Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çelik’ten “Süt Ve ET” Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Süt Konseyi’nin 2014 yılında bir kararı var, sütün 1.15 kuruştan alınması ile ilgili. Son dönemlerde çeşitli aracılar ile sütün 90 kuruş ile 1 lira arasında alındığı şeklinde...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Süt Konseyi’nin 2014 yılında bir kararı var, sütün 1.15 kuruştan alınması ile ilgili. Son dönemlerde çeşitli aracılar ile sütün 90 kuruş ile 1 lira arasında alındığı şeklinde bilgiler gelmeye başladı. Süt tozuna dönüştürme ile ilgili günlük verdiğimiz kota bin 634 ton süt alımı şeklindeydi. Bunun çok altında bir alım gerçekleşti” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu üyeleriyle toplantı gerçekleştirdi. Bakan Çelik, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından süt alımlarına yapılan müdahalelerin sonuçlarının sorulması üzerine Çelik, “Süt Konseyi’nin 2014 yılında bir kararı var, sütün 1.15 kuruştan alınması ile ilgili. Son dönemlerde çeşitli aracılar ile sütün 90 kuruş ile 1 lira arasında alındığı şeklinde bilgiler gelmeye başladı. Sanayicilerin bizden ne talep ettiklerini kendileri ile görüştük. Sütün süt tozuna dönüştürülmesi ile ilgili destek istediler, biz de desteği verdik. Daha sonra ıslak ürünler ile ilgili destek istediler, aynı desteği ona da verdik. Ama yine gördük ki ücretlerde üreticiyi mağdur edecek bir yaklaşım var. Bunun için ESK ilk kez devreye girmiş oldu. Akdeniz, İç Anadolu ve Ege’de olmak üzere süt alımlarını, süt tozuna dönüştürme adına ilgili iş yerleri ile antlaşmaları sağladık ve şuan itibari ile günlük verdiğimiz kota bin 634 ton süt alımı şeklinde idi. Bunun çok altında bir alım gerçekleştiğini söyleyebilirim. Fiyatlar 1.15 liraya doğru çıktı. Biz bu alımları sürdüreceğiz” cevabını verdi.
ESK’nın nisan ayında gerçekleştireceği et alım ihalesi ile ilgili soru üzerine Bakan Çelik, Bosna’dan nisan ayında alınacak olan kırmızı etle ilgili bir ihalenin söz konusu olduğunu söyleyerek, “ESK önümüzdeki günlerde bu konuyu daha derli toplu açıklayacak. Yurt dışından canlı hayvanın getirilmesi ile ilgili yetki alma konusunda çalışmalarımız var. O netleşince canlı hayvanın yurt dışından besi amaçlı getirilmesi konusunda görevi ESK’ya vermeyi düşünüyoruz. Ülke içindeki talepler ESK tarafından alınacak ve canlı hayvan ülkemize getirilmiş olunacaktır. Bu dışarıdaki rekabeti düşürücü olacak ve lehimize dönüştürecek bir adım. Tarım Kredi Kooperatifi’nin de özellikle hayvancılık alanıyla ilgili önemli çalışmaları var, bunları birleştireceğiz. Köye dönüşte Tarım Kredi’nin potansiyelini, Bakanlığın potansiyelini, Ziraat Bankası’nın imkanlarını buluşturup hem hayvancılığın hem köye dönüşün hızlandırılması konusunda güzel bir birliktelik oluşacak” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.