Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Tüfenkci, Katar Büyükelçisi Al-shafi’yi Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi’yi kabul etti.Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi’yi kabul etti. Bakan Tüfenkci, makamında gerçekleşen...

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2016 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2016 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi’yi kabul etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Büyükelçisi Salem Mubarak Al-Shafi’yi kabul etti. Bakan Tüfenkci, makamında gerçekleşen kabulde Türkiye Cumhuriyeti ve Katar Devleti’nin birbiriyle her zaman dayanışma içinde olduğunu ve bundan sonra da böyle devam edeceğini söyledi. Bakan Tüfenkci, Türkiye ve Katar’ın ilişkilerinin gelişmesinin bölgesel güvenlik ve istikrara katkı sağlayacağını belirterek, "Bölgemizde meydana gelen gelişmeler, ülkelerimizin daha yakın bir işbirliği ve eşgüdüm içinde hareket etmesini gerekli kılmaktadır. Türkiye, Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Bu anlamda Katar’ın ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarını destekliyoruz. Türkiye ve Katar, bölgesel ve uluslararası birçok konuda benzer görüşleri taşımaktadır. Katar’la birçok bölgesel konuda işbirliğimiz ve yakın temasımız hâlihazırda sürmektedir. Biliyoruz ki karşılıklı saygı ve güven ile ortak değer ve çıkarlara dayanan Türkiye - Katar ilişkilerinin gelişmesi, bölgesel güvenlik ve istikrara da katkı sağlamaya devam edecektir" şeklinde konuştu.
İki dost ülke arasındaki işbirliğinin ticaretin artmasına da katkı sağlayacağını söyleyen Bakan Tüfenkci, gümrük alanında Bakanlık olarak 63 ülke ile Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması (KİYA) imzalandığını, Katar ile de bu anlaşmanın imzalanmasının yeni işbirliklerine katkı sağlayacağını ifade etti. Bakan Tüfenkci, iki ülke gümrük idareleri arasında işbirliğini artırmak amacıyla Gümrük İşbirliği Anlaşması’nın Katar ile de yapılmasını arzu ettiklerini ve bu anlaşmanın iki ülke gümrük idareleri arasında karşılaşılan sorunların çözülmesi noktasında büyük bir fırsat olacağını söyledi.
Katar Büyükelçisi Al-Shafi ise, öncelikle Ankara’da yaşanan terör saldırısı nedeniyle üzüntüsünü dile getirerek, başsağlığı diledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin liderler düzeyinde siyasi, askeri ve güvenlik alanında ileri düzeyde olduğunu ifade eden
Büyükelçi Al-Shafi, ekonomik anlamda da ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Büyükelçi Al-Shafi, “Özellikle inşaat ve müteahhitlik alanında Türk firmalarının varlığının artırılmasından yanayız. Özellikle önümüzdeki günlerde yapılması planlanan büyük projelerin Türk firmaları tarafından yapılmasını istiyoruz” dedi.
Al-Shafi, Katar’da inşaat alanında faaliyet gösteren Türk firmalarının çalışmalarından memnun olduklarını ve Türk firmalarının varlığının artmasını istediklerini belirterek, “Birçok Türk müteahhitlik firması Katar’da faaliyet göstermektedir. Türk firmalarının çalışmalarından çok memnunuz. Büyük işler Türk firmalarına verilmekte. Türk firmaları ile çok iyi bir diyalog içindeyiz. 2022 yılında Katar’ın ev sahipliği edeceği Dünya Kupası için gerekli müteahhitlik işlerinin Türk firmaları tarafından yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
"TARIM ALANINDA DA İŞBİRLİĞİ YAPALIM"
HassadFood ile TİGEM arasındaki görüşmelerin sonuçlanmasını ve tarım alanında da iki ülke yatırımlarının başlamasını istediklerini söyleyen Büyükelçi Al-Shafi, “Tarım alanında faaliyet gösteren HassadFood şirketimiz ile Türkiye Tarım İşletmeleri arasındaki görüşmeler devam etmekte. Türkiye ile tarım alanında da yatırımların artırılmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Al-Shafi, Yüksek Stratejik Komite’nin bu seneki toplantısında iki ülke arasındaki Gümrük İşbirliği Anlaşması’nın da imzalanmasını arzuladıklarını söyleyerek, “Yüksek Stratejik Komite toplantısının ilki Katar’da 2 Aralık 2015 tarihinde yapıldı. İlk toplantı sonucunda 17 anlaşma imzalandı. İnşallah bu seneki toplantıyı Türkiye’de yaparız. Bu toplantıda Katar ile Türkiye arasında Gümrük İşbirliği Anlaşması yapılması düşünülmektedir. Anlaşma gümrük işlemlerinde karşılıklı yardımlaşma ve işbirliği sağlayacaktır” dedi.
Bakan Tüfenkci, görüşme sonrasında Büyükelçi Al-Shafi’ye deniz kabuğu üzerine el yazması bulunan tablo hediye etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.