Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Taner Yıldız: CHP’nin 1,5 lira mazot vaadi gerçekçi değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP’nin kendi iktidarında mazotun litre fiyatını 1,5 liraya çekeceği yönündeki vaadinin gerçekçi olmadığını söyledi. Bakan Yıldız, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı tarafından...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2015 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2015 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Taner Yıldız: CHP’nin 1,5 lira mazot vaadi gerçekçi değil
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP’nin kendi iktidarında mazotun litre fiyatını 1,5 liraya çekeceği yönündeki vaadinin gerçekçi olmadığını söyledi.

Bakan Yıldız, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı tarafından yaptırılan güneş enerjisi santralinin devreye alınması törenine katıldı. Tören öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, dolardaki artışın petrol maliyetini etkilediğini söyledi. Ülke olarak petrolü dolar üzerinden aldıklarını ancak TL ile sattıklarının belirten Yıldız şunları söyledi; “Biz dolarla alıp lira ile satıyoruz. Ham petrol varil fiyatlarının bu yıl başına göre bir mukayesesini yaparsak ham petrolde yaklaşık yüzde 30'luk bir artış oldu 46 dolardan 60 dolarlar seviyesine çıktı. Dövizde ise variller açısından baktığımızda 2,28'den 2,70'ler bazında. Onu da oranlarsak yüzde 18'ler civarında. Gerek benzine gerekse motorine bu süre içerisinde gelen zam oranı ise şuanda 10,3'ler ve yüzde 8'ler seviyesinde. Dolayısıyla dolardaki her artış bizim maliyetlerimizi ham petrol kadar etkiliyor. Biz ne varsa vatandaşımız ve sanayicimiz lehine bunu kullanıyoruz. Bu manada herhangi bir fazladan zam yapma ihtimali yoktur. Biz enerji ve strateji politikalarımızı bu yönde kullanıyoruz. Bildiğiniz gibi doğalgazda da aldığımız yüzde 10,25'lik indirim yanında yüzde 19'luk dolardan dolayı gelen fark vardı. Biz o aradaki yüzde 7-8'lik puanı da vatandaşımızın aleyhine yansıtmama kararı aldık. Onu yansıtmamız durumunda yüzde 8'ler civarında zam yapacaktık. O açıdan hem doğalgazın hem de elektrik fiyatlarının oynak olduğu dönemde vatandaşlarımızı olumsuz manada etkilenmeyecek."

MAZOTUN 1,5 LİRAYA ÇEKİLMESİ GERÇEKÇİ VAAT DEĞİL

Bakan Yıldız’a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatleri arasında olan mazotu 1,5 liraya indireceğiz açıklaması da soruldu. Sırtında yumurta küfesi olmayanların bu tür seçim vaatlerine aldanmamak gerektiğini belirten Yıldız, bu vaatlerin de teknik açısında ülke yönetimine zarar verdiğini iddia etti. Motorinin ülkeye girişinin 1,18 civarında olduğunu belirten “Biraz ülke yönetiminden anlamak lazım. Ben vatandaşımızın sağduyusu ile bu tür bol kesen atanlara prim vermediğini görmüş olacağız” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.