Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Işık: “AR-GE Reform Paketi İkincil Mevzuatı Yürürlüğe Girecek”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AR-GE reform paketinde ikincil mevzuatın da en yakın zamanda yürürlüğe gireceğini müjdeleyerek, “İstiyoruz ki AR-GE yapanın önünde hiçbir engel olmasın. İstiyoruz ki AR-GE yapana, fedakarlık...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AR-GE reform paketinde ikincil mevzuatın da en yakın zamanda yürürlüğe gireceğini müjdeleyerek, “İstiyoruz ki AR-GE yapanın önünde hiçbir engel olmasın. İstiyoruz ki AR-GE yapana, fedakarlık yapana hükümet olarak biz de elimizdekinin en iyisini destek olarak verelim” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, BOSCH Türkiye Ortadoğu Merkez Binası Açılış Töreni’ne katıldı.
Törende konuşan Bakan Işık Türkiye’nin dünyanın tam merkezinde olduğunu vurgulayarak, “Gerçekten bir pergelin ucunu İstanbul koyduğunuzda 3 saatlik uçak yolculuğu ile 1 milyarın üzerinde insana ulaşabiliyorsunuz. Bu global bir şirket için büyük avantaj. Bunun sıkıntılarını da yaşamıyor değiliz. Şu anda dünyada var olan problemlerin yarısından fazlası da bu bölgede. Son dönemdeki Suriye ve Irak’taki gelişmelere bakın. Suriye konusuna müdahil olmayan ülke neredeyse kalmadı. Bu bölgenin ne kadar önemli bir konumda olduğunun da bir göstergesi. Biz riskleri fırsat olarak görmeyi tercih ediyoruz” diye konuştu.
Hükümet olarak Türkiye’de yatırım yapan global şirketlere destek verdiklerini belirten Fikri Işık, bölgesel merkezini Türkiye’de kuran global şirketlere vergi avantajı getireceklerini vurguladı.
BOSH’un Türkiye’ye son 4 yılda 1 milyar avroluk yatırımı yaptığını anlatan Işık, “Bu açıdan BOSH bir Türk şirketidir. BOSH doğduğu topraklar Almanya dışında Amerika ve Çin’den sonraki en büyük yatırımı Türkiye’de yapıyor. Bu da BOSH’un Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor. Bizim açımızdan değerlendirdiğimizde BOSH’un Türkiye’ye katkısını sadece yatırım, üretim, istihdam olarak değerlendirmiyoruz. Tüm bu alanlarda Türkiye ciddi bir yatırım yapıyor ama BOSH’un katkısı sadece bunlarla sınırlı değil. Türkiye’nin globalleşme sürecinde BOSH’un verdiği değer çok fazla” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE 180 BİN AR-GE ÇALIŞANI İLE, BOSH 55 BİN AR-GE ÇALIŞANI İLE YAPIYOR”
BOSH’un AR-GE çalışmalarına verdiği önemi anlatan Bakan Işık, “BOSH’un 7 çalışanından biri AR-GE çalışanı. 2015’de işe başlayan 4 bin 300 AR-GE personeli olduğunu öğrendim. BOSH cirosunun yüzde 9’unu AR-GE’ye harcıyor. BOSH’un tek başına yaptığı AR-GE tüm Türkiye’nin yaptığı AR-GE kadar. Yaklaşık 6 milyar avro. Yılda 5 bin 500 patent üretiyor BOSH. Türkiye’nin ürettiği patent de bu kadar yaklaşık. Türkiye bunu 180 bin AR-GE çalışanı ile yaparken, BOSH 55 bin AR-GE çalışanı ile bunu yapıyor. Bu kültürün ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi. Bu rakamlar bizim Türkiye için hedeflediğimiz gelecek açısından kritik. Onun için BOSH Türkiye’de üretim, yatırım ve istihdamdan çok daha fazla şeyler ifade ediyor. Türkiye’nin gitmesi gereken yere BOSH aslında şu anda varmış durumda. Gelecek BOSH ile çoktan gelmiş veya BOSH geleceğe çoktan gitmiş” ifadelerini kullandı.
“AR-GE REFORM PAKETİ İKİNCİL MEVZUATI EN YAKIN ZAMANDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”
Türkiye’nin AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiğinin altını çizen Işık, şunları söyledi;
“Geçtiğimiz gün akşam Maliye Bakanımız ve ekibiyle oturduk gece 01.10’a kadar AR-GE reform paketinin ikincil mevzuatlarını çalıştık. İstiyoruz ki AR-GE yapanın önünde hiçbir engel olmasın. İstiyoruz ki AR-GE yapana, fedakarlık yapana hükümet olarak biz de elimizdekinin en iyisini destek olarak verelim. İnşallah en kısa sürede ikincil mevzuat da yürürlüğe girecek”
“OTOMOTİVDE KULLANILAN PARÇALARIN YÜZDE 70’İ KULLANILMAYACAK”
Bakan Işık, dünyanın 4. sanayi devrimine hazırlandığına dikkat çekerek, “Bugün kullandığımız pek çok teknolojiyi kullanmayacağız. Otomotivden bir örnek vermek gerekirse şu anda otomotivde kullanılan parçaların yüzde 70’i hiç kullanılmayacak. Dünya sanayi 4.0’a giderken Türkiye’nin geç kalmaması gerekiyor. Bunu Türkiye’de yatırımı üretimi olan global firmalarımızla el ele yapacağız. Türk insanı olarak biz yaratıcıyız, kalıpların dışına çıkan bir düşünce tarzımız var. Çizilen sınırları pek dikkate almayız, dışına çok çıkarız. Bu bazen iyi, bazen olumsuz olabiliyor. Fakat bizde bir sistem kurma ve geliştirme noktasında yetersizlik var. BOSH sistemi ile Türk insanı yaratıcılığı buluşunca güzel ürünler çıkıyor. Bu nedenle BOSH her yıl büyüyor. Bu açıdan global şirketlerimizin faaliyetlerini destekliyoruz” dedi.
Bakan Işık, konuşmasını sonunda Türk otomobili projesinde de BOSH’tan büyük destek alacaklarını vurguladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.