Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arınç: Çözüm süreciyle ilgili HDP'de her kafadan bir ses çıkıyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Çözüm süreciyle ilgili olarak son 2 ayda en azından Başbakanımız, benim veya herhangi bir bakan arkadaşımızın açıklamalarına baktığınız zaman istikrarlı bir seyir göreceksiniz. Ama diyelim ki...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2014 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2014 18:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Arınç: Çözüm süreciyle ilgili HDP'de her kafadan bir ses çıkıyor
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Çözüm süreciyle ilgili olarak son 2 ayda en azından Başbakanımız, benim veya herhangi bir bakan arkadaşımızın açıklamalarına baktığınız zaman istikrarlı bir seyir göreceksiniz. Ama diyelim ki diğer paydaş HDP'dir. HDP'de her kafadan bir ses çıkıyor." dedi.

Bülent Arınç, AK Parti Konya İl Teşkilatı'nın düzenlediği 7. Medya ve Tanıtım Günleri'nin konuğu oldu. Gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, çözüm sürecinde üçüncü göz olarak da adlandırılan bir izleyici kurulu talebi olduğunu ve İmralı görüşmelerinin genişletilmesinin talep edildiğini hatırlatması üzerine Arınç, "Çözüm sürecinde başarıya ulaşılması halinde, Türkiye kronik bir sorunundan kurtulmuş olacak, terörün acılarını saracak, uçuşa geçecek, insanımız huzur bulacak, elbette çok önemli. Ama bu konuda o kadar çok kafa karışıklığı var ki ve herkes ağzını açtığında o kadar yarısı yalan, yarısı gerçek dışı, yarısı doğru şeyler konuşmaya başlıyor ki kafa karışıyor. Şimdi üçüncü göz yani tepe göz gibi bir şeyden bahsediyorsunuz. Üçüncü göz lafını birisi atıyor ortaya, sonra onun üzerine bir takım şeyler bina ediliyor. Yani delinin birisi kuyuya taş atar da kırk tane akıllı çıkaramazmış. Bunun gibi bir bakıyorsunuz, bu çözüm süreciyle ilgili olduğunu zannettiğiniz bir siyasetçi, ooo hiç haberimiz olmayan şeylerden konuşmaya başlıyor. Bir başkası ondan aşağı kalır mı? O da başka şeyler söylüyor. O yüzden sizden ricam olsun; Bakanlar Kurulu'ndan sonra kolay bir şey değil ama benim açıklamalarıma daha çok dikkat edin. Çünkü çözüm sürecini her sorduklarında ben doğru, istikrarlı ve birbirini teyit eden şeyler söylüyorum. Ama benden sonra başkaları ya içlerinden geçeni ya süreci sabote etmek düşüncesiyle veya kendilerini önemli bir insanmış gibi pazarlamak amacıyla farklı şeyler söylüyor. Bu sözlerimin gittiği farklı yerler var, onlar kendilerine düşeni alacaklardır. " diye konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİYLE İLGİLİ AÇIKLAMALARIMIZ İSTİKRARLI"

Çözüm süreciyle ilgili olarak son 2 ayda hükümet kanadından yapılan açıklamalara bakıldığında istikrarlı bir seyir görüleceğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti: "Ama diyelim ki diğer paydaş HDP'dir. HDP'de her kafadan bir ses çıkıyor. Kimin ne söylediği, ne düşündüğü, ne yaptığı hangi konumda olduğu çok belli değil. İşte dün veya evvelsi gün yine birileri fazladan bir şey söylemişler. Bir bakıyorum televizyon programlarında, bir masa var. Masada kimin nerede oturacağı bile adeta tayin edilmiş. O masa müzakere masası, karşısında devlet görevlileri var, beri tarafta da Öcalan'ın yanında başkaları var. Böyle bir masayı biz konuşmadık, masada kimin oturacağını da konuşmadık. Bir şeyler var ama o şeyler olgunlaşmadan, o adımın karşılığındaki adımları görmeden, biz platonik bir aşkın içinde değiliz arkadaşlar, biz gerçekçiyiz. Dolayısıyla neyi nasıl yapacağımızı bilmesi gerekenler biliyor, Bilmesi gerekirken bilmeyenler veya bildiği halde tribünlere oynamak isteyenler farklı şeyler konuşuyorlar."

    "HDP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ KENDİLERİNİ SEKRETERYAYA KOYDULAR"

    "Üçüncü göz, beşinci göz meselesi yok. Ama var olan bir şey var. Bir sekreterya konusu." diyen Arınç, "Sekreterya denildiği zaman HDP'li milletvekilleri kendilerini sekreteryaya koydular. Hayır böyle bir şey yok. Öcalan kendileriyle yapılan görüşmeler sırasında istikrarlı bir şekilde bu seyri takip etmek üzere kendisine yardımcı olmak amacıyla bir kaç kişinin bulunmasını istemiş olabilir. Bakanlar Kurulu'ndan sonra söylediğim için beni eleştirmişlerdi. Bence bu kabul edilebilir mantıklı bir talep. Düşünün ki 14 seneden beri cezaevinde yaşayan, tek başına yaşayan çünkü hükümlülüğü onu gerektiriyor, bir insanla, vereceği mesajlar önemli hale gelmiş insanın ne söylediğini, ne zaman neyi söylediğini tespit etmek için bir yazıya bir kayda, bir sekreteryaya ihtiyacı olabilir. Ama biz bir hukuk devletiyiz. Hukuk devletinde bu ihtiyacının karşılanması, Adalet Bakanlığımızın görevidir. Cezaevleri Yönetmeliği'nin içerisinde ne varsa ona göre yapılacaktır. Yeni bir kanun çıkarmadığımıza, çıkarmayı düşünmediğimize göre de yine 2 ay evvel Bakanlar Kurulu'ndan çıkınca söyledim, 'Bunlar cezaevinin kendi şartları içerisinde konuşulacak şeylerdir' dedim. Dışarıdan bir sekreter veya danışmanın gelmesi suretiyle değil. Yani bacak bacak üstüne atacak, dizinin üzerinde not tutacak sekreterlere Öcalan'ın ihtiyacı yok. Cezaevi şartları içerisinde veya Cezaevi Yönetmeliği gereğince ya oraya nakledilebilecek yeni hükümlülerden veya bir başkasından veya cezaevinin kendi şartları içerisinde bu temin edilebilir. Adalet Bakanlığımız bunu çalışıyorken, belki olabilecekken herkes kendisini sekreter gibi görmeye başladı. Bunlar çözüm sürecini baltalamaya ve geciktirmeye yönelik, kafa karışıklığına yol açabilecek şeylerdir. İkincisi kimler gidecek? Bugüne kadar 2 veya 3 milletvekili Adalet Bakanlığımız izniyle gidebiliyor, kardeşi ve avukatı her zaman gidebilir. Ama 3. şahıslar milletvekili, gazeteci veya bir başkası ancak Adalet Bakanlığı'nın izniyle gidebilir. Diyelim ki daha kalabalık bir heyet düşünüldü, düşünülebilir, bu da makuldur. Bu da planlarımızın içerisinde vardır. Ama yok 30-40 kişi olacak, 15 kişi olacak. İçinde Ahmet olacak, Fatma olmayacak. Bunlara siz karar veremezsiniz, bunlara biz vereceğiz. Dolayısıyla gidecek heyetin kimlerden teşekkül edeceğine birileri karar vermeyecek, Adalet Bakanlığı karar verecek. Dolayısıyla biz yetkimizi kimseyle paylaşmayız. Bunu öncelikle bilsinler." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.