Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çavuşoğlu’ndan ’Tampon Ülke’ Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Muhalefet maalesef tamamen eleştirmek için birçok şey ortaya koyuyor, bunların hiçbir geçerliliği yok. Türkiye tampon bir ülke olmayacak" dedi.Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TGRT Haber Ankara Temsilcisi...

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Muhalefet maalesef tamamen eleştirmek için birçok şey ortaya koyuyor, bunların hiçbir geçerliliği yok. Türkiye tampon bir ülke olmayacak" dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Rusya’nın Suriye’den çekildiği yönündeki açıklamalarının ne kadar doğru olduğunun yanısıra Türkiye-Rusya ilişkilerine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Rusya bazı uçaklarını geri çekti ama iki tane üssü kurdu ve orada duruyor, Rusya’nın füzeleri Suriye’de. Umarım Rusya Suriye’nin geleceği için sorumlu bir davranış içinde olur, muhalefeti hedef almaz, DAEŞ’i hedef alır. Şimdi çatışmaların durdurulması, insani yardımların ulaştırılması için bir fırsat doğdu. Rejim burada maalesef yardımcı olmuyor, engelleme yapıyor" dedi.
"RUSYA ALDIĞI TEDBİRLERLE ESASEN KENDİ HALKINI CEZALANDIRDI"
Rusya ile olan uçak krizi hakkında değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, bu konuda suçluluk psikolojisi içine girmediklerini belirtti. Angajman kurallarının belli olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bizim tutumumuz belli, Rusya’nın tutumu belli. Biz Rusya’ya karşı hiçbir tedbir almadık, hiçbir adım atmadık. Siyasi olsun, ekonomik olsun, insanlara yönelik olsun şimdi biraz daha normalleşti durumlar. Rusya eskisine göre daha sakin ama olumlu bir adım da atmış değil. Esasen aldığı tedbirlerle de kendi halkını cezalandırdı. Devletler arasında bu tür şeyler olabilir, zamanında Rusya’da uçak düşürdü ama Rusya’nın şunu anlaması lazım. ’Başka ülkelerin egemenlik sahasına istediğim zaman girerim, çıkarım kimse de bana karışamaz, benim füzem var, benim çok uçağım var’ anlayışı çok yanlış bir anlayış" diye konuştu.
"HİÇBİR ZAMAN İRAN’IN KARŞISINA OLMADIK"
"İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Nisan ayında Türkiye’ye ziyareti bekleniyor. İran ile Suriye konusunda farklı düşünüyoruz. İran ile son durum nedir?" şeklindeki soru üzerine Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:
"Cevat Zarif İstanbul’da basın toplantısında da söyledi, tüm görüşmelerde de söyledi, ’Tüm dünyanın sırt çevirdiği, yaptırımlar uyguladığı bir dönemde Türkiye yanımızda oldu.’ Bu doğru, biz hiçbir zaman İran’ın karşısında olmadık ama İran’ın yanlış politikalarının karşısındayız. Suriye, Irak, hatta Yemen’de bunlar yanlış. Özellikle mezhepçiliğe karşıyız biz, bunu çok tehlikeli görüyoruz. Suriye konusunda, Irak konusunda biz İran ile farklı cephelerde demeyeyim de tutumlarımız farklı oldu. İran’ın yüzüne söyledik bunu. Ama şimdi geldiğimiz noktada bu Suriye’deki mevcut ortamdan da faydalanarak Suriye’nin birlik beraberliği için herkesin katkı sağlaması lazım ama en başta İran ve Rusya’nın. Suriye’nin toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü konusunda İran ile Türkiye’nin görüşlerinde bir farklılık yok. Son zamanlarda PYD, YPG terör örgütlerinin açıklamaları var. Bunların hiçbir geçerliliği yoktur. İran bir şeyin farkında, PKK terör örgütü Suriye’de PYD, YPG’dir, Türkiye’de PKK’dır, İran’da da PEJAK’tır. Bugün Türkiye’yi hedef alıyorsa yarın İran’ı hedef alacaktır. Bize karşı PKK’yı kullananlar çok kolay bir şekilde İran’a karşılık PEJAK’ı kullanacaktır. İran bunun farkında, dolayısıyla bugüne kadar terör ile mücadele de sesini fazla çıkarmıyordu ama son süreçte bir kere daha gördü ve bu konuda Türkiye ile her türlü işbirliği yapmaya hazır olduğunu da söylediler. Bizim beklentimiz samimiyet. Sadece sözle değil uygulamada bunu görmek isteriz. İranlı vatandaşları da İstanbul’daki terör saldırısında kaybettik. Terörün ne zaman kimi hedef alacağı belli olmaz. Bunu hepimiz söylüyoruz. Terör örgütlerinin insanlık dışı saldırılarında bunu tekrardan gördük."
"TÜRKİYE TAMPON BÖLGE OLMAYACAK"
Bakan Çavuşoğlu, muhalefetin "Türkiye tampon bölgeye çevrildi, bu anlaşma uygulanamaz" yönündeki eleştirilerine ise "Muhalefet maalesef tamamen eleştirmek için birçok şey ortaya koyuyor, bunların hiçbir geçerliliği yok. Türkiye bir kere tampon bölge bir ülke olmayacak. Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçen Suriye dışındaki üçüncü ülke vatandaşlarını biz zaten geri alacağız, bizden gittiği ispatlanırsa. Burada önemli olan kaçak göçün engellenmesi. Kaçak göç devam ettiği sürece Türkiye transit bir ülke olacak. Dolayısıyla bunun önüne geçmemiz lazım. O zaman düzenli göçü teşvik etmemiz lazım. Kaçak olarak gidenleri geri alacağız, aynı sayıda Suriyeliyi aynı gün AB’ye vereceğiz ve bu konuda AB’nin bir seçme hakkı yok. Şu anda AB’ye gönderilecek 25 bin kişi belirlendi. Gelen insanları da kamplara koyacağız tekrardan kaçmasını engellemek için. Bu üçüncü ülke vatandaşlarını geçici olarak Türkiye’de barındıracağız. Diyelim ki Türkiye 20 tane kişi aldı. 20 kişiyi direk gönderecek Avrupa’ya dolayısıyla hiçbir artma olmayacak. Bu 20 kişi arasında Suriyeli de var üçüncü dünya ülkesi vatandaşları da" sözleriyle yanıt verdi.
"NİSAN SONU İTİBARIYLA KRİTERLERİ YERİNE GETİRMEMİZ GEREKİYOR"
Vize takviminin yetişmesi için Türkiye’nin bu şartları yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Eğer biz AB’ye üye olmak istiyoruz, şartları var yerine getiriyoruz. Karşılığında AB samimi davranmıyor, çifte standart oluyor onlar başka ama biz şuan da vatandaşlarımızın AB’ye vizesiz seyahat etmesini istiyoruz. Ekim’den bu uygulamanın, antlaşmanın uygulamasının Haziran’a alınmasını biz önerdik, AB önermedi. AB’nin bir karar verme süreci var. 4 Mayıs itibarıyla komisyonun konseye rapor vermesi lazım. Bu şartlar yerine geldi diye. Konsey karar alacak, AB Parlamentosu karar alacak, bazı ülkeler kendi ulusal meclislerin de karar alacak bu da Haziran sonuna ancak yetişir. Bizim de bu 4 Mayıs’ta raporun girebilmesi için Nisan sonu itibarıyla bu kriterleri yerine getirmemiz lazım. Bunu yerine getirebiliriz ve 9 tane yasa tasarısı var. Bunların geçmesi lazım. Biz inşallah muhalefet engellemezse bu yasaları Nisan sonuna tüm bu kriterleri yerine getireceğiz. Biz bunu enine boyuna konuştuk. Bu kararlılık var."
"İNSANİ YARDIMLAR KONUSUNDA REJİMİN ENGELLERİ VAR"
"Suriye Halep koridoru açık mı? İnsani yardım ulaşabiliyor mu?" sorusuna yanıt veren Çavuşoğlu, "Rejimin maalesef burada engellemeleri var. İnsani yardımlar mümkün olduğu kadar buralara ulaştırılmaya çalışılıyor. Tam istediğimiz durumda değil ama şuan idare ediyor. Cenevre’de üç şey önemli; bir rejimin ve Rusya’nın saldırılarının durdurulması, iki insani yardımların devam etmesi, üç rejimin müzakerelere hazır olmasıdır. Muhalefet olgun önerileri ile müzakerelere hazır. Şuanda müzakerelerin sonuç vermesi ve devam etmesi rejimin müzakere heyetinin tutumuna bağlı, şuan da o olgunluğu göstermiyorlar" dedi.
"AB’NİN DIŞINDA ABD DE YPG’NİN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRMEYE BAŞLADI"
Çavuşoğlu, "ABD, PYD VE YPG ile ilgili tornistan yaptı mı size göre?" sorusu üzerine şöyle konuştu:
"AB’nin dışında ABD de YPG’nin gerçek yüzünü görmeye başladı. YPG ılımlı muhalefete saldırıyor. Terör örgütüne güvenilmez. Salim Müslim Kandil’den nasıl çağrıldı? Esad tarafından çağrıldı. Oradaki ideolojik olarak PKK ile aynı çizgide olan Kürt unsurları örgütleyip Türkiye’ye ve içeride de ılımlı muhalefete yönelik saldırıları düzenlesin diye Salim Müslim’i Esad Kandil’den çağırdı. Böyle bir terör örgütüne güven olmaz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.