Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Kılıç: “AP’nin Raporu Bizim Nezdimizde Yok Hükmündedir”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Avrupa Parlamentosu (AP) raporu bizim nezdimizde yok hükmündedir” dedi.Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir dizi açılış ve program için geldiği Samsun’da Samsun Valiliği, Büyükşehir...

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2016 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2016 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Kılıç: “AP’nin Raporu Bizim Nezdimizde Yok Hükmündedir”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Avrupa Parlamentosu (AP) raporu bizim nezdimizde yok hükmündedir” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir dizi açılış ve program için geldiği Samsun’da Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslararası Göç Kongresi’ne katıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde yapılan kongrede konuşan Bakan Kılıç, uluslararası göç sıkıntıları ve mülteciler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kendisinin de başka bir ülkede büyüdüğünü ifade eden Kılıç, “Uluslararası Göç Kongresi olarak adlandırdığımız ülkeler arasındaki farklı sebeplerden insanların evlerinden ayrılarak başka yerlere göç etmesini gerektirecek durumlarla ilgili bunların temelinin araştırılması, insanların göç ettikleri ülkelerde hangi zorluklarla karşılaştıkları, bazen aile ve kişisel ve toplumsal anlamında çekilen sıkıntılar, bunların hepsinin değerlendirilmesi, aynı zamanda bunların nasıl aşılabileceğiyle ilgili güzel bir fikir alışverişinden bahsediyoruz burada. Türkiye dışında doğmuş büyümüş olmakla birlikte bir dönem farklı tecrübeler edindim. Dolayısıyla bu anlamda da neler hissedebileceğini, neler yaşandığını tahmin edebiliyorum. Hatta bir bölümünü de yaşamış durumdayım. Farklı dillerin bilinmesi, farklı kültürlerden, inançlardan gelen ailelerin çocuklarına daha yakın bir ilgi içerisinde aile bağları noktasında yaşanması gibi birçok durumu biz tecrübe ettik. Bizzat yaşadık. Aynı zamanda yüksek öğrenimimizi yurt dışında yaparken oradaki gençlerin bazılarının aileleriyle olan ilişkileri ile bizim aile ilişkilerimiz içerisindeki algının farklı olduğu bildiğimiz şeylerdi. Görmek de farklı bir tecrübe oluyor” diye konuştu.
“DÜNYADAKİ BÜTÜN ULUSLARARASI KURULUŞLARIN DA İNSANLIK ADINA HAREKETE GEÇMESİ GEREKMEKTEDİR”
Türkiye’de 2,5 milyon mülteci yaşadığını vurgulayan Bakan Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminden itibaren ve bugün de devam eden Suriyeli kardeşlerimize karşı açık kapı politikamızın yerlerinden yurtlarından edilen, bir zalimin baskısı, katliamı altında bugün Suriye’de 400 binden fazla insan katledilmiştir. Çeşitli terör örgütlerinin farklı farklı unsurlar içerisinde birbirleriyle savaştıkları ve en büyük zararı da İslam’a verdikleri bir durumla karşı karşıyayız. Maalesef TBMM’de görev yapan bazı milletvekillerinin dahi yurt dışına gidip ülkelerini şikayet ettikleri bir takım konularla karşı karşıya kalıyoruz. Buradan da onlara daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Ülkemizde yaşananlarla ilgili verdiğiniz bilgilerin doğru olması gerektiğini söylüyorum. Çünkü tüm dünya iki buçuk milyondan fazla sığınmacının ülkemizde ağırlandığını gayet iyi biliyor. Siz bunu göremiyorsanız o zaman sizin gözünüzde bir sıkıntı var demektir. Bizim bu noktada yaptığımız maddi harcamanın da ne boyutlarda olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Bizim hiç kimseden, hiçbir yerden de maddi bir kaynağa ihtiyacımız yok. Dünyada böyle bir dram yaşanırken, dünyadaki bütün kuruluşların da insanlık adına harekete geçmesi gerekmektedir. Kendi kaynaklarımızla ve kendi gücümüzle bizler bu misafirlerimizi zaten ağırlıyoruz. Samsun’da da Suriye’den gelerek ülkemize sığınmış insanlar var. Bizim dünyaya söylediğimiz şey; ‘Bu bir insanlık dramıdır ve burada ülkelerin, uluslararası kuruluşların artık müdahil olması gerekmektedir’. Sadece bazı sözleri söyleyerek ve kenardan gelişmeleri izleyerek olmaz bu iş. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“AVRUPA PARLAMENTOSU RAPORU BİZİM NEZDİMİZDE YOK HÜKMÜNDEDİR”
Avrupa Parlamentosu’nun yayınladığı raporu dikkate almadıklarını dile getiren Bakan Kılıç, “Avrupa Parlamentosu ilerleme raporu yayımlandı. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Avrupa Birliği Bakanımızın bu konudaki tepkilerini biliyorsunuz. Rapor bizim nezdimizde yok hükmündedir. Bu raporda ülkemize Suriye’den gelen misafirlerimiz ile alakalı olumsuzluklar yaşandığına dair bazı şeyler yazılmış. Bunu Avrupa Parlamentosu yazmıştır. Bizim ülkemizde 2.5 milyonu aşkın Suriyeli misafirimiz var. Bunu yazan Avrupa Parlamentosu parlamenterleri ve raportör önce kendi ülkeleri ve Avrupa Birliği sınırları içinde yaşananları yazmalı ve bu konuları dile getirmelidir. Ondan sonra Türkiye ile ilgili söyleyecekleri var ise biz sonra onları dinleriz. Bugüne kadar 2.5 milyon Suriye vatandaşını, sığınmacıyı ülkesinde misafir etmiş, el uzatmış bir millete, bir ülkeye bir şey söyleyene kadar ilk önce kendi evlerini temizlemeleri gerekiyor. Bu raporlar hazırlanırken gerçekler göz önünde bulundurulmalıdır. Bugüne kadar sizler neredeydiniz, iki kelime yazılarak bu insanlara sahip çıkılamaz. Avrupa Birliği üye ülkeleri içerisinde 15 bin, 10 bin, 5 bin sığınmacı dahi kabul edemeyenler çıkıp 2.5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı misafir eden Türkiye’ye bir şey söyleyene kadar önce gidin kendi evinizin önünü temizleyin deriz” ifadelerini kullandı.
“HERKES BU TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALIDIR”
Mülteci sorununa herkesin el atması gerektiğini söyleyen Kılıç, “Biz Suriye’den gelen göçmen kardeşlerimizi sonuna kadar ülkemizde misafir etmeye, yardımcı olmaya, onların hayatlarını yaşamalarına ve ailelerine destek olmaya devam edeceğiz. Bunun içinde kimseden desteğe ihtiyacımız yoktur. Ama şunu da söylemek istiyoruz; herkes bu taşın altına elini koymalıdır. Bu insanlık adına yapılması gereken bir şeydir. Hafta sonu ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecek ve Avrupa Birliği’nde Suriye konularını dile getiren, bu konularda cesur adımlar atan Almanya Başbakanı Sayın Angela Merkel’e de göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Gaziantep’e yapacakları ziyaret sırasında Türkiye olarak bizlerin o bölgede yaptığımız çalışmaları yakından görme fırsatları olacak. Bizler her zaman kültürümüz ve inancımızdan gelen bu ensar olma düşüncesi ve rüyası ile yolumuza devam edeceğiz. Bu yolumuzdan hiç kimse bizi geri çeviremeyecektir. Bu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkanımızın ortaya koymuş olduğu kararlılık ve duruştur. Burada yapmış olduğunuz uluslararası bu çalışmanın çok önemli olduğunu dile getirmek isterim. Avrupa Parlamentosu ilerleme raporuna bilgisizce yazılmış olan konula ümit ediyorum ışık tutacaktır. Onların ülkemizdeki gerçeğin ne olduğunu görmelerine de katkı sağlayacaktır. Gerçekleri görmeniz için gözünüzün ve kalbinizin açık olması gerekmektedir. Tarafsız olmanız gerekmektedir. Samsunumuzda böyle önemli bir organizasyonun gerçekleştirildiği için Valiliğimize, Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ve üniversitemize teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.
Uluslararası Göç Kongresi’ne ayrıca Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretim üyeleri ve yabancı öğrenciler katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.