Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Bozdağ’dan Kimlik Bilgilerinin Sızdırılmasında İlişkin Açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarıyla ilgili olarak, “Şuandaki ilk verilere baktığımızda CHP üzerinden bunun paylaşıldığına dair şeyler de var ama bunun net sonuçları...

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarıyla ilgili olarak, “Şuandaki ilk verilere baktığımızda CHP üzerinden bunun paylaşıldığına dair şeyler de var ama bunun net sonuçları adli tahkikat üzerinde ancak netleşebilecektir” dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile birlikte “Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk ve Kadın” konulu sempozyuma katıldı. Program sonrası Bakan Bozdağ, 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılması iddialarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. YSK’nın yasa gereği seçmenlere ait verileri siyasi partilere belli bir usulle verdiğini hatırlatan Bozdağ, “Bu uygulama 2008’den itibaren devam etmektedir. Ortaya çıkan bilgilere baktığımızda bunun 2009 yılı itibariyle seçmenler olduğunu gördük. Yani içinde çocuklar yok. Seçmen olmayan kişiler yok. Tamamen 1991 ve önceki doğumlara ait veriler olduğunu görüyoruz. Bunun YSK üzerinden veya bir parti üzerinden sızma ihtimalini ben görmüyorum. Çünkü bu ancak elle verilebilir işin doğrusu. Verilerin tamamı bir arada. YSK yasa gereği bunu seçime giren bütün partilere veriyor; sadece bir partiye değil. Bu partilerden kim üzerinden sızdığına ilişkin bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Zannedersem tarih yanlış olabilir ama CHP bu listeleri kendi sitesinde de yayınladığına dair veriler var, 2013 yılına ait. Farklı veriler ama bunların partiler üzerinden başka yerlere intikal ettiğine dair şuanda veriler var. Bununla ilgili adli soruşturma devam ediyor. Soruşturma sonucunda bu işin aslı ortaya çıkacaktır, hangi partiden, hangi yerden çıktığına ilişkin orada daha net sonuçları görme ihtimalimiz olacaktır. Şuandaki ilk verilere baktığımızda CHP üzerinden bunun paylaşıldığına dair şeyler de var ama bunun net sonuçları adli tahkikat üzerinde ancak netleşebilecektir” ifadelerini kullandı.
“SEÇMEN BİLGİLERİ ANONİMLEŞTİRİLECEK”
Seçim kanununda ve diğer kanunlarda yenileme çalışması yaptıklarını söyleyen Bozdağ, şunları kaydetti:
“Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun da, Siyasi Partiler Kanunu da, Milletvekili Seçimi Kanunu da bu çerçevede yenilecek kanunlardır. Bu olay da bize gösterdi ki; seçmenlere ilişkin verilerin bazı verileri saklayarak verme konusunda bir adım atmak lazım. Onun için önümüzdeki seçimlerde YSK, seçmenlere ait verileri şuanki şekliyle, bütün detayları vermesinin önüne geçilecek. Yasal düzenleme yapacağız. Bunun hazırlıkları da sürüyor. Seçmen listeleri yine partilere verecektir, sandık esaslı verecektir ancak bilgiler anonimleştirilecektir. Sadece isim, soy isim ve sandık numarası. Yani adrestir, doğum yeri, doğum tarihi gibi bilgiler verilmeyecektir. Bunlar seçmen bilgi kartlarında yer alacak, seçmenlere bu verilecektir ama siyasi partilere verilen listede isimler ve sandık numaraları olacak, onun dışında herhangi bir veri bulunmayacaktır. Şuanda bizim düşündüğümüz formül böyle bir formül. Yoksa siyasi partilere verileri hiç vermemek değil, dediğim usulde sandık ve seçmen isimlerini sadece vermeyi esas alan bir düzenleme hazırlığındayız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.