Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Eroğlu: “Bu Yaz Hiçbir Şehrimizde Su Sıkıntısı Yaşamayacağız, Barajlar Dolu”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu yaz Türkiye’nin hiçbir şehrinde su sıkıntısı yaşanmayacağını ve barajların dolu olduğunu söyledi.Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bir dizi ziyaretler için Manisa’ya geldi. Bakan...

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2016 20:47
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2016 20:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu yaz Türkiye’nin hiçbir şehrinde su sıkıntısı yaşanmayacağını ve barajların dolu olduğunu söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bir dizi ziyaretler için Manisa’ya geldi. Bakan Eroğlu ilk ziyaretini Manisa Valiliğine gerçekleştirdi. Valilik önünde Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve partililer tarafından karşılan Bakan Eroğlu valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Manisa Valiliği Brifing Salonunda basın açıklaması düzenledi.
Açıklamasına 13 Mayıs 2014 yılında Soma ilçesinde yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasını hatırlatarak başlayan Bakan Eroğlu, “İki yıl önce Soma facisını yaşamıştık yarın da onun yıldönümü. Ben orada hayatlarını kaybedenlere Allah’tan gani gani rahmet niyaz ediyorum. Hakikaten hepimizin yüreğini yaktı. Geride kalan aileler başta olmak üzere ve milletimize yeniden başsağlığı diliyorum. Allah böyle acıları bir daha bize göstermesin. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.
Manisa’nın kendileri için çok önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “Ben de bu bölgenin bir evladı olarak Manisa’ya elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. Gururla ifade ediyorum. Manisa’ya en çok yatırım yapan bakan olmanın şerefi bizde Allah’a şükür. Özellikle şunu ifade edeyim. Yaptıklarımız yeterli değil. Manisa toprağı çok mümbit, çok sayıda baraj, gölet, sulama tesisi yapacağız ve ormancılık faaliyetlerini hatta ormanları vatandaşların, özellikle orman köylülerinin şuanda mahalle tabi, orman mahallelerindeki vatandaşlarımızın kalkınması için bir lokomotif olarak kullanacağız. Bu konuda da bildiğiniz gibi hükümet de bu konuda bir eylem planı hazırlandı ve 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman alanını kuracağız en çokta tabi Manisa’daki orman mahalleleri istifade edecek” diye konuştu.
MANİSA’YA 635 MİLYON YATIRIM
2014-2015 yıllarında Manisa’ya 48 müjde verdiğini hatırlatan Bakan Eroğlu şunları söyledi:
“Buraya en çok gelen bakan olarak daha doğrusu Manisa’nın hizmetkarı olarak bundan gurur duyuyorum. 48 müjde. Bu sefer de elimiz boş gelmedik. 25 tane müjde, 232 milyon TL’lik bir müjde ile geldik. Bu müjdelerle beraber 73 müjde oluyor ve 635 milyon TL’lik bir yatırım yapıyoruz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.”
GEDİZ’İN SU KALİTESİ DÜZELİYOR
Ege Bölgesinin ve Türkiye’nin en önemli nehirlerinden biri olan ve yaşanan kirlilik nedeniyle yıllardır çalışma yapılan Gediz Nehriyle ilgili açıklamada bulunan Bakan Eroğlu şunları belirtti:
“İki tane problem kaldı. Onlar tamamlanınca atık su girişi de olmayacak. Sanayi çok sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Şuanda su kalitesinde de belirgin bir iyileşme var eskiye göre bakarsak. Su Yönetimi Genel Müdürümüz bunu takip ediyor. Kirlilikte çok önemli bir azalma var yeterli mi değil. Ama inşallah Manisa ve Turgutlu’nun atık su arıtma tesisleri tamamlanırsa ve sanayimiz de kontrol altına alınırsa ki onlara inşaat edenlere süre veriyoruz inşaata başlamayanları kapatıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak vazifemizi yaptık. Ben bunu yapmayan belediyenin ya gelir bize müracaat eder biz yaparız, müracaat etmez ve yapmazsa belediyemize ceza veririz. Bu problem değil. Oturduk anlaştık, iki yıl içinde Manisa Büyükşehir Belediyesinin atık su tesisi yapılacak ben de kontrol ediyorum. Temeli attık, İller Bankası her türlü desteği veriyor. Turgutlu’nun durumu belli inşaat devam ediyor. Başka diğer yerlerin hepsi atık sularını tamamladı hatta ben Çevre Orman Bakanıyken büyük destek verdim. Yüzde 45’e kadar destek verdim. Projelerini yaptık ama o iki tane büyük atık su arıtma tesisini onlar biz yapacağız dedikleri için biraz gecikti. Yoksa bize verseydi biz çoktan yapardık.”
“HİÇBİR ŞEHİRDE SU SIKINTISI YAŞATMADIK”
Bakan Eroğlu, bir gazetecinin bu yaz su sıkıntısı çekilip çekilmeyeceği sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Bizim dönemimizde bakın ben 2003 yılından bu yana ya DSİ’den sorumlu ya da bakanım. O günden bugüne hiçbir şehirde su sıkıntısı yaşatmadık. 2007 yılında Ankara’da ve İzmir’de bir sıkıntı söz konusuydu Allah’a şükür çözdük. 2014 yılında özellikle Bursa, Kocaeli, İstanbul’da Marmara Bölgesinde bir sıkıntı söz konusuydu onu bizim B planımızla çözdük. Yani şuanda bütün şehirlerin 2042 yılına, 2060 yılına kadar projeleri tamam. Dolayısıyla bir sıkıntı yok. En büyük sıkıntı İzmir’deydi. Arsenik problemi. Onunda yatırımlarını yaptık bu sene bir problem yok. 2 metre eninde 115 kilometre uzunluğunda dev bir isale hattını biz yaptık. Buca’da daha hızlı gitsin diye dağın altından muhteşem bir tünel 3 metre çapında, 1900 metre uzunluğunda dev bir tünel de bitiyor. O bizim uhdemizde değildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi dedi ki ‘Biz yapamıyoruz siz yapar mısınız?’ dedi bizde tamam yaparız dedik. Hiçbir ayrımcılık yapmıyoruz. Hatta pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz İzmir’e. Yanlış anlaşılmasın çünkü İzmir’deki vatandaşı cezalandırmak olabilir mi? Dolayısıyla biz şuanda 504 milyon TL İzmir susuz kalmasın diye sadece bizim bakanlık yatırım yaptı. Dolayısıyla hiçbir şehirde su sıkıntısı yoktur, barajlarımız doludur. İzmir’de yüzde 78,5 dolu şuanda. Bursa’da yüzde 99, İstanbul’da yüzde 82 dolu. Büyükşehirlerimizde problem yok.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.