Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çelik: “Türkiye’yi eleştirmek ile Türkiye karşıtlığı arasına bir mesafe koymak gerekir”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin Avrupalı dostlarından yeteri kadar destek göremediğini belirterek, Türkiye’yi eleştirmek ile Türkiye karşıtlığı arasına mesafe koymak...

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2016 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2016 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin Avrupalı dostlarından yeteri kadar destek göremediğini belirterek, Türkiye’yi eleştirmek ile Türkiye karşıtlığı arasına mesafe koymak gerektiğini söyledi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thornbjorn Jagland’ı kabul etti. Kabul esnasında açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, Jagland’ın güçlü bir şekilde darbe girişimine karşı çıktığını söyledi. Türkiye’nin AB’deki dostlarından da benzer yaklaşımı beklediğini fakat bu konuda yeterince bir yaklaşım gösterilmediğini belirten Bakan Çelik, “Bugün bir AB ülkesinin başbakanı Türkiye ile müzakerelerin sona erdirilmesine dönük bir girişimde bulunacağına yönelik bir açıklamada bulunmuş, Türkiye’nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinin diplomatik bir kurgu olduğunu söylemiş. Bu yaklaşımların Avrupa’daki aşırı sağın yaklaşımları ile yakın benzerlik göstermesini son derece rahatsız edici buluyorum. Paylaştığımız değerler açısından, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti konusunda daha çok dayanışma göstermeliyiz. Türkiye, AB Konseyi’nin bir üyesidir, AB’ye tam üyelik müzakereleri yürüten bir ülkedir. Son girişimde de görülmüştür ki Türk halkı demokrasinin tüm değerleri ve kurumlarına sahip çıkan yüksek bir demokratik bilince sahiptir. Bunun alkışlanması gerekir. Herkesin herkese karşı eleştirileri olabilir ama Türkiye’yi eleştirmek ile Türkiye karşıtlığı arasına bir mesafe koymak gerekir. Aksi taktirde Türkiyefobia, İslamafobi gibi zararlı dalgalara karşı koyamayız. Bunların kökeninde Eurofobia vardır, aslında Avrupa değerlerine düşmanlık vardır. Darbe girişiminden sonra Türkiye ile Avrupa arasında daha güçlü bir dayanışma içinde olmamız gerekiyor, yeni sayfalar açmamız gerekiyor” dedi.
Avrupa Konseyi’nde paylaşılan değerlerin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Çelik, “Darbelere en etkili ilaç ve savunma demokrasiyi, insan haklarını ve hukuk devleti değerlerini daha çok geliştirmektir. Türk halkı bu değerlere verdiği önemi göstermiştir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.