Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Bozdağ: "100 Bin Kişiye 20 Hakim Ve Cumhuriyet Savcısı Temin Edecek Kadroları Oluşturacağız"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2002 yılında Türkiye’de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunduğuna dikkat çekerek, "Bugün itibariyle 14 bin 665 hakim ve savcı bulunmaktadır. Bugün 100 bin kişiye 13 hakim, 6.5 savcı düşmekte. 2023’e giderken Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2016 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2016 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Bozdağ: "100 Bin Kişiye 20 Hakim Ve Cumhuriyet Savcısı Temin Edecek Kadroları Oluşturacağız"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2002 yılında Türkiye’de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunduğuna dikkat çekerek, "Bugün itibariyle 14 bin 665 hakim ve savcı bulunmaktadır. Bugün 100 bin kişiye 13 hakim, 6.5 savcı düşmekte. 2023’e giderken Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı ortama ulaşacak, 100 bin kişiye 20 hakim ve cumhuriyet savcısı temin edecek kadroları oluşturacağız" dedi.
Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi 11 Eylül Bulvarı üzerindeki yeni adliye binasının temel atma töreni, Adalet Bakanı Bekin Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti milletvekilleri ile Bursa protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yeni yapılacak hizmet binasının içinde spor alanları yapılacağının müjdesini verdi. Bakan Bozdağ ile görüşmesini anlatan Kılıç, “Hakim ve savcılarımız kapalı alanlar içinde olmamalı. Onların bedenen de sağlıklı olması lazım. Bursa’da inşa edilmiş burada kapalı mekanlar içerisinde günler boyunca çalışacak olan personelin, savcıların, hakimlerin, avukatların, hizmetlilerin bedensel olarak da kendilerini geliştirebilecekleri ve bedensel faaliyetlerini yapabilecekleri spor alanlarını yapacağız. Bu kompleksin içerisinde bir alan tahsis edilecek bize. Mahalle tipi olarak adlandırdığımız futbol sahası, yanında basketbol ve voleybol sahaları ayrı ayrı olmak üzere üç spor alanını komplekse dahil edeceğiz" diye konuştu.
“TÜRKİYE’Yİ BAŞLADIĞIMIZ YERDEN ÇOK DAHA İLERİYE GETİRDİK”
İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, kendi iktidarlarından önce temel atıldığı zaman o binaların bir türlü bitmediğini ifade ederek, AK Parti olarak temeli atılan bütün binaları hizmete açtıklarını söyledi. Ala, “Türkiye’yi başladığımız yerden çok daha ilerilere getirdik. Türkiye’nin kapasitesi ile geldiği noktadan bu ülkenin bir evladı olarak gurur duyuyorum. Bursa’nın gündeminde olan bu adliye kompleksinin toplam bütçesi 2000’lerin başında bir ile ayrılan toplam bütçenin tamamından daha fazla. Yani bir ildeki okullar, hastaneler, yollar, barajlar, aklınıza ne geliyorsa bütün kamu yatırımlarından daha fazla. Biz bunu milletle birlikte yaptık" dedi.
“HERHANGİ BİR OTORİTEDEN ZİNHAR TALİMAT ALMAYACAKSINIZ”
Bursa Adliyesi için yapılan çalışmalarda milletin alın teri olduğuna vurgu yapan Ala, şunları söyledi:
"Bu binanın her zerresinde, çimentosunda, taşında, toprağında, bu milletin alın teri var. Bu hizmet alanını size teslim edecek olan kaynak, milletimizin dişinden, tırnağından alın teriyle koyduğu kaynaktır. Bununla yapıyoruz burayı. Milletimizin sizden beklediği hizmettir. Biz hizmet binalarını millete hizmet etsin diye yapıyoruz. Siz herhangi bir otoriteden zinhar talimat almayacaksınız. Oraya bakmayacaksınız. Çünkü milletinde sizden beklentisi budur. Milletimiz Adalet Sarayı diye başlar, bizden ama buranın Adalet Sarayı olarak devam edip etmeyeceği sizin sunacağınız hizmetin kalitesi ile mümkündür. Buranın kalitesi millete hizmet edip etmemenize bağlıdır. Milletin beklediği standartlarda hizmet etmezseniz millet buranın adını değiştirir, mahkeme kapısı yapar. Yani burası Adalet Sarayı olarak mı devam edecek, yoksa mahkeme kapısı olarak mı devam edecek? Bu size bağlı. Adliyemizin değerli mensupları buranın Adalet Sarayı olarak devam etmesi konusunda ellerinden geleni yapacaklardır. Bizim yaptığımız bu hizmetler karşısında bize minnet duymanız gerekmez.”
"BİZE SUNULAN AB VİZE MADDELERİNİN HEPSİNİ YAPTIK"
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki vize serbesti konusuna da değinen Ala, “AB’nin öne sürdüğü şartları Türkiye yerine getirdi. Türkiye’nin yaptığı reformlar karşısında AB’de şaşırdı. Avrupa Birliği bize bir takım şartlar söylüyorlardı. Zannettiler ki biz bunları yapamayız. Onlar da şaşırdılar. Biz hepsini yaptık, geçtik. 3 ayda 70 küsur madde sundular. Bunun 50’sini yaptık. Zannettiler ki bu inisiyatifi alamayız. Biz bunların hepsini yaptık. Bizim aşamayacağımız engel yoktur. Yeter ki aramızdaki prangaları söküp atalım. Önümüzdeki çukurları dolduralım. Sizin yaptığınız siyasi otobanda hızla yolumuza devam edelim" dedi.
“TÜRKİYE’DE 2002 YILINDAN ÖNCE MERDİVEN ALTINDA, KAHVEHANELERDE, ESKİ ADLİYELERDE ADALET HİZMETLERİ DAĞITILIYORDU”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, “Türkiye’de 2002 yılından önce merdiven altlarında, kahvehanelerde, eski adliyelerde adalet hizmetleri dağıtılıyordu. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında adalet kelimesinin şanına yaraşır mekanlar içerisinde saray diye nitelendirdiğimiz binalarda hizmet sunabilmenin imkanlarına kavuştuk. 3 sene öncesine kadar Türkiye’deki adliye binasının kapalı alanları 569 bin 59 metrekare iken, şu anda 221 yeni adalet sarayı projesi var. Bunların toplam alanı 6 milyon metrekareye. Şu anda 3 milyon 76 bin metrekaresi bitmiş durumda. Önümüzdeki yıl 6 milyon bitecek. Yani 12 kat artış var. Bursa’da temelini attığımız bina bizden önceki dönemde adalet hizmeti sunulan kapalı alanların üçte ikisine tekabül ediyor" açıklamasında bulundu.
Vatandaşın adaletin geç kaldığından şikayet ettiğini vurgulayan Bozdağ, şunları dile getirdi:
“2002 yılında Türkiye’de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunuyordu. Bugün itibariyle 14 bin 665 hakim ve savcı bulunmaktadır. Bugün 100 bin kişiye 13 hakim 6.5 savcı düşmekte. 2023’e giderken Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı ortama ulaşacak, 100 bin kişiye 20 hakim ve cumhuriyet savcısı temin edecek kadroları oluşturacağız. Yardımcı personel konusunda da ciddi adımlar atıyoruz.”
Eskiden hakimlerin zabıt katipleri ve mübaşirlerin izin gününe göre duruşma günü tayin edildiğini ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:
“Hakimler kendi aralarında konuşuyorlar. Fazla zabıt katibi olmadığı için onun izin gününe göre duruşma günü tayini ederlerdi. Yani kendilerine göre değil, zabıt katiplerine göre duruşma günü tayin edilirdi. 2002’de 26 bin civarında yardımcı personel vardı. Şu anda 59 bin. Adaletin zamanında tecellisi açısından son derece önemlidir bu rakamlar. 2002’de adli yargıda 3 bin 851 olan mahkeme sayısı, bugün 6 bin 131. Vatandaşımızın adalete erişimini kolaylaştırmak açısından ciddi adımlar atıyoruz.”
81 İLE ADLİ TIP KURUMU
Bozdağ, Adli Tıp Kurumu’nun davalarda son derece önemli görevi olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’deki Adli Tıp Kurumu Grup başkanlıklarının sayısını artırarak Türkiye’nin 81 ilinin 81’ine Adli Tıp Kurumu şube müdürlükleri açmak istiyoruz. Vatandaşımızın ihtiyacının mümkün olduğu kadar yerinde sağlanmasına önem veriyoruz. Bu alanı daha da etkili hale getirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından bakanlar ve protokol üyeleri, Bölge Adliye Mahkemesi olarak yapılacak binanın temelini attı. Toplam 83 bin 30 metrekare kapalı yapı alanına sahip olan adliyede 14 adet ofis katı, 6 adet savcılık, 2 çatı, 1 bodrum, ön büro ve duruşma salonu katı bulunuyor. Toplam 20 kattan oluşacak binada 80 savcı, 50 daire başkanı, 200 üye hakim odası, 140 hakim yardımcısı odası, 70 yazı işleri müdürü ve kalem odası ile 26 adet duruşma odası olacak. Adliye binasının açılış tarihi ise 2018 yılının adli yıl açılışı olan 1 Eylül’de olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.