Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arınç: TBMM, ilk Meclis'e yakışan olgunluğu gösterdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM'nin, dün çok başarılı bir sınava verdiğini belirterek, "İlk Meclis'e yakışan olgunluğu gösterdi.” dedi.Bülent Arınç, Türkiye’nin en büyük ahşap camilerinden Selçuklu dönemi eseri olan...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Arınç: TBMM, ilk Meclis'e yakışan olgunluğu gösterdi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM'nin, dün çok başarılı bir sınava verdiğini belirterek, "İlk Meclis'e yakışan olgunluğu gösterdi.” dedi.

Bülent Arınç, Türkiye’nin en büyük ahşap camilerinden Selçuklu dönemi eseri olan Ankara’daki Aslanhane Camii’nin (Ahi Şerefettin) 3 yıl süren restorasyonu sonrası açılışına katıldı.
Konuşmasında, başörtülü kadın vekillerin TBMM Genel Kurulu’na gelmeleriyle ilgili yansımaları da değerlendiren Arınç, şunları söyledi:
“TBMM dün çok başarılı bir sınava verdi. Dün ilk Meclis'e yakışan olgunluğu gösterdi. Adeta dün Meclisimizdeki müzakereler; cumhuriyetimizin kuruluşunda, milli mücadelenin ve bağımsızlık savaşının verildiğinde Hacı Bayrram Camii'ndeki namazdan sonra dualarla hatmi şeriflerle açılan TBMM’nin ilk dönemlerine yakışan, Türkiye’nin her yerini temsil eden, her farklı düşüncenin içinde barındığı bir büyük millet meclisi gibi, çok netameli olduğu düşünülen, geçmişte çok acı olayların yaşanmasına sebebiyet verdiğini bildiğimiz bir olayı büyük bir sükunetle, olgunlukla aştı, bunu takdirle karşılıyorum.”

“HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALDI”

Arınç, bunda bütün siyasi partilerin, başkanlık divanının, konuşmacıların, grup başkanvekillerinin, milletvekillerinin katkısı olduğuna işaret ederek, “Dün kavga bekleyenler, saldırı bekleyenler, işgal bekleyenler, fiili ve sözle saldırılarla birbirimizi üzecek bir çakışmayı bekleyenlerin hevesleri kursaklarında kaldı. Bütün Türkiye bu olgunluğu büyük bir hayranlıkla ve sevinçle izledi. Böyle bir günün arkasından TBMM’de böyle bir güzel güne tanık olduğumuz için kendimizi çok mutlu hissediyoruz ve buna vesile olan tüm milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“HERKES BÜYÜK OLGUNLUKLA KARŞILADI”

Arınç, dün TBMM’de yaşananları da şöyle dile getirdi: “Kadın milletvekillerimiz kendi iradeleriyle başlarını örterek Meclis'e gelme kararı verdiler. Bu, geçmişte Türkiye’nin yaşadığı büyük sıkıntılardan birisi olacak gibi göründü. Çünkü geçmişte bu şekilde giren bir bayan milletvekilimiz büyük hakaretlerle karşılanmış hatta andını içemeden daha sonra milletvekilliğinden de olmuştu. Bu kötü gönlerin tanığı olan pek çok arkadaşımız var içimizde. ‘Acaba tekrar böyle bir şey olur mu’ diye düşünüldü. Kimisi bunu laikliğe aykırı cumhuriyete, devrimlere, aykırı olduğunu söyledi. Ama sonunda aklı selim galip geldi ve artık insanların özgürce kendi iradeleriyle karar verdikleri kıyafetlerini serbestçe taşıyabilecekleri ve Meclis Genel Kurulu'na bu şekliyle gelmenin de hukuken de hiçbir suç olmadığı düşünüldü. Ve herkes te bunu büyük bir olgunlukla karşıladı.”

LAİKLİK VURGUSU

Laiklik ilkesinin 1937 yılından bu yana Anayasa'da yazılı olduğunu ve çıkmadığını, çıkmasına da gerek olmadığına işaret eden Bülent Arınç,
“Çünkü gerçek laiklik din ve vicdan özgürlüğüdür. Herkesin inancına saygı göstermektir. İnancını yaşamak isteyen insanların da ibadetini mutlaka her şekilde yapabilecekleri ve dinin emrettiği şekilde tanzim edebileceklerini bir özgürlük olarak kabul eder. Geçmişte buna karşı düşünceler vardı. Ama artık Türkiye farklı bir Türkiye. Türkiye yeni bir Türkiye." dedi.

“YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR, HAYIRLI OLSUN”

Türkiye’nin demokraside gerçekten çok merhaleler kat etmiş ve insanların özgürlük alanlarını daha da genişletmiş, yasakları küçücük hale getirmiş bir Türkiye olduğunu vurgulayan Arınç, sözlerini “Eğer bir kadın, milletvekili ‘başımı örtmem gerekiyor, bu şekilde Meclis çalışmalarına katılmak istiyorum’ diyorsa buna hiç karşı çıkılmaması laikliğin aynı zamanda bir gereğidir. Türkiye artık bunu anladı ve kabul etti. Başörtüsüyle seçilen, halkın karşısına çıkan, mazbatasını alan bir milletvekilinin genel kurul komisyon çalışmalarına veya Meclis'in herhangi yerinde faaliyet göstermesine hiçbir engelin olamaması gerekir. Türkiye bu olgunluğu gösterdi, meclis bu olgunluğu gösterdi. Yeni bir dönem başlıyor Türkiye’de bu yeni dönem, 'milletimize, ülkemize hayırlı olsun.'” şeklinde tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.