Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arınç, restorasyonu tamamlanan Aslanhane Camii'ni ibadete açtı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, restorasyonu 3 yıl süren ve Türkiye'nin en büyük tarihi ahşap camii olduğu belirtilen Aslanhane Camii'ni ibadete açtı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ile Bekir Bozdağ...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Arınç, restorasyonu tamamlanan Aslanhane Camii'ni ibadete açtı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, restorasyonu 3 yıl süren ve Türkiye'nin en büyük tarihi ahşap camii olduğu belirtilen Aslanhane Camii'ni ibadete açtı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ile Bekir Bozdağ ve vatandaşlar, restorasyon sonrası camide ilk cuma namazını kıldılar.

Aslanhane Camii'nin (Ahi Şerafettin) cuma namazı öncesi düzenlenen açılış merasimi Kur’an-ı Kerim okunması ile başladı. Etkinlik sırasında cemaate şerbet, şeker ve gül suyu ikram edildi. Başbakan Yardımcısı Arınç, Aslanhane olarak bilinen 1289 tarihli Ahi Şerafettin Camii’nin restorasyonuna ilişkin bilgiler verdi. Arınç, restorasyonun ciddi bir iş olduğunu, caminin sadece mihrabının temizlenme ve restorasyonunun 8 ay sürdüğünü hatırlattı.

“GEÇMİŞTE ÇOK KÖTÜ RESTORASYONLAR YAPILDI”

Geçmiş restorasyonlara bakıldığında çok kötü işler gördüklerini ifade eden Arınç, bu tür yapıların ilk yapıldığı gündeki gibi restore edilmesi gerektiğini vurguladı. Aslanhane Camii’nin restorasyonu sırasında Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte sık sık gelerek işlerin nasıl yapıldığını yerinde gördüğünü anlatan Arınç, Ankara’da 3 tane ahi ismi ile cami bulunduğu bilgisini verdi. Arınç, “Ahilik geleneği önemli bir gelenektir. Her sene başta Kırşehir olmak üzere Türkiye’nin her yerinde esnaf ve sanatkarların kutladığı bir ahlak, edep, sanatkarlık; esnafın kendisinde olması gerek bütün vasıfları içerisinde toplayan önemli bir eğitimdir Ahilik geleneği. Bu cami ahşap özellikli camiler içerisinde birinci. Bu tür camilerden bir Sivrihisar’da, Afyon’da var. Türkiye’nin çok az yerinde ahşap malzemeli camiler kaldı. Bu cami Selçuklular döneminin bir şaheseri.” dedi. Arınç, talebelik yılları olan 1966’dan bu yana Ankara’da bulunduğunu belirterek, Ahi Şerafettin Camii’nin yapımından bu yana emeği geçen herkese teşekkür edip, ahirete göç edenlere rahmet diledi.

“DUASI DA BEDDUASI DA VAR”

Vakıfların önemine de dikkat çeken Bülent Arınç, 'bedduası da duası da' olduğu için vakıf çalışanlarının her kuruşun hesabını vererek akıl almaz işler yaptıklarını kaydetti. Arınç, Cumhuriyet'in 90. yılında yapılan eserlerin birkaç mislinin 11 yıllık hükümetleri döneminde yapıldığına da işaret ederek, “11 yılda 3600 eserin restorasyonu yapıldı. Geçmiş yıllara bakanlar bunların yarısını bulamaz. 70 bin kişilik istihdam sağlandı.” diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem de Anadolu’nun ahşap malzemeli camiler arasında yer alan, İç Anadolu’ya özgü bir cami tipine sahip olan Aslanhane Camii’nin özelliklerini ve yapılan restorasyon hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Arınç ve cemaat caminin içerisine girdi. Ezanın okunmasının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da gelerek, restorasyon sonrası camide ilk cuma namazını kıldılar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.