Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Elitaş: "İnovasyon Türkiye’nin Kalkınma Meselesidir"

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 21. yüzyılda inovasyon yapanların inovasyon yapamayanları yöneteceğini ve milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılacak olan payın artırılacağını belirterek, "Türkiye’nin gelecekte büyümesi, inovasyon kapasitesine...

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 21. yüzyılda inovasyon yapanların inovasyon yapamayanları yöneteceğini ve milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılacak olan payın artırılacağını belirterek, "Türkiye’nin gelecekte büyümesi, inovasyon kapasitesine dayanır. Bu nedenle inovasyon Türkiye’nin kalkınma meselesidir. İnovasyon memleket meselesidir" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı katkılarıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İzmir’de başladı. Yenilikçiliğin Türkiye çapına yayılması ve yüksek katma değerli üretimi teşvik etmek için düzenlenen etkinliğin açılışına Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir’deki borsa ve oda başkanları ile üniversitelerin yöneticileri katıldı. İki gün sürecek etkinliğe, yurtdışından ve Türkiye’den davet edilen birçok uzman, konuşmacı ve panelist katılacak, çeşitli atölye çalışmalarıyla inovasyon kültürünü anlatılacak.
İŞ DÜNYASI VE ÜNİVERSİTELERE ÇAĞRI
İzmir Swissotel Büyük Efes’te gerçekleşen açılışta konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, gelişmeyi hayata geçirmek için farklı desteklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Gençlerin zihnindeki prıltıyı somut hale dönüştürmek için somut değer ortaya çıkarmak gerektiğini dile getiren Elitaş, "Bu yüzden iş alemine görev düşüyor. Gençlerin verdiği emeği hayata dönüştürmek için iş dünyasının da gençler kadar özen göstermesi gerekiyor. Aynı şekilde gençlerin pırıltılı fikirlerini, gayretlerini üniversite camiasının da dikkate alıp ileriye götürmesi gerekiyor. Devlete de önemli görevler düşüyor. İşadamı ve gençlerin buluşmasında ortaya çıkacak engelleri ve sorunları ortadan kaldırmak da hükümetlerin görevidir. Biz bir ve birlik olursak sorunları aşmamamız için herhangi bir sebep yoktur" dedi.
"İNOVASYON MEMLEKET MESELESİDİR"
Dünya tarihinde savaşlardan ticarete, eğitimden sağlığa her alanda yeni fikirlerin tarihe güç verildiğini belirten Bakan Elitaş, "Her tasarımcının kafasında maden yatakları vardır. Genç yaratıcı beyinler rastlantıların bol olduğu hayallerle doludur. Yeni bir şey söyleyenler hayata asla bir kalıpla bakmazlar. Hiçbir devlet halk iki şeye tekeline sahip değildir; cesaret ve yeni fikirler. Bu iki faktör tüm milletin gelişmesi için kullanılması gereken güçtür. Öngörü, hayalgücü ve zeka, çöküşlerin ve yükselişlerin belirleyicisi olacaktır. Bu yüzden inovasyon çok önemlidir. 19. yüzyılda teknolojinin ekonomileri inşa ettiği, tasarım ve markalaşmanın ekonomik güç de devreye girdiğini gördük. 21. yüzyılda kendini yenileyenler, inovasyon yapanlar, inovasyon yapamayanları yönetecektir. Türkiye’nin gelecekte büyümesi inovasyon kapasite dayanır. Bu nedenle inovasyon Türkiye’nin kalkınma meselesidir. İnovasyon memleket meselesidir. Bazılarının dediği gibi sadece para harcayarak inovasyon yapılmıyor" ifadelerini kullandı.
"MİLLİ GELİRDEN AYRILAN PAY ARTACAK"
Türkiye’nin sanayileşme sürecinde büyük çaba harcadığını belirten Bakan Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son 24 çeyrekte ortalama 5.1 büyüme hızını yakalayan bir ekonomimiz var. Hükümetimiz inovasyon konusunda da gözüpek adımlar atmaya devam ediyor. Vizyonumuz bu konuda özel sektörümüzün öncü olmasıdır. 2002’de Ar-Ge’ye ayrılan pay 10 binde 53 iken, özel sektörümüzün Ar-Ge’den aldığı pay yüzde 15’tir. Geçen zaman içinde milli gelir üç katına çıkarken, 2014 yılında Ar-Ge’ye ayrılan pay yüzde 1 olmuş ve artmıştır. Özel sektörün de Ar-Ge harcamalarından aldığı pay yüzde 50’ye yaklaşmıştır. Orta vadeli hedefimiz Ar-Ge harcamalarının milli gelirden aldığı payı yüzde 3 seviyelere, özel sektörün de yüzde 70’lere yükseltmek olacaktır."
"HAYAL EDİN, CESUR OLUN"
Yeni ufuklar için yeni hayallere ve hayallerin uygulamaya geçmesine ihtiyaç olduğunu dile getiren Bakan Elitaş, inovasyonun beşikten mezara alışkanlık haline gelmesi gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı olarak dünya markası oluşturmak isteyen tüm girişimcilerin sonuna kadar yanında olacaklarını vurgulayan Bakan Mustafa Elitaş, "Bu anlamda hali hazırda yürütülen tasarım destekleri yanında yeni destekler için çalışmalarımız devam ediyor. Gençlerimize ve sanayilerimize seslenmek istiyorum; hayal edin, cesur olun. Hayallerinizin peşini bırakmayanlardan olun" ifadelerini kullandı.
"PATENTLİ ÜRÜNLERİN ARTMASI İHRACATI DEĞERLERİNİ ARTIRACAK"
İzmir’in beşeri sermayesi sayesinde yenilikçi fikirleri yeşerteceğine inancının tam olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Elitaş, İzmir’den geçtiğimiz yıl 289 patent başvurusu yaptığını, İstanbul’dan sonra bu rakamla ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, patentli ürünlerin artmasının ihracat değerlerini daha da yukarıya çıkmasını sağlayacağının altını çizdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye’nin inovasyonda dünya markası olmamasının büyük eksiklik olduğunu belirtti.
İKİ GÜN SÜRECEK
Etkinlikte iki gün boyunca İnovasyonun Sınırsızlık Masalı, Globalde İz Bırakan Türkler, Çevrenin Sesine İnovasyonla Kulak Ver, Markanın Kendisi Bir İnovasyon,Çocuğun Hayal Gücü, İnovasyonun Gerçek Gücü, Evrensel Dili Olan Bir Marka Yaratmak,Tasarımı Markalaştıranlar, Girişimciliğin Şifreleri Çözülüyor, Sıra Dışı Kadınlar, Globalleşen Türk Mutfağı temalı konferans ve paneller düzenlenecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.