Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Tüfenkci: “Türkiye demokratik olgunluğa sahip bir ülke olduğunu bir kez daha dünyaya kanıtlamıştır”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin, “Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da harici ve dâhili darbeler karşısında kendi demokratik dinamikleri ile mukavemet edecek demokratik olgunluğa...

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2016 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2016 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin, “Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da harici ve dâhili darbeler karşısında kendi demokratik dinamikleri ile mukavemet edecek demokratik olgunluğa sahip bir ülke olduğunu bir kez daha dünyaya kanıtlamıştır” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile bir araya geldi. İki ülke arasında işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesine ilişkin “Esnaf ve Sanatkârlara Yönelik İşbirliğinin Geliştirilmesi Hakkında Mutabakat Zaptı” imzalandı. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınması, gelişmesi, değişmesini Türkiye’nin kalkınması, değişmesi ve dönüşümü ile eş değer olarak gördüğünü belirten Bakan Tüfenkci, “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik gelişmesini çok yakından takip ettik. Sayın Bakanımız da bu notadaki çalışkanlığı ve gayretiyle gerçekten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne önemli kazanımları kazandırdığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“15 Temmuz 2016 Cuma gecesi ülkemiz demokrasi açısından kara bir gün yaşamıştır”
15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkci, “Ülkemizin 15 Temmuz gecesi maruz kaldığı FETÖ’cü darbe girişiminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ülkemize desteğinden son derecede memnun olduğunu ifade etmek isterim. Bu açıdan bakanımızın nezdinde bütün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetine teşekkürlerimizi iletiyorum. 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi ülkemiz demokrasi açısından kara bir gün yaşamıştır. Böylesine canice ve akıl dışı, tarihe kapkara harflerle yazılacak bugüne imza atarak darbe girişiminde bulunanlar her planı yapmış ancak en önemli şey asil Türk milletinin iradesini ve tepkisini hesap edememiştir. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da harici ve dâhili darbeler karşısında kendi demokratik dinamikleri ile mukavemet edecek demokratik olgunluğa sahip bir ülke olduğunu bir kez daha dünyaya kanıtlamıştır” ifadelerini kullandı.
“Bazıları 15 Temmuz gecesi yaşananları çok çabuk unutabilir”
“Birlik olmamız gereken bu zor günlerimizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin desteğini, güzel temenni ve dileklerini içeren mektup almak bizi mutlu etmiş, bu süreçte bizi daha da güçlü kılmıştır” diyen Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:
“Bazıları 15 Temmuz gecesi yaşananları çok çabuk unutabilir. Özellikle bu mücadeleyi sulandırmak ve baltalamak adına ‘Sanatçılar alınır mı, sporcular alınır mı, şunlar alınır mı, bunlar alınır mı’ diye FETÖ’nün istediği kara propagandaya çanak tutan bir takım maalesef açıklamalarda bulunabiliyorlar. Hiçbir sanatçının veya hiçbir sporcunun terör örgütüne üye olması veya terör örgütü içinde faaliyet göstermesi düşünülmemesi gerekir. Evet, sanatçılar özgürdür, istediğini eleştirebilir, özgürce fikirlerini söyleyebilir. Sporcular veya çok çeşitli entelektüeller her türlü eleştiriyi yapabilir. Asla veya asla bir örgüt içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına kast eden, bu millete silah dayayan ve bu milletin değerleriyle alay eden, bu milletin gençleri ile geleceğini çalan, bu milletin biriktirdiği sermayeyi yurt dışına kaçıran, yurt dışında çok çeşitli siyasetçilere bu parayı aktararak Türkiye aleyhinde lobi faaliyetlerini yapmayı bir görev bilen bir terör örgütünün içerisinde faaliyet gösterenlere ne derece sanatçı denir onu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. PKK terör örgütü içerisinde faaliyet gösterip ben gazetecilik yapıyorum, FETÖ içerisinde faaliyet gösterip mesleğini o örgütün emrine verenlerin elbette ki Türk yargısı ve Türk milleti hesap sorar. Bu sanatçı kişiliğinden ve gazeteci kimliğinden, iş adamı kimliğinden değil sorgulanan o kimlik veya orada yapmış olduğu normal gazetecilik faaliyetleri veya normal sanat eleştirisi değil. Burada sorgulanan ve sorgulanması gereken o terör örgütleri içerisinde faaliyet yapması, o terör örgütlerinin propagandasının mesleğini onların emrine vermesi, dolayısıyla bugün bazıları bu noktada güya eleştirme adına bunları söyleyebilir.”
15 Temmuz’da milletin parası ile bu millete silah doğrultanlar için “Onların ekmeğine de yağ sürmemek gerekir” ifadelerini kullanan Bakan Tüfenkci, “Hiç kimse eleştirdi diye yargılanmaz hakaret boyutuna varmadıkça ama hakaret ediyorsanız hukuk çerçevesinde o hakaretin hesabını verirsiniz. Siz tutup terör örgütü üyeliği yapısı içinde faaliyet gösterip onunla özdeşleştirirseniz, kendinizi kim olursanız olun elbette ki bu millete hesap verirsiniz” şeklinde konuştu.
“İlk andan itibaren de gönlümüz hep sizlerle oldu”
Bakan Bülent Tüfenkci’nin konuğu olmaktan büyük bir onur duyduğunu ifade eden KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ise, 15 Temmuz gününe ilişkin şunları söyledi:
“15 Temmuz günü hiç ummadık, beklenmedik, bizi son derece üzen bir hadisenin ana vatanımızda cereyan ettiğine bizlerde şahit olduk. İlk andan itibaren de gönlümüz hep sizlerle oldu. O gün sizlerle temas etmeye çalıştık. Bir defa ifade edildiği üzere kara bir leke, bunun yanında şunu da ifade etmek isterim ki Türk halkı, Türk milleti tarihte eşine az rastlanır bir şekilde devletine ve istikbaline sahip çıkmıştır. O gece hep beraber şahit olduk ki birileri, terör örgütü mahiyetinde olan birileri Türkiye Cumhuriyeti devletine ve halkının istikbaline kast etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, Başbakanının ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın tarihi bir liderliğiyle bu girişimin hemen önüne geçilmiş ve Türk halkı adını demokrasi tarihine altın harflerle de yazdırmıştır. Şehitlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet dilerim, gazilerimize en kısa sürede şifalar dilerim ve yüce Türk milletine de tarihten bugüne ortaya koymuş olduğu kahramanlıktan dolayı da tebrik etmek isteriz.”
Türkiye ile gerçekleştirilen ortak çalışmalara ait bilgiler veren Atun, ortak çalışmaların sürat kazandığına dikkat çekerek, “Geçen hafta Ekonomi Bakanlığı ile yaptığımız görüşme ve sağlanmış olan anlaşma çerçevesinde özellikle gümrük başlığı altındaki maddelerin de somutlaşmasında sizlerin çok değerli katkıları olmuştur. Bunlar özellikle kargo taşımacılığının karşılıklı olarak niteliğinin eşitlenmesi bizim için son derece önemli bir kazanç. Yıllardır iş dünyasının beklediği, Kıbrıs iş dünyasının beklediği bir açılımdı. Daha önce imzalanmış olan gümrük entegrasyonunun sağlanmasına ilişkin bir anlaşma vardı. Biz buna da bakanlık olarak sahiplenerek yaklaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde 108 ülke ile beraber gümrük sistemleri entegrasyonu dahilinde olduğuna göre KKTC’nin de Türkiye Cumhuriyeti ile bu manada elektronik ortamda sağlanması demek, dolaylı olarak 108 ülkeyle bizim gümrük sistemlerimizin elektronik ortamda entegre haline girmesi demek. Bu da bizim öncelikli hem Türkiye Cumhuriyeti ile olan ticaretimizde dokümanların ortadan kaldırılması, sertifikaların ortadan kaldırılması ve işlemlerin daha da kolaylaştırılması yönünde de çok önemli bir kolaylık sağlayacak” dedi.
Türkiye’den KKTC’ye olan küçük ölçekli ticarette çifte KDV uygulamasının kaldırılması ile Taşucu Limanı’nın çıkışları yapmak üzere yetkilendirilmiş gümrük çıkış noktası haline getirilmesinin ticareti çok daha kolay hale getireceğini belirten Atun, “Elbette işbirliği anlaşmalarımız sadece bununla sınırlı değil, bugüne kadar yapmış olduğum bakanlık hizmetlerim süresince enerji, ekonomi, ticaret alanında birçok alanda Türkiye Cumhuriyeti’yle anlaşmalara imza atma fırsatı nasip olmuştur. Ben bunda iki önemli noktaya bizzat şahitlik eden birisi olarak ifade etmek isterim, anlaşmalar iki kardeş devletin ortaya koymuş olduğu iş birliğinin niteliğini bize ifade etmekte, bunun yanında da ayrıcalıklar bakımından ana vatanımızdan aldığımız bu güç bizi daha çok güçlendirmektedir” diye konuştu.
“Bugünkü bu temaslarımız dâhilinde Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifleri Merkez Birliği ile bizim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Esnaf Merkez Birliği’nin de bakanlıklarımızın anlaşmaları altında iş birliği başlayacaktır” diyen Atun, “Bu yıl, yılbaşına kadar kalan 5 aylık sürede KKTC olarak ana vatanımız kaynakları ile 200 milyon TL civarında bir nakit kaynağın 9 farklı program altında KKTC ekonomisine can suyu olarak sirayet edeceğinin de müjdesin vermek isterim” şeklinde konuştu.
Bakan Tüfenkci, görüşme sırasında Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Merkez Kooperatifi’nin (KTESKKMK) Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne (TESKOMB) üyelik başvurusu yapacağı bilgisini de paylaştı. İki bakan, iki ülke arasında işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik “Esnaf ve Sanatkârlara Yönelik İşbirliğinin Geliştirilmesi Hakkında Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.