneler sonra bir bakıyorsunuz bir tebligatla şu kadar mesai, şu kadar kıdem geliyor ve iş yasaları da maalesef iş verenin lehine çok da değil doğrusu. İşte tam da bu noktada bizim hükümet olarak düzenleme yapmamız lazım. Verimliliği arttırma yönünden düzenleme yapmamız lazım. Bu şu anlama gelmemeli; işçinin hakları yenilsin, işçinin hakları zayıflatılsın anlamına gelmesin. Asla ve asla biz o inancın temsilcileri değiliz. Biz işçinin hakkı alın teri kurumadan verilsin istiyoruz. Madem verimlilikten bahsediyoruz, işte onun için kıdem tazminatı fonunu getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“ŞİRKET AÇARKEN BÜROKRATİK ENGELLER İLE UĞRAŞMAYACAKSINIZ”
Yatırım ortamının iyileşmesi gerektiğini belirten Bakan Tüfenkci, “Siz bir yerde market açarken, bir yerde şirket kurarken bürokratik engellerle de uğraşmamanız lazım. Onun için biz bakanlık olarak çok yakında artık şirket kurmalarını ve şirket tavsiyelerini çok basit hale getiriyoruz. Biliyorsunuz Türkiye’de şirket kurmaları, daha önceki düzenlemelerle 7, 8 güne indirildi ama bu dünya sıralamalarında ve ortalamalarında Türkiye’nin yatırım yapabilirliği noktasında çok da parlak görünmüyor. 55’inci sıralarda falanız. Ama bu yeni düzenleme ile biz 9’uncu veya 10’uncu sıraya getirmiş olacağız. Yani 2 günde biz bu şirketi kurduracağız ve maliyetlerini de yarı yarıya azaltmış olacağız. Ayrıca kurmak yetmiyor. Siz tavsiye etmeye gittiğinizde o şirketi, tavsiye ederken de yıllar geçiyor, biz onu da inşallah 6 ayla sınırlamış olacağız” diye konuştu.
“ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE KARŞI DEĞİLİZ”
"Alışveriş merkezlerine karşı değiliz" diyen Tüfenkci, “Alışveriş merkezlerinin yok oralarda yok buralarda açılması gibi ticari hayata da çok fazla müdahil olmak istemiyoruz. Önemli olan bizim yerel marketlerle orada yer alabilir, oralarda dükkan kiralayabilir, kendini büyütebilir veya piyasa şartları içerisinde orada faaliyet gösteren perakende sektörleri de olur, zaten var. İstiyoruz ki, zincir mağazalar 2 binin altındaki nüfusa sahip yerleşim yerlerinde mağaza açmasın. Eğer bunu sektör desteklerse, oralarda bizim geleneksel esnafımız, marketimiz veya mağazalarımız hayatiyet bulsun, o kültürü de öldürmeyelim. Bunu özellikle ne demir perde ülkeleri gibi yapalım, nede piyasaya çok müdahale etmeden oraları da koruyalım. Önceleri büyük alışveriş merkezlerinde esnaf ve zanaatkar işletmelerine yer ayrılmıyordu, bu düzenlemeler ile yer ayrılmasını sağladık. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş meslekler ile ilgili 4’te 1 gibi bir fiyat indirimini de sağlamış olduk” ifadelerini kullandı.
Bakanlık olarak ikinci el otomobil piyasasından ikinci el emlak piyasasına kadar kural olmayan alanları kurallı hale getirerek haksız rekabetin önüne geçmek istediklerini belirten Tüfenkci, “Bu noktada da inşallah önümüzdeki günlerde gerekli düzenlemeleri görürsünüz” dedi.
Açılış konuşması sonrasında Bakan Tüfenkci, salondan ayrılarak fuardaki stantları ziyaret etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.