Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Bozdağ’dan Kılıçdaroğlu’nun Başkanlık Açıklamalarına Cevap

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemi ile ilgili "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz" sözlerine ilişkin, "Halk iradesiyle seçilmiş TBMM, Anayasa’ya göre başkanlık...

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2016 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2016 10:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemi ile ilgili "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz" sözlerine ilişkin, "Halk iradesiyle seçilmiş TBMM, Anayasa’ya göre başkanlık sistemini kabul etmesi halinde başkanlık Türkiye’ye Kılıçdaroğlu’na rağmen gelir. Başkanlık Türkiye’ye kanla değil, Türk milletinin iradesiyle gelecektir; anayasayla gelecektir. Geldiğinde de kan değil bayram olacaktır" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi Twitter adresinden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemi ile ilgili "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz" sözlerini değerlendirdi. Başkanlık sisteminin yasama ile yürütmenin birbirinden tam ayrı ve birbirine karşı tam bağımsız olduğu sistemin adı olduğunu belirten Bozdağ, "Başkanlık sisteminde yasama/yasama üyeleri, parlamenter sisteme göre daha kuvvetli, daha etkin ve daha bağımsızdır. Başkanlık sistemi, parlamenter sistemden daha güçlü ve daha etkin bir yasama denetimi sağlar. Kuvvetlerin ayrılığı ve bağımsızlığı tamdır. Başkanlık sisteminde yasama/yürütme seçimi ayrı ayrı yapılır. Parlamenter sistemde sadece yasama seçimi yapılır, yürütme seçimi yapılmaz. Başkanlık sisteminde yasama yetkisi ile yürütme yetki ve görevi doğrudan halk tarafından sandıkta verilir. Oysaki parlamenter sistemde yürütme yasamadan çıkar ve yasamanın güvenine dayanır" ifadelerini kullandı.
Bozdağ, açıklamasında şunları kaydetti:
"Ayrıca bir yürütme seçimi yapılmaz. Bu hakikate rağmen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı tek adamlık diye nitelendirmesi, bilgisizlik değilse başkanlığa bühtandır. Halk iradesiyle seçilmiş TBMM, Anayasa’ya göre başkanlık sistemini kabul etmesi halinde başkanlık Türkiye’ye Kılıçdaroğlu’na rağmen gelir. Başkanlık Türkiye’ye kanla değil, Türk milletinin iradesiyle gelecektir, anayasayla gelecektir. Geldiğinde de kan değil, bayram olacaktır. Kılıçdaroğlu kan demeye devam etse de aziz milletimiz, gözünü kan bürümüşlere, ağzından kan damlayanlara inat başkanlığa evet diyecektir. Başkanlık geldiğinde kan almayacak ama bu büyük başarıdan dolayı sevinç gözyaşı dökenler olacaktır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.