Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Eroğlu’ndan Rusya Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rusya ile “hava sınırı ihlal” meselesinden başlayan ve krize dönüşen ilişkilerle ilgili olarak, “Prensip olarak biz bu tür konularda devletler arası münasebetlerde ulu orta cevap vermiyoruz....

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2015 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2015 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rusya ile “hava sınırı ihlal” meselesinden başlayan ve krize dönüşen ilişkilerle ilgili olarak, “Prensip olarak biz bu tür konularda devletler arası münasebetlerde ulu orta cevap vermiyoruz. Ancak tabii Rusya ile tarihi dostluğumuz var, ticaretimiz var. Rusya’dan da güzel bir anlayış beklediğimizi ifade edebilirim” dedi.
Bakan Eroğlu, bir dizi temel atma ve açılış programına katılmak üzere bugün memleketi Afyonkarahisar’a geldi. Orman Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri tarafından, Sinanpaşa İlçesinde gerçekleştirilen 11 tesisin açılışı ve 4 tesisin ise temel atma törenine katılan Bakan Eroğlu, ayrıca ilçede yapılan yeni hükümet konağının açılışını da gerçekleştirdi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bir gazetecinin Rusya ile olan gerilimi hatırlatması üzerine, “Bu konu hükümet meselesi olduğu için hükümet sözcümüz, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız gerekli cevabı verdi. Prensip olarak biz bu tür konularda devler arası münasebetlerde uluorta cevap vermiyoruz. Ancak tabii Rusya ile tarihi dostluğumuz var, ticaretimiz var. Rusya’dan da güzel bir anlayış beklediğimizi ifade edebilirim. Tabii biz NATO üyesiyiz kaç yıldan beri, bakın 1950’li yıllardan beri NATO üyesiyiz. Dolayısı ile NATO’da gereğini yapacaktır. NATO Genel Sekreteri ifade etmiştir. Bu gibi oldu bittilere rıza gösteremeyiz. Ama Rusya ile olan münasebetler konusunda Dışişleri Bakanlığı, devletin üst yetkilileri görüşüyor inşallah hayırlı neticeler alınır diye ümit ediyorum” diye konuştu.
“ATEŞKES YAPARLARSA KENDİLERİ İÇİN İYİ OLUR”
Bakan Eroğlu bir başka gazetecinin “Efendim PKK’nın ateşkes ilan edeceği yönünde söylentiler var, neler söylemek istersiniz bu konuda?” Sorusu üzerine ise şu yanıtı verdi:
“Biz zaten silah bıraksınlar, ama silahları ya tamamen teslim edecek ya da toprağa gömüp üzerini betonla kaplayacak şekilde ve teröristlerde Türkiye’yi terk edecek şekilde bir çalışma yaparlarsa mesele yok zaten. Dolayısı ile bunu bekleriz, çünkü özellikle şunu vurgulamak isterim, yapmadıklarI taktirde kahraman ordumuzun ve emniyet teşkilatımızın bunu yapacak gücü var. Zaten görüldü şuanda biliyorsunuz Kandil yerle bir edildi. Bütün PKK unsurları etkisiz hale getirildi. Dolayısı ile yaparlarsa kendileri için iyi olur. Yapamadıkları takdirde biz yapacağımızı biliriz.”
“MUHALEFETİN AĞZINA HER HANGİ BİR ŞEY VERMEYELİM DİYE BİZ HASSAS DAVRANIYORUZ”
Kıbrıs’a su götürecek olan “asrın projesi”nde adaya ilk suyun akıtılmasının hatırlatılması üzerine ise Bakana Eroğlu, adaya 15-20 gündür su akıtıldığını ve en yakın sürede tesisin açılışının gerçekleştirileceğini dile getirdi. Adaya muhteşem bir proje ile devasa bir tesis yapıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, “Orada bir arıtma tesisimiz var. Testler yapılıyordu, ama su hazır şuanda. Hatta biz Alaköy Barajından, Geçitköy Barajını dolduruyoruz. Arıtma tesisine su basıyoruz. Dolayısı ile bütün her şey bitti. Alaköy Barajı çok muhteşem bir baraj bitti suyu doldu. Arkasından kara hattı, Anamur’da bir su dengeleme haznesi için yaptık. 80 kilometrelik denizin 250 metre altındaki askıda, dünyadaki ilk teknoloji oda bitti. Ben son borunun bağlantısını yapmıştım ayın 7’sinde. Arakasından diğer eksiklikler, Güzelyalı’da bir terfi merkezimiz var, suyu Geçitköy ve arıtma tesisine basmak için onlarda bitti. Lefkoşe istikametine modern borularla içme suyu ishale hatları ve iki tanede dev su haznesi yapıldı hepsi hazır. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın uygun göreceği bir tarihte açılışı yapılacak. Kendilerine 18 Ekim gibi, seçim yasakları olduğu için aslında biz 18 Ekim’de açılış yapmayı planlamıştık. Cumhurbaşkanımız için her hangi bir seçim yasağı gibi bir şey yok, ama neticede Başbakanımız ve benim için yurtdışında olursa yine yok ama yine muhalefetin ağzına her hangi bir şey vermeyelim diye biz hassas davranıyoruz” dedi.
“MUHALEFET BUNU DA DUYSUN”
Bakan Eroğlu, proje ile ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:
“Dolayısı ile seçim yasaklarından önce bir tarihte açılmasını uygun gördüler. Halbuki Kıbrıs’ta seçim yasağı diye bir şey yok. Yurtdışı sayılıyor biliyorsunuz. Ama o konuda bile hükümetimiz ne kadar hassas. Muhalefet bunu da duysun yani. Çünkü onu kullanacaklardır Kıbrıs’ı aştılar ama seçim yasaklarını şey yaparak falan diye. Bunların işleri güçleri hep konuşmak zaten. Onlar konuşuyor AK Parti yapar. Sözün özü bu. Muhtemelen 18’i gibi. Dün akşam Cumhurbaşkanımız Japonya’dan döndü. Özel Kalem ile görüşüp kendilerine söyleyeceğiz. 18’inde muhteşem bir asrın projesi 1 milyar 600 milyon TL tamamen öz kaynak, yerli mühendis, yerli müteahhitlerden bu işi başardık. Türkiye bu Türkiye’nin gücü bu. Eskiden toplu iğneyi dışarıdan alıyorduk, şimdi en modern arıtma tesislerini kuruyoruz. Dünyanın en yüksek barajlarını biz yapıyoruz. İşte dünyada örnek olacak olan askıda denizin için götürüyoruz. Bunlar öyle kolay değil ve çok kısa sürede iki tane barajı yaptık. Anamur’da Alaköy Barajı, Kıbrıs’ta Geçitköy Barajı. Biz buyuz dünyada ilk 3’e giriyoruz su konusunda.”
“TAVSİYELERİMİ YAZIP GELECEKTEKİ BAKAN İÇİN BAKANLIĞIN KASASINA BIRAKACAĞIM”
Bu yıl alınan yağışların son yılların en fazla alınan yağış ortalamasının üzerinde olduğu yönündeki haberlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Eroğlu, suyu çok iyi yönettiklerini hatırlatarak, “Bir defa arkadaşlar biz suyu çok iyi yönetiyoruz. Biz su sıkıntısı yaşamamak için bütün projelerimizi 40 yıl sonra hatta ibreti alem için İstanbul’da 2070 yılına kadar planlama yaptık. Dolayısıyla biz büyük düşünüyoruz. Suyu çok iyi idare ediyoruz. Geçmişte su varken, yağmur yağarken bütün şehirleri susuz bırakmışlar. Mardin’de su yoktu. İstanbul’da, İzmir’de, Mersin’de, Şırnak’ta, Şanlıurfa’da sayın Valim bilir pek çok şehirde su yoktu. Suyu olmayan 76 şehre suyu getiren biziz. Sulamalar yapıyoruz. İlk defa modern sulamayı tatbik eden biziz. Açık iptidai kanal sisteminden borulu sistemine geçtik. Böylece Türkiye’de su sıkıntısı olmayacak. Bunu Allah nasip ederse 2040-2050 yılına kadar garanti ediyoruz. Ama 2060-2070 yılında ne olur onu bilemeyiz. Ama tavsiyelerimi yazıp gelecekteki Bakan için Bakanlığın kasasına bırakacağım. 2040’lı 2050’li Bakanlar için” şeklinde konuştu.
Bakan Eroğlu, buranın ardından programına Şuhut İlçesi ile devam etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.