Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Eroğlu Güney Kıbrıs’daki Orman Yangınına Türkiye’nin Müdahalesini Değerlendirdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta çıkan orman yangınına Türkiye’nin müdahalesi konusunda yaptığı değerlendirmede, bu konuda Rum kesiminin ‘Papazlardan’ izin alması gerektiğini belirterek, “Onlar...

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2016 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2016 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta çıkan orman yangınına Türkiye’nin müdahalesi konusunda yaptığı değerlendirmede, bu konuda Rum kesiminin ‘Papazlardan’ izin alması gerektiğini belirterek, “Onlar papazlara sormadan bu işleri yapamıyorlar, ama isterlerse papazlara sorup izin alırlarsa gidip yangını söndüreceğiz” dedi.
Bakan Eroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere öğlen saatlerinde Afyonkarahisar’da geldi. İlk olarak kente yeni atanan Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım’ı ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada yeni valiye kente yapılan yatırımlar hakkında bilgiler vererek, gerçekleştirmeyi düşündükleri projeleri anlattı.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bir gazetecinin ‘Efendim 2016 yılında kaç orman yangını çıktı, bu yangınlarda ne kadar alan zarar gördü ve bu yıl orman yangınları ile mücadelede yeni alınan ekipmanlar var mı?” Sorusuna yanıt veren Bakan Eroğlu, “Bizim tüm helikopter, uçak, orman yangınlarında kullanılan gereçler, arazöz gibi araç gereçlerimiz mükemmel durumda. Hatta biz sadece Türkiye’de ki elemanlar değil, orman teşkilatına mensuplarının değil dünyanın pek çok yerinden Antalya’daki yangın eğitim merkezine elemanlar geliyor. Şu ana kadar gelen son rakamlara göre 680 adet yangın olmuş. Bin 88 hektarlık bir alan yanmış. Bu rakam küçük bir rakam. Güney Kıbrıs’ta belki bir günde bu kadar alan yanacak” dedi.
“ORADAKİ PAPAZLAR DEMİŞLER Kİ, ‘TÜRK’ÜN SUYUNU VE AKARYAKITINI KULLANMAK CAİZ DEĞİLDİR’ DEMİŞLER”
Bakan Eroğlu, bir başka gazetecinin ise ‘Efendim Güney Kıbrıs’taki yangın ile ilgili Dışışleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rumların yardıma gelen uçakların Güney Kıbrıs’a inmesi istediklerini açıkladı, bu durumda Rum kesimi kendisini tanıtma adına siyasi bir hamle olarak talepte bulundu, uçaklar yardıma giderse oraya inecek mi?’ sorusuna ilginç bir karşılık vererek şunları söyledi:
“Güney Kıbrıs bir tarihte herhalde susuz kaldı. Su verelim dedik. Petrol verelim dedik. Oradaki Papazlar demişler ki, ‘Türkün suyunu ve akaryakıtını kullanmak caiz değildir’ demişler. Papazlar sonradan bu işleri yapamıyorlar. Ama isterlerse, Papazlardan izin alırlarsa gidip yangını söndüreceğiz. Öyle bir numara yok. Kusura bakmayın. Orası bizim için Güney Kıbrıs Rum kesimidir. Tamam mı? Ancak anlaşma olursa o zaman. Biz tanımıyoruz. Türkiye büyük bir ülke merak etmeyin. Gümbür gümbür geleceğe büyük adımlar atıyoruz. Biz o noktalarda da değiliz. İstediğimiz yere ineriz. Ama bizim şimdi jetlerle de inmeye niyetimiz yok”
SULAMA KANALLARININ YANINA HAVUZLAR YAPILACAK
Hava sıcaklığının normallerin üzerinde seyretmesi ile serinlemek isteyen çocukların ve gençlerin girdikleri sulama kanallarında boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına derinden üzüldüğünü söyleyen Eroğlu uyarılarda bulunarak, “Bu durum bizi derinden üzüyor. Levhalar koyduk girmeyin diye. Kanallar öyle durgun sular değil. Çocuklar bunu bilmiyor. Orada muazzam bir akıntı var. Çocuk o akıntıya girdiğinde mücadele etmesi veya tekrar dışarıya çıkması mümkün değil. Ancak biz bunların etrafına tel örgüler çekebiliriz. Ama dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Ben doktora sonrası çalışmalar için gittim. Kanallar hep açıktır. Herkes eğitimlidir. Kimse kanala falan girmez. Gider girilmesi gereken yerde suya girer. Şehir içinde olan kanalların etrafına tel örgüler yaptık. Ama böyle bir usül yok. Ancak Batman’da uygun yerde suya girilebilecek birkaç tane yer yapıldı. Çoğaltılması talimatını verdim. Dere kenarında çocukların girebileceği emniyetli alanları arazinin müsait olduğu yerlerde yapıyoruz. Yüksekliği fazla olmayan havuzlar, 1 metre 50 santimetrelik havuzlar yapılacak” dedi.
Bakan Eroğlu, sıcak havaların yaklaşık bir hafta daha devam edeceğini, Ramazan Bayramının serin geçeceğini sözlerine ekledi.
Bakan Eroğlu buranın ardından programına Ak Parti Afyonkarahisar İl Başkanlığını ziyaret ederek devam etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.