Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Avcı’dan Topkapı Sarayı açıklaması

Topkapı Sarayı’nın denize doğru kaydığı iddialarını değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Nabı Avcı, "Denize doğru kayma söz konusu değil. Topkapı Sarayı’na yönelik Marmaray inşaatı ya da Avrasya Tüneli’nin olumsuz etkilerine dair elimizde hiçbir bilimsel gösterge yok" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2017 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2017 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Topkapı Sarayı’nın denize doğru kaydığı iddialarını değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Nabı Avcı, "Denize doğru kayma söz konusu değil. Topkapı Sarayı’na yönelik Marmaray inşaatı ya da Avrasya Tüneli’nin olumsuz etkilerine dair elimizde hiçbir bilimsel gösterge yok" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, basın mensuplarının Topkapı Sarayı ile ilgili sorularını yanıtladı. Topkapı Sarayı ile ilgili yapılan incelemelerin devam ettiğini belirten Avcı, sarayda denize doğru kaymanın söz konusu olmadığını söyledi. Sarayın hazine odasında meydana gelen çatlaklarla ilgili daha öncesinde bir hassasiyet oluştuğunu belirten Avcı, "O konuyla ilgili daha önce açıklamalar yapıldı. Hazine dairesindeki çatlaklar nedeniyle daha önce bir hassasiyet oluşmuştu. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili uzmanlarla yaptığımız ortak çalışmalar var. Bu çalışmalar bir yıldan beri sürüyor. En son geçtiğimiz ay içerisinde özellikle hazine dairesine etki eden faktörleri belirlemek için çevrede 26 adet sismik kayıt kuyusu açıldı. Bu kuyuya yerleştirilen cihazlar aracılığıyla sarayın ve özellikle hazinedeki çatlakların ne kadar yer zeminindeki hareketlilikten, ne kadar başka faktörlerden, basınçtan etkilendiğini belirlemek için bilimsel bir çalışma başlatıldı. O çalışmaların sonuna gelmek üzereyiz” dedi.

"Denize doğru kayma söz konusu değil"

Şubat sonu itibariyle yapılan çalışmaların neticeleneceğini söyleyen Bakan Avcı, “Bu konuda haberde yer alan konuyla ilgili de açıklama yapmak gerekiyor. Buradaki zemin hareketliliğinin Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin çalışmalarınında oradaki zemin hareketliliğine olumsuz etki yaptığına dair dolaylı da olsa bir ima var. Bu doğru değil, elimizdeki tüm bilimsel raporlar böyle bir etken söylemiyor. Böyle bir etki olduğuna dair elimizde bilimsel bir veri yok. Bunlar biliyorsunuz şehir efsanesi olarak konuşulur, buna rağmen biz sismik kuyular üzerinden yaptığımız çalışmalarla ne tür yer hareketlerinin ne oranda etki ettiğini ölçme şansını yakalamış olacağız. Ona göre restorasyon ve diğer tedbirleri almış olacağız. Denize doğru kayma söz konusu değil" diye konuştu.

Zeminde olduğu iddia edilen kaymanın Marmaray ya da Avrasya Tüneli inşaatıyla ilgisi olmadığını söyleyen Avcı, "Daha önce de bir haber, böyle haberler vardı. Marmara Denizi’ne bakan istinat duvarındaki çatlamalar nedeniyle bir bilim adamımızın yaptığı açıklama vardı. Bu açıklamada uzman arkadaş diyor ki Marmara’ya bakan, yani Marmara Denizi’ne bakan istinat duvarında çatlamalar vardı. Fakat bazı kişiler Marmara Denizi’ne bakan istinat duvarını Marmaray’a bakan istinat duvarı gibi anlıyorlar. Halbuki demecin içine bakınca zaten görüyorsunuz. Marmara Denizi kast ediliyor. Gerek Marmaray inşaatında, gerek Avrasya inşaatında büyük veya küçük bütün inşaatlarda çevre etki analizleri yapılır, gerekli raporlamalardan sonra inşaatlara başlanır. Topkapı Sarayı’na yönelik Marmaray inşaatı ya da Avrasya Tüneli’nin olumsuz etkilerine dair elimizde hiçbir bilimsel gösterge yok” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.