Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çelik: "Sınırlar dışındaki bataklık devam ettiği sürece terörist üremeye devam edecek"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sınırlar dışındaki bataklık devam ettiği sürece terörist üremeye devam edecek. Oradaki ülkelerin toprak bütünlüğünü dikkate alarak oralarda istikrarı sağlamak bu işin ilacıdır. Uzaktan...

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2016 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2016 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sınırlar dışındaki bataklık devam ettiği sürece terörist üremeye devam edecek. Oradaki ülkelerin toprak bütünlüğünü dikkate alarak oralarda istikrarı sağlamak bu işin ilacıdır. Uzaktan konuşmak çok kolay. Ama bugün bizzat Gaziantep ve Van’da yaşanan olayları yaşamak daha farklı" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Expo 2016 Antalya’da Almanya Federal Cumhuriyeti Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt ile bir araya geldi. Bakan Çelik ve Schmidt VIP salonda karşılıklı bir görüşme gerçekleştirdi. Alman Bakan Schmidt’in yakasındaki Türk ve Alman bayraklarından oluşan rozet dikkat çekti.
Alman Bakan: "Terörle ortak mücadele edilmeli"
Gaziantep’te canlı bomba eyleminin ardından 3 polisin şehit olması ve Van Erciş Belediye Meclis Üyesi Mehmet Şerif Doğu’nun PKK’lar tarafından silahlı saldırı sonrası hayatını kaybetmesi üzerinden PKK’nın siyasileri de hedef almasını nasıl değerlendirdiği sorulan Alman Bakan Schmidt, ’korkunç’ olarak nitelediği olayları kınadıklarını belirterek şöyle konuştu:
"Elbette bu tür korkunç olayları kınıyoruz ve büyük bir üzüntü duyuyoruz. Ailelerine baş sağlığı diliyorum. Gaziantep’i daha önce ziyaret ettim. Alman Başbakanı Angela Merkel’de daha önceleri Gaziantep’e gitti. Bu temaslarımız ışığında tekrar bu olaylar nedeniyle yaşanan acıları paylaşıyoruz. Terör, ortak mücadele etmemiz gereken bir husus. PKK Almanya’da bir terör örgütü olarak kabul edilmiştir. Bu tür olayları engellemek için elimizden geleni yapmak zorundayız. Meydana gelen saldırıları da açıklığa kavuşturmak için tüm çabaları harcamalıyız. Alman vatandaşları da bir saldırıda hayatını kaybetti Türkiye’de. Almanya’da geçen hafta içinde IŞİD tarafından hazırlanan bir saldırı önlenebildi. Bu sanırım uluslararası işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu göstergesidir" dedi.
"Sınırlar dışındaki bataklık devam ettiği sürece terörist üremeye devam edecek"
Bakan Çelik ise dünya kamuoyunun ağırlıklı olarak Irak ve Suriye’deki yaşanan olaylarla ilgilendiğinden yakındı. Türkiye’de 30 yıldır devam eden bir terörle mücadelenin olduğunu belirten Bakan Çelik, "Dünya kamuoyu ağırlıklı olarak Irak ve Suriye’de yaşanan terör olayları ile ilgileniyor. Ama Türkiye 30 yılı aşkındır kendi içinde terörle bir mücadele veriyor. Terörden dolayı çok ciddi kayıplar verdi. Gaziantep ve Van’da meydana gelen olaylarda yeni şehitlerimiz ortaya çıktı. Allah’tan rahmet diliyorum. Sınırlarımızın dışındaki bu bataklığı sürdürdüğünüz sürece takdir edersiniz ki buradan terör ve terörist üremeye devam edecektir. Oradaki ülkelerin toprak bütünlüğünü dikkate alarak oralarda istikrarı sağlamak bu işin ilacıdır. Eğer dünya bu istikamette bir çalışma ortaya koymayacaksa 100 yıl önce gibi masa başında cetvel alıp taksimatların peşinde gidecekse bu sorunların daha da büyüyeceğini görmek için kahin olmaya gerek yok" dedi.
"Uzaktan konuşmak kolay"
Sınır dışında Suriye bölgesinde yaşayan insanların demografik özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Bakan Çelik, Kobani’de yaşayanların büyük bölümünün Kürt, Tel Abyad’da yaşanların ise Arap olduğunu vurguladı. Bu yapıların dikkate alınmadan şerit oluşturmanın yeni sorunları ortaya çıkaracağını ifade eden Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yapılar dikkate alınmadan bir şerit oluşturulmaya çalışılırsanız var olan sorunlara yeni sorunlar katıyorsunuz demektir. Bunda da en büyük zararı Türkiye görecektir, Türkiye görmektedir. Teröristin seni beni olmaz. Hep birlikte karşısında durmamız lazım. Oradaki operasyonların dikkatlice yapılması lazım. Oradaki insanların rahatsız olması demek daha büyük kaosların yaşanmasının nedenidir ki. Bundan Avrupa ve Amerika’dan çok Türkiye zarar görmektedir. Uzaktan konuşmak çok kolay. Ama bugün bizzat Gaziantep ve Van’da yaşanan olayları yaşamak daha farklı" dedi.
Bakan Çelik ve Alman Bakan Schmidt, açıklamanın ardından karşılıklı olarak hediye takdim etti. Schmidt, Expo ziyaretiyle ilgi hatıra defterini de imzaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.