Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Çavuşoğlu: “Halkımız meydanlara çıkarak adeta darbeye bir darbe yaptı”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz FETÖ’nün elebaşını Türkiye’ye getirmek istiyoruz. ABD’den isteğimiz son derece yalın ve basit. İş birliğimizin somut sonuçlarının alınması gerekiyor. ABD’den olumlu netice alacağımızı...

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2016 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2016 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz FETÖ’nün elebaşını Türkiye’ye getirmek istiyoruz. ABD’den isteğimiz son derece yalın ve basit. İş birliğimizin somut sonuçlarının alınması gerekiyor. ABD’den olumlu netice alacağımızı umuyoruz. Bu darbe girişimine liderlik yapan çetenin elebaşının başka bir yere kaçmasına müsaade etmemeleri gerekiyor. Gerekli tedbirleri almaları gerekiyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir televizyon programında 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin saldırıları değerlendirdi. Bakan Çavuşoğlu, o gece Samsun’da olduğunu ve darbe girişimi olduğunu öğrenince sosyal medya hesabından ve televizyon kanallarından açıklama yaptıklarını belirterek, “Halkımızla beraber sabaha kadar Samsun’da meydandaydık. Sabah Ankara’ya doğru hareket ettik. Darbeye karşı milletimizle beraber topyekün karşı durduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, Sayın Başbakanımızın açıklamaları halkımıza daha da cesaret verdi. Halkımız meydanlara çıkarak adeta darbeye bir darbe yaptı. Milletimize, polisimize, darbeye karşı olan askerlerimize teşekkür ederiz. 248 şehidimiz var. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.
“Polis teşkilatından bu hainleri temizlememiş olsaydık sonuç farklı olabilirdi”
FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’in iadesi ile ilgili açıklama yapan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’i biz ABD’den çok önce istedik. 17-25 Aralık darbe girişiminden sonra istedik. 17-25 Aralık darbe girişimini de polis ve yargının içindeki bu terör örgütüne mensup kişiler gerçekleştirmek istedi. Bu polis teşkilatımızı epeyce temizledik. Eğer biz polis teşkilatından bu hainleri temizlememiş olsaydık sonuç farklı olabilirdi. O zamanlar tüm bu gelişmeleri ortaya koyarak biz bu şahsı istedik. Bununla ilgili gerekli bilgi ve belgeleri topluyoruz. Tüm belgeleri ABD’ye ulaştırıyoruz. Yeni darbe girişimi ile ilgili belgeleri de hazırlıyoruz. Bunları da ulaştıracağız. Resmi yollardan da isteyeceğiz. Bizim iade konusunda iş birliğimiz var. ABD’de başka ülkelerden veya başka terörle iç içe olan gruplardan da bu tür talepleri olmuştur. Bu taleplerde bulunurken hiçbir zaman alın size mahkeme kararları, deliller dememiştir. Bu konuda müttefikimizin bizimle yakın iş birliği içerisinde olması gerekiyor. Bu konuda bir komisyon kurulması önerileri de var. Bize iade edilmesi gerekiyor. Herhangi bir ülkeye kaçmasına izin verilmemesi gerekiyor. Her şeyi iki müttefik gibi konuşmamız gerekiyor. Türkiye’de şu anda bir Amerika karşıtlığı var. Haklı olduğumuz durumda eleştiriyse eleştiriyi yapmamız gerekiyor. Art niyetli eleştirileri hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Bizim de eleştiri hakkımız olduğunu bilmeliler.”
“ABD’den olumlu netice alacağımızı umuyoruz”
Bazı Batı medyasının darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı üzüntü duyduklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Değişik makaleleri ön plana çıkartarak Türk milletine hakaret edenler var. Darbe girişiminin başarısız olmasına üzülüyorlar, Türk milletinin dirayetini gördükleri için de kıskanıyorlar. Türk milletinin ne kadar büyük bir millet olduğunu bir kere daha gördük, böyle bir milleti temsil ettiğiniz için şanslısınız diyenler de var. Biz FETÖ’nün elebaşını Türkiye’ye getirmek istiyoruz. ABD’den isteğimiz son derece yalın ve basit. İş birliğimizin somut sonuçlarının alınması gerekiyor. Biz ABD’den olumlu netice alacağımızı umuyoruz. Bu darbe girişimine liderlik yapan çetenin elebaşının başka bir yere kaçmasına müsaade etmemeleri gerekiyor. Gerekli tedbirleri almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Yunanistan’a kaçanlar siyasi sığınma kapsamına giremezler”
Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Yunanistan’a kaçan askerler ile ilgili ise Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Onlara asker diyemeyiz. Türk askeri gidip böyle onursuz bir şekilde teslim olamaz. Onursuz bir şekilde ülkesinden kaçamaz. Bunlara Türk askeri diyemeyiz. Asker kıyafeti giymiş hainlerdir. Onları yakından takip ediyoruz. Mahkemenin bir ilk kararı var. Kaçak girdikleri için ceza aldılar. Bu hainler, acaba çocuklarına ne diyecek. Bu hainler maalesef milletimizin onurunu çiğnemişlerdir. Fare gibi gidip oraya sığındılar. Mahkeme, kaçak girmeden dolayı ceza verdi. Bizim iade talebimizi değerlendirecek. Onların sınır dışı edilmesi talebinde bulunduk. Bu hainler siyasi sığınma talebinde bulundular. Darbe girişiminde bulunanlar, milletin iradesine kast edenler şimdi siyasi sığınma talebinde bulunuyorlar. Bunlar bu kapsama giremez. Uluslararası hukukta bu son derece nettir. Siyasi sığınma kapsamına giremezler. Yunan mahkeme ve makamları bizimle iş birliği yapmalı ve bu hainleri sınır dışı etmeli ve Türkiye’ye göndermelidirler.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.