Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Tüfenkci, İran Bilgi İletişim Ve Teknoloji Bakanı Vaizi’yi Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İran ile Türkiye’nin potansiyeline bakıldığında gelinen ticari noktanın yeterli olmadığını belirterek, “Özellikle İslam ülkelerindeki potansiyelleri ve yakın coğrafyadaki potansiyelleri birlikte...

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2016 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2016 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İran ile Türkiye’nin potansiyeline bakıldığında gelinen ticari noktanın yeterli olmadığını belirterek, “Özellikle İslam ülkelerindeki potansiyelleri ve yakın coğrafyadaki potansiyelleri birlikte değerlendirebiliriz” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, İran Bilgi İletişim ve Teknoloji Bakanı Mahmut Vaizi ve beraberindeki heyeti ağırladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmede İran’ın Türkiye için özel bir öneme sahip olan ülkelerin başında geldiğini kaydeden Bakan Tüfenkci, “İki ülkenin kaderlerinin de ortak olduğunu düşünüyorum. Bu bölgenin huzuru, ülkelerimizin ve dünyanın da huzuru demektir. Bu da bizim her alanda hızlı hareket etmemize ve birlikte çalışmakla somut adımlar atmaya zorluyor. Uluslararası sistemde önemli kırılmaların yaşandığı, dünyanın her köşesinde siyasi, ekonomik ve kültürel sıkıntıların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Terör, küreselleşerek daha geniş coğrafyalara yayılmakta ve bu terörden en fazla etkilenen ülkelerin başında da bu coğrafyadaki insanlar gelmektedir. Türkiye olarak bölgemizdeki sorunların çözümünde karşılıklı diyaloğun en geçerli yöntem olduğuna hep inandık. Bu diyalog diğer dış güçlerin müdahalelerini de engelleyecek önemli unsurlardan birisidir. Bu işbirliğinin en önemli ayaklarından birisi de ekonomik iş birliği ve ticaretin arttırılmasıdır. Bu konuda iki ülkenin de güçlü iradelerinin olduğuna ben inanıyorum. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve eşya ticaretinin en önemli unsuru olan ulaştırma alanındaki sorunları gidermek bizlerin üzerine düşen görevler arasındadır” diye konuştu.
“KAPIKÖY’Ü BİTİRDİĞİMİZDE ALTERNATİF BİR KAPIYI DA OLUŞTURMUŞ OLACAĞIZ”
İran ile Türkiye’nin geldiği ticari noktayı yetersiz gördüğünü vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:
“Biz, iki ülkenin ticaret hacmi artsın ve gerek doğal kaynaklar, gerek turizm, gerekse de iki ülkenin sınır ticareti noktasındaki faaliyetleri artarak devam etsin. Özellikle İslam ülkelerindeki potansiyelleri ve yakın coğrafyadaki potansiyelleri birlikte değerlendirebiliriz. Bizim sorumluluğumuz altındaki gümrük kapıları ile ilgili çalışmalarımız noktasında İran ile bizim aramızda bulunan Gürbulak, Bazargan, Esendere ve Kapıköy kapıları bizim için de önemli kapılardır. İran’a yaptığımız ziyaretimizde de söz verdiğimiz gibi geçtiğimiz hafta Gürbulak Sınır Kapısı’na gittim yerinde inceledim, aksaklıkları gördüm ve yeniden orayı yıkıp yapacağız. Ama o süreçte de bazı tedbirleri almaya başlayacağız. Gürbulak Sınır Kapısı’nda TIR geçiş peronlarının sayısını 2’den 4’e çıkarmak konusundaki çalışmalarımız tamamlanmıştır. İran tarafındaki çalışmaların da tamamlanmasından dolayı mutluluk duydum. İran tarafından 2 giriş ve 2 çıkış hizmeti verilmekle birlikte TIR araçları girişten yaklaşık 20 metre sonra İran tarafındaki fiziki yapı nedeniyle tek sıra halinde yollarına devam etmekte. Bu da kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Esendere-Sero Kara Hudut Kapısı’nı da yeniledik. İnşallah Mayıs ayı içerisinde açılışını yapacağız. Diğer bir kapımız olan Kapıköy Razi Sınır Kapısı’nı da yeni yapacağız. Onunla ilgili Haziran ayında temelimizi atmış olacağız. Böylelikle Kapıköy’ü bitirdiğimizde alternatif bir kapıyı da oluşturmuş olacağız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.